0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

全人奶BB現在三個月,滿月前曾經有過脂漏性皮膚炎,眼眉同鼻翼位生哂黃色麟狀皮屑,當時咁啱醫院覆診就順便問醫開啲藥膏,個陣覺得有類固醇,唔敢同佢搽咁多
到滿月後皮膚一直好反覆,原來變左有小兒濕疹,去睇普通兒科私家醫生就開左少少類固醇藥,但醫生話搽三日就要停七日,依家停緊未搽得⋯但越黎越嚴重⋯傷口不停出水,衫領床單全部都係黃色水,一個唔留神比BB捽到或者會刮到流血。每次洗面都喊到癲,BB痕到每晚都捽,呢兩個月都冇試過連續訓超過兩個鐘,不斷痕醒
真係好心痛又崩潰,同老公既爭吵多左不外乎係點樣護理同半夜不停起身氹BB訓返三個人都好攰⋯⋯
好迷惘⋯究竟我應該點做?
面部傷口同耳珠應該點護理好?出水既時候應該抹左佢定由佢?應該用啲咩去抒緩佢痕既問題?類固醇藥膏應該繼續搽嗎?副作用其實影響有幾大?我應該介口嗎定係同佢轉飲奶粉(emoji)(emoji)?
拜託有經驗既媽媽幫幫我(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

睇到都好心痛

你睇果個係唔係皮膚專科醫生?
我之前生B時又係濕疹全身都係, 睇李祖琪都唔係,之後去咗林渭新(中環),佢搽野D藥係自己溝出面配唔到. 我睇咗一次好咗, 但佢唔平. 同埋要預先book,你可以打去試吓問吓佢幫唔幫到你.

PS.林渭新係我由細到大睇過咁多個皮膚科醫生最好既一個. (但都要睇吓自己同果個醫生D藥夾唔夾)

大宅

快D睇醫生,好嚴重似發緊炎,可能要食藥。

子爵府

畀面勳章

你呢個階段我5年前都經歷過,最嚴重嘅時候夜晚黑我係要綁住我女對手畀佢瞓,邊一晚唔綁住第二朝就會成床都係血…… 首先要做嘅嘢係睇多一次醫生 ,因為有少少黃黃地嘅結晶物體已經代表皮膚發緊炎,所以係要搽藥膏嘅…… 其次就係搽唔搽類固醇都好, 你其他時間一定要同佢搽多啲潤膚膏保濕, 千祈唔好怕油淋淋, 我以前就一個鐘頭幫女搽一次,只要皮膚唔乾, 濕疹就唔會惡化……

濕疹有好多種, 佢有好多原因例如食物,天氣, 抵抗能力等全部有關係…… 你bb咁細個食物來源只係奶, 所以你可以留意下 奶粉,或者轉低敏奶粉? 如果餵緊人奶就要留意下自己食過啲乜嘢,每一位小朋友令到佢哋濕疹發作嘅食物都唔同,有bb唔食得魚, 有bb唔食得蘋果,我大女以前細個嗰時就唔食得雞蛋同蕃茄,不過都係暫時性,大個就食得……

天氣嘅濕度會令到濕疹惡化, 所以長時間要補濕,濕疹嘅皮膚好乾,太乾小朋友就會好痕,就會抓佢哋, 濕疹就會差……

但係講到尾都係關抵抗能力既事,小朋友大個咗抵抗能力好咗濕疹就會斷尾, 同時睡眠質素都好緊要 ,呢個係我用類固醇嘅原因,類固醇禁得快唔會畀濕疹惡化, 夜晚瞓得好抵抗能力自然好……

不過你個醫生講得好啱,類固醇唔可以長期不停使用 ,一定要用下停下甘搽,咁細個嘅bb應該要用 低劑量嘅類固醇 加cream嚟溝淡佢搽…… 如果唔係長期不停使用副作用好微, 我女用下停下起碼兩年而家啲皮膚完全冇問題

講咗咁大篇嘢唔好意思,希望你bb快啲好返, 如果係好普遍嘅bb濕疹你keep住保濕留意食物應該會好快斷尾! 如果未斷尾,我嘅經驗係bb到咗差唔多一歲濕疹都會好返最少八成……

子爵府

畀面勳章

del

伯爵府

媽媽一定要戒口不用問
我排左睇中環楊志強三個月
好左好多
等待期間日日用Avenno 燕麥粉幫佢浸十分鐘
有時濕埋化妝棉敷面

希望bb 早日康復

伯爵府

(無經驗)只想祝福你bb快好番+斷尾(emoji)(emoji)

別墅

caliamama 發表於 17-1-11 20:31
你呢個階段我5年前都經歷過,最嚴重嘅時候夜晚黑我係要綁住我女對手畀佢瞓,邊一晚唔綁住第二朝就會成床都 ...

