1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb一出世就同我一間房瞓,最近13m,開始試下擺返佢去bb房度瞓。
bb變得好早起身,6點幾就喊,平時可以瞓到7點半。變得好痴身,成日攬住媽媽,返pg又爆喊。一開始飲最尾餐奶就不停喊,喊到連奶都唔飲。
我好想放棄,個心好痛。老公又想趁佢細訓練好佢,老公話試多幾日。
大家有無分房瞓嘅經驗?係咪應該狠心d?定應該大d先分房?

男爵府

育兒性格勳章

愈大會愈難分房瞓
試下買個固定陪睡公仔,房間放多些他的玩具箱公仔
牆貼些公仔
陪他看下書到他睡著才離開房間

子爵府

我個仔7個月已經自己一間房,大概訓訓下爆喊左一星期,我會過去拍下陪佢,佢慢慢會晏起身架,就算起左都會自己玩

我仔未夠1歲個陣都會早左起床,而家有時佢訓醒左我都唔知,因為佢自己係床玩

別墅

回覆樓主:

其實呢段時間係分離焦慮嘅高峰時間,唔應該咁早分住,而且佢表現出有焦慮情況,我就覺得唔駛勉強,我諗你要睇下啲書或文章關於分房訓嘅專家意見,無謂令小朋友安全感不足,影響第日性格。
p.s. 我以前無研究咁多,3m已經分房訓, 因為我間房放唔到bb床,佢就好習慣自己訓,但佢個人安全感係不足,唔知關唔關事。

大宅

2018復活節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章

可以試吓瞓覺時播啲音樂,不停loop,到佢習慣咗就係佢房播,對我個b有啲用希望都幫到你

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我仔仔都係大大下先分架,咁細個真係唔忍心吖

大宅

試多幾日睇下點, 而家天氣凍, 佢自己瞓要小心冷親

珍珠宮

我始終覺得仲細,半夜有時會喊醒,實際情況係咁,我確實沒辦法。

首頁

尾頁

跳至