嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下
有冇人聽過打一歳支針
話約一歲幾個月後打
等小朋友抗體好d先打?(emoji)?好?
一歲兩三個月打同一歲打
有分別咩?

大宅

兔仔仔 發表於 17-1-7 11:59
我想問下
有冇人聽過打一歳支針
話約一歲幾個月後打

無聽過,仲有支歲半針要打架喎,你有無諗過如果1歲3個月先打1歲針,咁歲半針點算?
健康院緊有指引,如果見過姑娘時佢應為你B唔適合打時先算都未遲。
醫學理論佢地有專業,俾我就唔會私下決定,如果唔信健康院,可去私家打六合一
回覆 兔仔仔 的帖子

您好兔兔仔,根據免疫接種既時間表去打針係安全既,唔需要等多幾個月先帶適齡既小朋友去打針,咁醫護人員會比較容易安排小朋友打針既日期。若小朋友有免疫系統問題/長期服用藥物,醫護人員才會特定安排打針日期,否則媽媽可依照針卡指示帶小朋友去打針,以預防相關的傳染病和保障個人健康。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

無聽過會幾個月先打,通常都照返針卡去打,我只聽過有D疫苗過左時間打之後先補打都冇用架

複式洋房

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 17-1-9 17:51
回覆 兔仔仔 的帖子

您好兔兔仔,根據免疫接種既時間表去打針係安全既,唔需要等多幾個月先帶適齡既小朋友 ...

之前在私家打開針,現在要打一歲針,請問私家和健康院有何分別?之前打過六合一。
grinmama 發表於 17-1-11 23:37
之前在私家打開針,現在要打一歲針,請問私家和健康院有何分別?之前打過六合一。
...

您好grinmama,私家一歲時打嘅 四合一」包括麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗同水痘;健康院免疫接種計劃已經都包括左,不過會分兩針打,另外仲有一針係肺炎球菌疫苗(加強劑)。部分媽咪唔想BB 打三針,或者一直係私家跟進BB 情況,就會考慮「四合一」,不過亦有價錢嘅考慮,如果私家同健康院都有睇開,留意每次去健康院同診所注射疫苗時,都要帶同針卡,等醫護人員因應小朋友既記錄安排接種適當疫苗 。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至