興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位我家狗狗病得好嚴重如果同佢打安藥針送佢走係幫佢定還是害佢

水晶宮

畀面勳章

引用:請問各位我家狗狗病得好嚴重如果同佢打安藥

原帖由 fu107 於 17-01-01 發表
請問各位我家狗狗病得好嚴重如果同佢打安藥針送佢走係幫佢定還是害佢
如果醫生話要咁做,我會放手

esmehouse    發表於 17-1-4 11:07

複式洋房

回覆:我家狗狗病得好嚴重如果同佢打安藥針

我都有隻老貓
我個人意見
如果隻寶貝病得好嚴重
獸醫都話情況不樂觀的話
我會好快決定到打安樂針
我係非常愛貓的
但我作為主人
我唔可單單只照顧自己感受
想留佢喺身邊
見住佢病得咁辛苦都唔幫佢解脫
我身同感受
之前有隻貓都試過打安樂針
雖然心愛的動物仔走左
但佢不用受皮肉之苦
我寧願犧牲自己無得見佢
我都不要看到佢辛苦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

fu107 發表於 17-1-1 09:03

我也面對甘問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

當我知道隻17歲貓已經唔得(睇表面已知多個器官出問題), 醫生檢查完隻貓, 同我講: 呢隻貓真係好靚, 我好遺憾講佢情況真係唔太理想, 如果你想繼續醫, we'll have to undergo VERY aggressive treatment
我明白醫生意思, 係果幾日嘅事, 但我唔想夾硬去留佢, 只想俾止痛藥等佢舒舒服服咁走

我問醫生, 如果我咩都唔做, 只要止痛藥, 決定帶佢返屋企, 你會唔會覺得我好殘忍 (因為之前睇左另一個醫生, 佢都痴線, 叫我入院吊水又做BIOPSY又驗又照, 我同家人商量完決定走人, 咁無醫德, 醫生即場黑面)
醫生當時好認真咁望住我, 同我講, 唔好用殘忍咁沉重嘅字眼, 你至係佢主人你知咩係最好, 就算我係醫生, 我都唔可以100%確認邊一刻做邊樣決定係最岩

我問醫生, 佢痛唔痛, 醫生話據佢所知, 無現象顯示佢痛, 如果叫佢形容, 佢會話隻貓好攰好散, 好似飲醉酒咁

醫生話佢唔痛, 我心安d, 最後打左止痛藥走

幾日後, 貓貓抖氣都攰, 我地知係時候了, 陪住佢打針離開

動物同人一樣, 始終要面對一d治療唔到嘅情況, 始終要死, 我唔會強求去留佢, 因為夾粗黎大家都痛苦 (我朋友隻貓糖尿, 到後來日日要帶佢返去打針, 貓仔已經唔識行, 維持左好耐, 到今日我朋友都講唔出究竟係愛佢定害佢)

有時肯放佢走, 都係一種愛, 信我, 唔好令自己後悔, 陪佢到最後一刻

祝你地同狗狗都平安

大宅

回覆樓主:

親戚屋企都有隻老狗,見佢呢個星期急瘦,雖然有食野,但真係好瘦,我同佢講狗痴應該差唔多,佢都問究竟應該點做,你可唔可以比你間醫院我,等我可以叫主人帶佢去見吓醫生,睇吓醫生點講,比d意見佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bbyau2010 發表於 17-1-3 23:57
親戚屋企都有隻老狗,見佢呢個星期急瘦,雖然有食野,但真係好瘦,我同佢講狗痴應該差唔多,佢都問究竟應該 ...

醫生講得好簡單一隻動物識食痾訓就夠。如果狗狗真係好老,預左會有狀況,佢唔辛苦就無問題

大宅

bbyau2010 發表於 17-1-3 23:57
親戚屋企都有隻老狗,見佢呢個星期急瘦,雖然有食野,但真係好瘦,我同佢講狗痴應該差唔多,佢都問究竟應該 ...

VSH
T:2408 2588

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

可否比你個有醫德醫生資料我嗎?謝謝!
人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

大宅

miname 發表於 17-1-4 10:11
回覆 Charlotte_mom 的帖子

可否比你個有醫德醫生資料我嗎?謝謝!

我係睇咗家醫再轉我去睇專科~但專科到都有普通科睇~

家醫鐘醫生

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我隻狗狗係幾日前都打針走左了

佢一直有病...一個星期多前,身體突然變差...
唔食野..行唔到..連VV我都要抱住佢幫佢企係度去.....

當一隻好餵食既狗唔食野...我心知不妙....

我好貪心....加上假期好難BOOK醫生...
我留左佢係身邊...晚晚陪住佢...

最後...佢真係差到一個點...我比約左醫生提早左一晚帶佢去24....
醫生話佢所有器官都好差..就算要救..佢都要做好多既TEST..
而且...都未必挨到手術個一刀...
佢無講到個3隻字...但佢既表情同意思都比我知道..係時候要放手...

我抱住佢...成個星期終於再次聽到佢既嗯嗯聲...
佢係我講完一D野之後回應我既...
之後..我地都選擇左令佢脫離呢個痛苦既肉身...

呢個星期...佢又辛苦...我又辛苦...
個種辛苦唔係要照顧一隻病狗...係大家都知道...要分離了...

佢走左呢幾日,,我依然無時無刻以淚洗面
~眼啤啤, 吹咩咩~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我之前隻狗狗我都係選擇打針比佢走得冇咁辛苦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

BK Milk勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

.....

大宅

StepStep504 發表於 17-1-4 10:39
我隻狗狗係幾日前都打針走左了

佢一直有病...一個星期多前,身體突然變差...

唔好太傷心,係一個解脫,親戚隻狗仔真係唔得架啦,佢原來睇開nvp,去果度有無得打針走?如果比狗狗留家百年歸老,狗狗走咗,應該點做?送去邊樹火化?

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bbyau2010 發表於 17-1-5 13:23
唔好太傷心,係一個解脫,親戚隻狗仔真係唔得架啦,佢原來睇開nvp,去果度有無得打針走?如果比狗 ...
如果佢情況真係太差...我諗醫生都會分析同比呢個意見你.....
因為個時我係咁.....

當刻我地做左決定...佢地就比左幾個可以做火花既資料我地參考..
唔同區域都有...我簡番我地個區....

其實黎黎去去都係個幾間....
寵之天X.....香港寵物紀念X......彩虹X....等等....
~眼啤啤, 吹咩咩~

伯爵府

bbyau2010 發表於 17-1-5 13:23
唔好太傷心,係一個解脫,親戚隻狗仔真係唔得架啦,佢原來睇開nvp,去果度有無得打針走?如果比狗 ...
佢地好似有D係24小時...電話CALL可以接走狗狗既遺體....
希望你親戚隻狗仔唔需要用到呢D資料.
~眼啤啤, 吹咩咩~

大宅

回覆樓主:

唔該哂

大宅

bbyau2010 發表於 17-1-5 21:47
唔該哂

不用客氣

首頁

尾頁

跳至