原來係咁好感激你咁詳細覆我,我會勤力啲狠心啲同佢搽保濕

別墅

豬吉 發表於 17-1-12 01:30
媽媽一定要戒口不用問
我排左睇中環楊志強三個月
好左好多

請問洗唔洗過水?我bb身上冇濕疹得塊面同頸有,我都驚慢延落個身度⋯

別墅

Deluxemo 發表於 17-1-12 01:43
(無經驗)只想祝福你bb快好番+斷尾(emoji)(emoji)

多謝你

伯爵府

mj830 發表於 17-1-12 05:20
請問洗唔洗過水?我bb身上冇濕疹得塊面同頸有,我都驚慢延落個身度⋯

唔駛過水的

大宅

回覆:嚴重小兒濕疹(有相)

我都係全人奶,bb由滿月開始就有濕疹,而且好嚴重,出水,結焦,成日成床都係血,有幾次差不多好返晒,點知又爆過,後來我反覆思量原因,原來bb對蛋,同奶敏感,每次食左呢d成分既野就會爆,而家差不多5個月重有濕疹,睇緊中醫,我而家都好內疚,點解唔介清d,成日諗住食少少無問題,又唔信邪,唔信果樣野對佢敏感,而家為左bb,叫我食素都無問題,我只想佢快點好。

人奶媽媽加油,人奶係最好既藥來,你留意下自己食左咩,佢會出得勁d,就介左佢。

同埋,我有食益生菌,飲大麻籽油同阿麻籽油,我bb而家既濕疹淨係乾,無出水,希望中藥加戒口,佢會斷尾。

大宅

回覆:嚴重小兒濕疹(有相)

我bb同你bb情況係一模一樣,係急性濕疹,你留意下飲食習慣,我果時食左芒果同杮,之後佢就發得好嚴重,要成個半月先好返,我無睇醫生,我自己成日食綠豆沙同飲椰青水,清熱毒。希望你bb快點好。我果時都好痛苦,應話成家都好担心。

子爵府

畀面勳章

mj830 發表於 17-1-12 05:20

呢個真係唔使太擔心……我大女bb嘅時候淨係面同頸有,身體一啲都冇…… 佢塊面係嚴重到除左眼皮之外其他地方全部係濕疹, 不過一歲後塊面完全無晒,反而手掙啲接位有, 大約三歲後就完全冇曬啦

大宅

mj830 發表於 17-1-11 08:40
全人奶BB現在三個月,滿月前曾經有過脂漏性皮膚炎,眼眉同鼻翼位生哂黃色麟狀皮屑,當時咁啱醫院覆診就順便 ...

你試下西莞水幫佢洗下 我朋友個女就係甘洗好左

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

樓主,除左以上媽媽講的原因,都要留意BB塊面會唔會唔干淨,我個囡之前都有類似情況,後來先知係因為佢成日嘔奶,我地用濕毛巾抹但始終唔夠乾淨所以佢爛面。

同埋你BB太嚴重la,唔好驚咁多,一定要用類固醇。我醫生教用棉花棒“了”D類固醇,然後輕輕點落塊面爛既地方,再用手推開類固醇,咁就可以確保係薄薄一層,唔會查太多。如果你仲係驚,咁你就唔好一日查3次,你一日査一次其實都會好番好多。
祝BB快D好番!

別墅

多謝咁多位媽媽教既方法同祝福!我再帶阿仔去睇私家開左非類固醇藥膏,搽左兩日好返好多!

戒口個度老公話留意到我食完牛肉阿仔就發得勁啲,依家我戒牛戒辣希望真係因為呢個原因,咁我都有野可以做到幫到佢我寧願戒到佢斷奶都唔想佢再返發

複式洋房

mj830 發表於 17-1-11 08:40
全人奶BB現在三個月,滿月前曾經有過脂漏性皮膚炎,眼眉同鼻翼位生哂黃色麟狀皮屑,當時咁啱醫院覆診就順便 ...

試下帮佢搽D山茶油,我個仔搽左好有效

大宅

引用:多謝咁多位媽媽教既方法同祝福!我再帶阿仔

原帖由 mj830 於 17-01-15 發表
多謝咁多位媽媽教既方法同祝福!我再帶阿仔去睇私家開左非類固醇藥膏,搽左兩日好返好多!

戒口個度老公話 ...
以我自己bb為例,戒口係最最最緊要,我而家戒得好清,bb真係好好多,希望快d斷尾。

首頁

尾頁

跳至