烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家三口,主要想用嚟煲湯同炆餸,買咩牌子好?6L夠用嗎?
謝謝

象牙宮

HappyBaby1002 發表於 17-1-7 09:25
謝謝

智能壓力煲。
压力锅功能: 煲 蒸 煮 炖 焖
省時。易洗。
煲湯 有骨, 有材料的关系。 (杂物有1kgs+) 5L 才夠用。
*最updated 是有收汁入味功能。
紅燒肉,無水焗雞, 煲飯、煲湯、煲粥、燜肉。功能太適合懶人了, this is me. hehehe

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

智能壓力煲--->煲湯吾好味!我用鵝姐,家下件玩具只用來開pARTY暖住d湯等朋友自己添飲

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+17-1-7+09:25+

原帖由 333s 於 17-01-07 發表
智能壓力煲。
压力锅功能: 煲 蒸 煮 炖 焖
省時。易洗。
咁你覺得效果好唔好?

大宅

引用:智能壓力煲--->煲湯吾好味!我用鵝姐,家下

原帖由 bronicaps150 於 17-01-07 發表
智能壓力煲--->煲湯吾好味!我用鵝姐,家下件玩具只用來開pARTY暖住d湯等朋友自己添飲
...
係吖 ?仲諗住可以慳d火

象牙宮

HappyBaby1002 發表於 17-1-7 18:14
咁你覺得效果好唔好?

省時, 慳d火。

我的 功率 900W.
煲湯要40分鈡。
煮飯只要15分鈡。豬手, 豆类。
反熱 / 5分鈡, 夠透。
煮飯保暖過長 6小時+, 底有D焦。唯一缺點。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:333s 的帖子

Thanks

水晶宮

熱血金章

HappyBaby1002 發表於 17-1-7 09:25
謝謝

我一人都用9L,
我用logistina, 放電磁爐用,好好用
快靚正

琥珀宮

謝謝

法國特福

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+17-1-7+09:25+

原帖由 9594 於 17-01-09 發表
我一人都用9L,
我用logistina, 放電磁爐用,好好用
快靚正
我都係用電池爐吖,等我睇下先😘

大宅

原帖由 mandy952 於 17-01-09 發表
法國特福
Thanks 都睇下先😘

大宅

有冇人用過WMF好用嗎?

伯爵府

mandy952 發表於 17-1-9 17:07
法國特福

尼個牌子吾好用,吾夠壓力煲野無咁出味。另原買靚d貴買平用。我都用過特福。煲湯要40分鐘。解壓要一個鐘。又吾出味無咩用。

大宅

謝謝

/

珍珠宮

大廚勳章

anson2007 發表於 17-2-11 13:00
尼個牌子吾好用,吾夠壓力煲野無咁出味。另原買靚d貴買平用。我都用過特福。煲湯要40分鐘。解壓要一個鐘。 ...

其實 , 就算用咗 壓力大 d 嘅 fissler、WMF , 亦未必一定可以煲出湯味 ....壓力 大 d 只係 溫度 高 d ....

用 壓力煲 煲湯 , 其實係有秘訣㗎 ....
就係要煲到有 siz、siz 聲 , 即係要有蒸汽 不斷冒出 !!!!

因為 , 有蒸汽冒出 , 就即係等於 : 煲內有 "沸騰" 現象出現 ,
d 湯渣(煲湯食材) 一定要經過 被不斷 "沸騰" 嘅力量 沖擊 , 才能 將味道 沖出來 .... 釋放到湯水 ~

所以 , 好多時 , JM 會用壓力煲 , "加壓" 去煲一段時間 ,....
"降壓" 之後 換個普通 (冇壓力) 嘅煲蓋 再翻滾十多分鐘 , 去 make sure 真係有 "沸騰" 過程 , 咁就保證會有湯味嘞 ~

另外 , 你嫌 "解壓" 時間太長 , 其實 呢個唔係 t~fal 嘅獨有問題 , 其它壓力煲都一樣會係咁 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

伯爵府

khman 發表於 17-2-11 16:34
其實 , 就算用咗 壓力大 d 嘅 fissler、WMF , 亦未必一定可以煲出湯味 ....壓力 大 d 只係 溫度 高 d .... ...

我而家用緊fissler嘅壓力煲,當你兩個牌子都用過嘅就知道同一個湯煲出尼會有好大分別。同用開壓力煲嘅都知解壓要再滾20分鐘先會出味。但特福係吾止滾20分鐘。起碼要滾半個鐘。而fissler解壓時間快好多。半個鐘多d就開蓋再滾15分鐘就飲得。

珍珠宮

大廚勳章

anson2007 發表於 17-2-11 16:59
我而家用緊fissler嘅壓力煲,當你兩個牌子都用過嘅就知道同一個湯煲出尼會有好大分別。同用開壓力煲嘅都知 ...
我又係以前用過 t~fal , 依家用 fissler .
fissler 煲湯 比 t~fal 快係合理嘅 , 因為 fissler 溫度/壓力 最高 .

(不過 , 煲湯 我鍾意用 電子瓦罉 多過用 t~fal 或 fissler .)

至於 壓力煲 嘅 降壓時間 , 我覺得冇一定 , 室溫 會變 , 例如 冬天 比 夏天 解壓 快 .
想快 d 解壓 , 可以用風扇吹吓 ~
如果 想更快的話 , 放個煲落 不銹鋼 sink 盤又得 .

我用嗰款 t~fal 係十多年前嘅型號 , 我唔覺得佢比 fissler 解壓慢 .

我估你用嘅 t~fal 係較新嗰款 , 係單手可以開蓋 , 呢種設計 嘅散熱速度 可能 唔夠 fissler 快 , 所以 解壓 較慢 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

我用緊八公升fissler嘅壓力煲,老火湯分鐘,煲飯5分鐘,煲粥15分鐘,錄豆沙5分鐘,蘿蔔糕20分鐘,年糕30分鐘,牛腩15-25分鐘,我家用電陶爐.

大宅

回覆:想買壓力煲

聽落fissler好似值得一試喎

大宅

回覆:khman 的帖子

你解釋得好詳細,mark低左,買左用啱方法先可以將個煲性能發揮最大

首頁

尾頁

跳至