3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

miki愛吃辣 發表於 17-1-8 20:57
想請問下各位,有冇小朋友鼻敏感,我仔仔4歲鼻敏感,成日鼻水倒流搞到經常咳,發燒,好翻之後過2-3日又流鼻 ...

唔知而家你小朋友鼻敏感有無好翻點?

大宅

quiqui 發表於 17-1-9 17:46
有冇用過咩方法呀? 我仔之前鼻敏感都好勁,人地介紹我夜晚開放濕機,等佢好瞓D,同埋每日比蜜糖佢食,一 ...

你食哪種蜜糖、可否 pm 我!

別墅

我諗每一個小朋友既鼻敏感原因都唔同,最緊要打好個身子,出街如果大風要遮住個鼻(好緊要),食蜜糖,飲多d湯水,用空氣清新機,洗鼻,定時換床單和吸塵滿

水晶宮

完全明白你感受,作為媽媽寧願自己病都不想小朋友病!
慶幸我囡身體較好,但作為鼻敏感+哮喘嘅我,細個是雲呑不離手,訓教覺長期鼻塞,我媽細個煲鱷魚肉湯、魚膠燉鮮奶比我食!
建議你同你小朋友睇中醫調理,夏天游水、冬天行山,多做運動增強抵抗力,對鼻敏感有幫助!

複式洋房

回覆 limfben 的帖子

你好,請問係邊款15+HONEY,謝謝

大宅

kenkitsang667 發表於 17-2-20 11:00
絕對明白你感受,我都身同感受
亞仔9月開學返左n班成日鼻塞,鼻敏感
我見佢晚晚訓唔好又唔長肉,做亞媽真 ...

什麼牌子?

複式洋房

我2個女都是氣管敏感, 大女由出世開始至6歲每次感冒後就演變了氣管問題, 入了醫院幾次, d 藥越食越勁, 除了聞氣+青蛙藥, 要食埋類固醇, 都搞了好久.......又不斷找中醫調理....總之每次一病我就好煩......自從用了精油+supplement後, 這3年有傷風感冒無食過西藥, 好似好神奇, 但好work.....現在細女, 自己及老公都無食過西藥

公爵府

有冇用過咩方法呀? 我仔之前鼻敏感都好勁,人地介紹我夜晚開放濕機,等佢好瞓D,同埋每日比蜜糖佢食,一 ...

蜜糖可以咁食吖?不過我仔係鼻竇炎,唔知可唔可以咁試下

大宅

miki愛吃辣 發表於 17-1-8 20:57
想請問下各位,有冇小朋友鼻敏感,我仔仔4歲鼻敏感,成日鼻水倒流搞到經常咳,發燒,好翻之後過2-3日又流鼻 ...

試下搵中醫搞搞?我帶小朋友睇過康和堂,都ok架

複式洋房

stepma 發表於 17-5-24 22:04
我女都有氣管同鼻敏感,一打風落雨、空氣質素差就發作。所以夏天特別嚴重。之前我都係睇西醫、中醫長期飲 ...

想知蛤蚧湯一個月飲幾多次先見效?
[url=http://www.baby-kingdom.com/static/image/smil

複式洋房

RNS 發表於 19-1-28 17:38
想知蛤蚧湯一個月飲幾多次先見效?

開頭我係煲多啲日日飲一少碗。唔會即刻斷尾,但就當晚好訓左,條氣順左、無咳。之後每星期都煲一次。到左而家6歲,無氣管問題好耐啦。但都會一個月煲一次當保健囉。

大宅

你仔幾大呀。 我仔未夠3歲可以食蜜糖嗎?同埋你比幾多仔仔食呀?

大宅

回覆樓主:

用精油其實現幫助唔大,大家留意吓。
最重要做運動, 吸走啲塵蟎

別墅

回覆樓主:

以前細個住天水圍 對面就係流浮山嘅倉
次次d風一吹入黎 明明無味 但都會鼻敏感發作
次次返娘家都又發作
衣加大個搬左屋身體勁好 1年都病唔到1次
最好建議係搬屋 或者空氣清新機同吸塵蟎機
我衣加屋企有4部空氣清新機 有2部長開
我媽試盡所有中醫,食療都無用
當時晚晚都飲中藥 老火湯食足3年都無用
成個小學中學階段都病厭厭 書又讀得唔好