婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

carryman 發表於 17-1-1 07:39
都叫你顧惦自己先啦 理人咁多
你自己開post數個老爺話個老爺
都唔見得你有幾孝順囉

講到“修養”拍馬都追唔上閣下啦

複式洋房

我明白你講既野亦都應同, 睇住小朋友快快樂樂健康長大, 做家長既已經好滿足啦
只可以話上一代同而家呢一代諗法唔同左
古人都有話'不孝有三, 無後為大' 但而家好多人唔想生, 唔通就不孝咩
孝順係講心, 但而家既孝一早變左同錢掛勾了

大宅

carryman 發表於 16-12-31 13:39
謝謝各位意見

我地全家出發旅行啦

我完全認同。

我奶奶老爺就要求回報,
但對我先生從小到大都好差,
所以憑咩去要求個仔對你地好?

而家我有個囡,我只希望佢健康快樂成長。

大宅

我都認同樓主

我媽同我爸一早離婚,佢以一個女人仔照顧唔到我同呀哥為由,所以我同呀哥跟呀爸。我媽只係俾保母錢同補習錢,成日話d錢加加埋埋夠俾首期。但我只記得我病係呀爸半夜帶我睇醫生,會煲湯煮飯煮糖水煮早餐我食,細個送我返學等等。媽咪只會間中順路一星期探我同呀哥一兩次,買街外嘢食。到大個,佢就將我同人地個女比,話我冇盡女嘅本份,話人地個女做nurse又年年請自己媽咪去旅行,但我又想講,當初佢唔肯俾錢供我讀書,人地媽咪可能能係含辛茹苦養大個女,但佢最多少少金錢上嘅負岀。仲同呀哥講我壞話(真係搞笑)。當然,最後我都請左呀媽去旅行,始終佢冇盡媽咪本份姐,但我都想盡力盡好我做女嘅本份。不過我一岀世岀院就去育嬰院俾人湊,之後就保母湊,我懷疑我媽一塊片一餐奶都冇餵過我囉!所以我生左大仔嚟緊細女,我唔會求咩回報,家用呀、請去旅行呀都唔會提出,除非佢地自願自己要求俾,我剩係希望佢地健康快樂,成年會自立,自己搞掂唔洗我養就得!(我有幫佢地買保險,18歲有一筆錢。)

大宅

xlocherry 發表於 17-1-3 22:44
我都認同樓主

我媽同我爸一早離婚,佢以一個女人仔照顧唔到我同呀哥為由,所以我同呀哥跟呀爸。我媽只係俾 ...

諗起我媽儲起哂我細個睇醫生的單據,
十幾歲果年比返我睇,
話要我第時還錢比佢。。。

別墅

謝謝各位意見

我地全家出發旅行啦
認同~雖然我未做人父母,我都覺得生仔係自己想既,係一世責任,無論幾辛苦都要頂住~見到子女健康已經好難得好幸運呢個世代..子女孝順只係Bonus

男爵府

我認同養育子女, 將佢地教育成材是父母的責任. 但也認為子女孝順父母是必須的, 孝順並不一定是與金錢掛鉤, 這是愛的表達. 我和先生很早已買了骨灰位, 基本上我的兒子無須要為我們年老而擔心, 但這並不代表他不用管我們, 有空來探望一下便是bonus? 我也跟兒子說過: 你只須要管好自己的人生, 我和daddy會自己搞掂自己, 將來留給你的有保險有樓, 你會好幸福! 兒子回答: 我的幸福是因為有你的愛, 我不認為照顧你是枷鎖, 如果你老了臥病在床, 我不幫你換片抹身, 我還是人嗎? 你可以照顧婆婆, 難度我不可以照顧你嗎?

侯爵府

我諗樓主想講係有一批打正旗號話孝義,實質養兒防老的父母。

你老爺奶奶喺咩人已經改變唔到,最重要你老公唔好做愚孝仔就可以了。佢地望你老公回報,我地做老婆管好佢自己家庭開支後,其他由得佢。

當年我老公剛畢業第一年佢老母已經叫佢唔夠錢買野俾佢唔緊要,可以簽信用卡慢慢還,fuxk her。我陪老公還左三年債。又再話間公屋要裝修用三十萬,上至天花 下至電飯煲都要全新。結果又再陪c6捱左八九年,還晒冇,佢地還時不時要錢話去旅行一年去3-4次,仔女錯過上居屋時候,而且面對高齡產婦問題,冇仔生話落我度。最後我學到做人要為自己諗多啲,由其對住有利益沖突的老爺奶奶,佢地甘唔識為兒孫將來著想,妳就要時不時洗老公腦叫佢睇清楚自己父母喺咩人,攞佢地同人地父母比較就睇得出。

