6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我果個係人奶BB,平日係婆婆幫手湊,星期日至星期四都在婆婆家過夜。

6個月之後亞B 一直都唔係好願意食糊仔粥仔,所以星期六日有同佢行BLW。佢BLW 都幾好的,願意拎上手,咩都會放入口試。咁見佢都呢排BLW都幾好,咪想婆婆都幫手平時烚下野佢食。其實我亞媽一直唔係咁鍾意,因為亞B會食到咀仔紅晒,又成個地污糟晒。

問題就黎啦!! 我SEND D 指引比婆婆可以點整野比亞B行BLW。我細妹偷偷同我講佢發晒脾氣,話要做家務又整呢整路,唔理我。我夜晚上娘家叫佢仲要唔睬我,我真的好難受,自己偷偷係廁所喊。明明佢自己都見到亞B BLW係食得好D,我想亞B吸收多D 營養姐,如果亞B願意食粥,其實我Spoon feed都OK~

我上網睇又話人奶BB加固唔好會缺鐵缺鈣,亞B 又唔食糊仔粥仔 (食幾啖就咪實個咀又喊),BLW 亞媽又唔願意幫忙,我真係唔知可以點做... 有冇JM 可以教我可以點做?

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你好難要老人家跟足你要求去做

佢每日要做家頭細務,又要湊孫,一日煮幾餐,你試想下你重要比一堆 rules 佢去跟,你會有咩感覺?

我哋新一代既想法要佢哋跟真係好難,我將 bb 交比奶奶湊,唔過份都唔加意見,大家出發點都係為 bb 好,除非你可以轉為 ftm,否則互相遷就算數。

大宅

米米CLUB 發表於 17-1-11 17:08
你好難要老人家跟足你要求去做

佢每日要做家頭細務,又要湊孫,一日煮幾餐,你試想下你重要比一堆 ...

我明白呀!所以我冇再要求BLW了。我想請教有咩方法可以令BB食下糊仔/粥仔?

水晶宮

可能方法唔岩,你不如好好坐低同佢傾下,佢可能覺得你係要求佢做,唔係商量

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小鴻娘 發表於 17-1-11 17:09
我明白呀!所以我冇再要求BLW了。我想請教有咩方法可以令BB食下糊仔/粥仔?
...
我個加固好短時間,暫時都好肯食,所以無意見提供到,Sorry

別墅

小鴻娘 發表於 17-1-11 17:09
...

煲粥有冇試過加肉?
加左肉會甜啲
同試下唔同味
試下唔同既質地
有啲bb鍾意稀,有啲鍾意杰
有啲鍾意過“西”,變到好似糊咁
有啲就鍾意就咁煲完,食到一粒粒米花咁

珍珠宮

我覺得搵個時間傾下,彼此體諒~交換下意見~平等D咁應該會ok~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

你真係唔可以要求咁多加架,仲有就係,或者妳試下餓下佢,睇下佢肯唔肯食喇

大宅

好,多謝咁多位意見。我試下先,粥要試不同質感。不過我Daddy話佢鐘意飯(emoji)佢地比過亞B試。其實8個月可否食下爛飯?如果真係消化不良會有咩徵狀架?

翡翠宮

唔係自己湊好難要求佢按你嘅諗法去做,特別係老人家

大宅

小鴻娘 發表於 17-1-11 22:31
好,多謝咁多位意見。我試下先,粥要試不同質感。不過我Daddy話佢鐘意飯(emoji)佢地比過亞B試。其實8個月可 ...

消化不良,同食滯咗差唔多,消化唔切d食物,咪無胃口食下一餐,直至消化完,有空位先想再食嘢
如果你bb鍾意食飯,你咪叫婆婆煮爛d飯,同一次唔好俾太多佢食,因佢之前加固麻麻,你唔知佢加固分量,以湯匙分量加上去,開頭俾佢試1,2啖,後補奶,習慣後就可以加多d,如1湯匙分量,再補奶,慢慢加到佢飽唔食奶為1餐

大宅

cchwin 發表於 17-1-12 11:35
消化不良,同食滯咗差唔多,消化唔切d食物,咪無胃口食下一餐,直至消化完,有空位先想再食嘢
如果你bb鍾 ...

Thank you(emoji)(emoji)

珍珠宮

我之前想叫我99講一餐糊換多餐粥(本身已有一餐粥仔),我都好難開口。因為平時湊B已經好多嘢要睇實,仲要做家務。最後都係後來轉跟大人食飯。

男爵府

我個人奶。11個月先開始糊仔

大宅

sssssssss 發表於 17-1-12 20:40
我個人奶。11個月先開始糊仔

(emoji)你個BB體重都ok?冇比健康院姑娘炳咩

男爵府

小鴻娘 發表於 17-1-12 23:04
(emoji)你個BB體重都ok?冇比健康院姑娘炳咩

冇啊,以前over,唔肯食固,所以正常體重咯。
佢好似一歲多才可以食一碗糊仔。歲半直接食飯。唔鍾意糊,粥,爛飯。係直接食大人飯。
而家2歲。開始肯食肉。一餐食400g的魚,或者半隻雞,、 100克牛扒。
而家成個豬兜咁
佢極度挑食,唔食菜。

大宅

BB防敏心得分享勳章

小鴻娘 發表於 17-1-11 22:31
好,多謝咁多位意見。我試下先,粥要試不同質感。不過我Daddy話佢鐘意飯(emoji)佢地比過亞B試。其實8個月可 ...
冇辦法下試食爛飯粥,由 1/4 碗開始試,1/4 碗都喺得 2-3 湯匙,食得好先慢慢加量。

男爵府

小鴻娘 發表於 17-1-11 15:31
我果個係人奶BB,平日係婆婆幫手湊,星期日至星期四都在婆婆家過夜。

6個月之後亞B 一直都唔係好願意食糊 ...

其實1歲前都係奶為主,放鬆d吧,如果怕鐵質問題可以比bb吃蛋黃,我大囡5個月中開始加固,米糊加1/4蛋黃,蛋黃份量慢慢加上去,bb面色好好冇敏感便便等問題,米糊我比bb吃美素,係甜d但bb好喜歡又方便,體重都明顯有增長

到宜家1歲半都好喜歡吃蛋同肉

子爵府

8個月可以食好軟既飯、字母粉、星星粉都可以

睇你描述婆婆都有試到比bb自行blw,不過覺得功夫多所以有不滿,同埋婆婆想跟自己湊法,咁有唔開心講幾句其實係好正常....你有無試過由婆婆角度去睇成件事?blw餐餐食完都好似打完仗咁,bb成身污糟,仲要成日踎低去清理、抹地。我係ftm依加日日咁做都覺得辛苦,仲要我淨係服待一個bb,我都一路執一路自言自語叫辛苦
你媽媽估計有50歲,仲要負責照顧其他家人,咁多工作年紀大真係特別辛苦。

你send指引比媽媽感覺似上司吩咐下屬去跟從,兩母女有咩諗法大家面對面傾清楚,我自己覺得幾時都需要體諒媽媽年紀開始大,凡事都需要顧及媽媽體力有限

大宅

BB防敏心得分享勳章

艾森 發表於 17-1-13 11:54
8個月可以食好軟既飯、字母粉、星星粉都可以

睇你描述婆婆都有試到比bb自行blw,不過覺得功夫多所以有不滿 ...
我都試過俾細女自己食嘢,檯一半地一半抹個時幾喺嘢架

首頁

尾頁

跳至