3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主, 好有同感呀! 我仔又係4歲, 而家諗番起, 佢之前成日支氣管炎, 發燒... 我諗都係鼻敏所治, 但我唔想佢食咁多西藥, 之後仔仔3歲, 我就開始同佢去睇中醫, 感覺係好啲, 但鼻敏感仍然存在... 成日同佢抺完鼻後, 唔夠1分鐘佢又叫我同佢抹鼻, 真係乜都做唔到, 沒完沒了咁, 佢又成日鼻水倒流, 半夜會咳, 中醫就成日話唔好食生果... 我仔都無食生果好耐, 好彩個仔算乖, 無話扭得勁, 做媽媽, 見到佢咁, 都好無奈, 都唔知點做好... 屋企已放空氣清新機, 我亦開始同佢按下背, 乜都試下, 希望大家得閒交換下意見, 等夏天, 我諗住同佢做天炙...

水晶宮

minnie.mama 發表於 17-3-2 08:33
我個女都係超級鼻敏感不過鼻敏感 唔會引發到到經常發燒同病架喎, 我平時會去買佳力天 糖漿比佢食, 即係小 ...

請問係點架?

公爵府

zoekayan 發表於 17-3-30 07:43
請問係點架?

你去藥房買,之前成日都有賣廣告, 佢有分藥丸同埋糖漿, 一日食一次就夠

禁止訪問

大宅

我囝兩歲半,都係比鼻敏感令到我好煩惱,又係每分鐘都要幫佢抺鼻,抺到鼻都乾!唉...西藥唔想佢食、中藥佢唔肯食、洗鼻反抗到好似我要打佢咁,唉,灰爆!

大宅

kenkitsang667 發表於 17-2-20 11:00
絕對明白你感受,我都身同感受
亞仔9月開學返左n班成日鼻塞,鼻敏感
我見佢晚晚訓唔好又唔長肉,做亞媽真 ...

想知空氣清新機牌子,謝謝

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

miki愛吃辣 發表於 17-1-8 20:57
想請問下各位,有冇小朋友鼻敏感,我仔仔4歲鼻敏感,成日鼻水倒流搞到經常咳,發燒,好翻之後過2-3日又流鼻 ...

洗鼻有幫助嗎?

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔之前都係鼻敏感, 搞到咳得好勁, 由一月都3月尾睇左幾次醫生, 反反覆覆咁咳同鼻水, 醫生以為佢係氣管敏感, 食左一個月青蛙仔都係咁, 我平時都成日同佢去公園玩, 又食維他命, 又鹽水洗鼻, 都冇乜好轉, 後尾有個醫生建議噴類固醇, 噴兩星期, 依家好左好多。

大宅

beryllium 發表於 17-4-18 08:38
我仔之前都係鼻敏感, 搞到咳得好勁, 由一月都3月尾睇左幾次醫生, 反反覆覆咁咳同鼻水, 醫生以為佢係氣管敏 ...

你用邊隻噴呀?是否鼻眼適

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

17wing 發表於 17-4-18 11:57
你用邊隻噴呀?是否鼻眼適

醫生開左鼻眼適

複式洋房

kenkitsang667 發表於 17-2-20 11:00
絕對明白你感受,我都身同感受
亞仔9月開學返左n班成日鼻塞,鼻敏感
我見佢晚晚訓唔好又唔長肉,做亞媽真 ...
請問係邊部空氣淨化機呢? 可否PM 我呢? 唔該!

珍珠宮

回覆樓主:

每日早晚洗鼻幫到你

別墅

我兩個都氣管敏感,睇專科,洗鼻真係有用架,仲有有一排就噴鼻眼適,好好

複式洋房

miki愛吃辣 發表於 17-1-8 20:57
想請問下各位,有冇小朋友鼻敏感,我仔仔4歲鼻敏感,成日鼻水倒流搞到經常咳,發燒,好翻之後過2-3日又流鼻 ...

我女都有氣管同鼻敏感,一打風落雨、空氣質素差就發作。所以夏天特別嚴重。之前我都係睇西醫、中醫長期飲苦茶都唔得。後尾有人教煲鱷魚或蛤蚧湯,係啲抗敏同增強抵抗力湯水,同埋食益生菌,有時又聽藥房啲人教煲咩湯。而家唔使點睇醫生,一轉天氣又嚟料就煲返蛤蚧湯飲兩三日就搞店。
最主要係幫小朋友增強抵抗力,敏感症就減退。

大宅

stepma 發表於 17-5-24 22:04
我女都有氣管同鼻敏感,一打風落雨、空氣質素差就發作。所以夏天特別嚴重。之前我都係睇西醫、中醫長期飲 ...

請問蛤蚧在哪裡買?價格多少?

複式洋房

BearBun 發表於 17-5-26 16:14
請問蛤蚧在哪裡買?價格多少?

普通藥材舖有得賣,一般60-90蚊一對。去大型藥材舖二百幾都有。普通保健幾十蚊一對就得架啦

大宅

stepma 發表於 17-5-26 16:23
普通藥材舖有得賣,一般60-90蚊一對。去大型藥材舖二百幾都有。普通保健幾十蚊一對就得架啦

...

謝謝你

複式洋房

limfben 發表於 17-2-27 01:21
最近我去買左15+honey,早晩俾阿女食一匙,女兒晚上無再鼻水倒流,同有鼻聲,一晚可安睡瞓天光,再加上我一 ...

想問下用邊隻塵蟎機?

大宅

我仔幾個月大已經有鼻敏感, 的確係好煩惱, 有時會鼻塞到對眼都腫哂, 又搞到成日咳, 一咳得勁又會嘔....
睇開個醫生同我講一定唔可以比佢成日鼻塞, 要叫佢自己經常呻鼻涕, 呻到個鼻通哂為止, touchwood 我要求個仔強烈執行, 開始左近2個月, 未有見佢再眼腫, 感覺上好似都d, 都咳少左
醫生話如果再唔得就要用有類固醇既噴鼻.... 不過個人就唔係咁想咁細個用類固醇
本身除左清潔之外,都有比蜜糖水佢飲, 平均一星期飲3-4次左右

男爵府

quiqui 發表於 17-1-9 17:46
有冇用過咩方法呀? 我仔之前鼻敏感都好勁,人地介紹我夜晚開放濕機,等佢好瞓D,同埋每日比蜜糖佢食,一 ...

請問你食邊隻天然蜜糖,同放濕機邊隻?thanks

首頁

尾頁

跳至