呢個世界絕對有無私的父母,也有自私的父母。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

我同意樓主,唔明點解有JM會話樓主有問題, 咁話人有問題個D其實係咪就係打算養兒防老先.
我生得佢出就要照顧佢,比最好既佢.
曾經係自由個邊見過有JM出POST話要自由教小朋友孝順,好多JM回覆話咩3,4歲開始就要講定第時要比家用,要比幾多錢家用....這些人好恐怖

珍珠宮

我覺得樓主講得岩。

佢係以做人父母既立場,決定要做就唔好怨!咁既意思! 唔望回報!

好正確喎!

大宅

我仲好記得我中學剛剛grad,要踏入大學的時候,我媽突然同我講,我咁辛苦供到你入大學你以後出來做野一個月要俾幾多幾多家用俾我

所以宜家好多老一輩的父母有養兒防老的觀念,佢地覺得咁辛苦供仔女讀書就係要為了日後搵到高薪厚職(這個觀念係宜家香港都唔適用了),搵到好多錢俾佢地享福。所以大家觀念肯定衝突,亦都會因為唔理解而唔開心。不過只要做好自己作為子女的本份就得,人生始終係自己的,父母都無辦法完全影響你

子爵府

carryman 發表於 16-12-31 15:33
明白呀
隔離都有姐妹講一家唔知一家事
不要胡亂批評人

樓主,我咁岩路過,有緣見到妳個帖所以留言。

我都感受良多、正所謂一家唔知一家事。世上有唔同類型嘅父母,亦唔係個個都識做/適合做父母。

我同父母關係都好疏離,唔識點同佢地相處。 有時會諗:種豆得豆;細個時我地響一個無被擁抱過嘅環境成長,點解父母會怪責長大左嘅我地唔會抱佢?

我諗,學妳所講、不求付出嘅呢種愛,應該最有機會響父母對子女之間出現。雖然我感受唔深,但好欣賞人世間有呢一種愛。

大宅

其實同一句話出自唔同人把口個意思都會唔同
如果出自仔女把口,我會認同
如果出自父母把口,就唔太鍾意

大宅

謝謝各位意見

我地全家出發旅行啦

認同

係我地大人帶佢地黎呢個世界,愛錫照顧好應該,不求回報,只願佢地健康、快樂、平安

樓主你唔洗激氣,呢個世界好多人活喺佢地自己世界,佢唔認同、或者佢認知範圍以外嘅, 都一律反,係見識少又心胸狹隘嘅表現

公爵府

chababycha 發表於 16-12-31 22:47
孝順係要,但不是愚孝,好憎有啲父母頓起個格,我係你父母,講乜都係岩,你要認同我,你對我有意見就係不孝 ...

我父母正㠪係呢類人!尤其係我爸,以為自己大曬,仔女係佢地財産所以想控制子女,永遠唔會同我地同一陣線;乜事都要嘈;手指指鬧我做乜聽你講?人地錯就冷笑或咬住唔放,佢錯就當無事.阿媽係幫兇,一句個個係你老豆,就要我地逆來順受。

兩老完全養兒防老思想,阿爸寧可供馬會都唔儲錢;月月五位數字家用,又一些尊重都無,我人都顛

公爵府

xavierma215 發表於 16-12-31 21:27
上一代嘅人睇孝順呢兩個字係睇得好大
簡直係我生得你出
養到你牛高馬大

非常同意

公爵府

coffeefamily 發表於 17-1-4 00:39
諗起我媽儲起哂我細個睇醫生的單據,
十幾歲果年比返我睇,
話要我第時還錢比佢。。。

大宅

謝謝各位意見

我地全家出發旅行啦

樓主,講得好,我支持你!

珍珠宮

中國人舊思想是自私兼賤格,完全吾尊重後輩及女性,大家細心唸吓,就會覺得系

公爵府

anna59 發表於 17-1-29 17:09
中國人舊思想是自私兼賤格,完全吾尊重後輩及女性,大家細心唸吓,就會覺得系 ...

又幾啱!所以好多6299對新抱唔尊重。

首頁

尾頁

跳至