網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

MaryC05 發表於 17-1-14 16:02
我屋企附近冇舖冇自提得7仔,上門我又唔得閒係屋企等:(

我和你情況一樣,唯有選7仔取貨。有次佢出貨時通知我間7仔爆倉,叫我去自提點取,但我家唔近自提點,叫佢send去附近7仔,佢話全部full晒,但跟住我逐間7仔搵埋地址比佢問,又有位搵到,心諗即喺其實都冇幫我搵,求其hea我。之後冇再用佢,改用淘寶直送郵局取,用咗幾次又出事,都喺用番順丰算吧!

大宅

回覆樓主:

看來係去7-11攞才有問題,聽聞限制較多,。自淘以來都係用4Px,用了接近兩年,全部去自提點收貨,完全無問題,未試過計體積,今付運費後日到

大宅

用開4px自提,價錢、服務、包裝都唔錯,尤其係佢嘅客服好掂,真係幫到手。

唔係用7仔,用開自提點或自提櫃,自提櫃好方便,可惜大件貨唔得。

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

ty1115 發表於 17-1-24 17:30
用開4px自提,價錢、服務、包裝都唔錯,尤其係佢嘅客服好掂,真係幫到手。

唔係用7仔,用開自提點或自提櫃,自提櫃好方便,可惜大件貨唔得。

同你一樣,用開4PX幾好,客服唔錯幫到手,之前雙11用中通秀驛就出事,雙12用返4PX就冇事.

講真,所有官集全部都比人投訴過,連順豐之前都比人投訴過.

睇過多位苦主講,得出個結論就係最好唔好用7仔同OK,好易瀨野.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

似係便利店取出事,再加上雙12,我揀自提,觀塘荃灣自提點都用過,好滿意

水晶宮

嘩一星期先到香港我真係接受唔到....

TOPLINK有順豐櫃其實都幾方便....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我猴年最後一淘都係用4PX,今次又幾好喎,星期二下單,星期五到自提點。我諗雙11,雙12真係間間都出事,我用神州都足足半個多月先收到。

子爵府

咁又真係好差下。 我用過一次,感覺麻麻地,雖然比順豐平,但送時間同服務質素唔掂。 以後集運只會用順豐。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我只敢用自提,上門我直覺上無一間係可以岩晒大家既要求,快慢問題,話黎又遲,打黎岩岩去廁所,收附加費,擺係門口,擺係大堂自己落去拎,太多不能預測問題,所以為求自保,我係揀自提

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 17-1-26 11:39
我只敢用自提,上門我直覺上無一間係可以岩晒大家既要求,快慢問題,話黎又遲,打黎岩岩去廁所,收附加費, ...

老老實實,如果不是買的貨比較笨重都不需要送到來門口, 我們做客繳了錢, 希望得到穩妥的派送服務, 合理呀!客人要求快遞打電話來確認有人才送貨, 這不是無理要求, 不理三七二十一就來,無人就求其放門口這類case, 如果件貨被偷,不應該算是客人的錯吧?? 所以最好看清楚,知道詳細情況,想清楚才開始下評語都未遲.

有些快遞/集運公司就非常有交帶, 所以送上門不一定有問題的,問題是看個別公司用的快遞,用的快遞員工的責任感問題,不可以一開波就話生意難做, 個客麻煩/過分要求, 或者斬腳趾避沙蟲話避免叫人送上門,只用自提.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主:

我以前都有類似經驗,便利店滿座,調動到另外一家便利店,但相比您的情況,我明白您的苦況和憤怒.

不愉快就轉會,反正好多渠道都可以.

不要不開心太久了

新年快樂.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都用開,幾好,如果可以長度去到170CM就

別墅

我宜家都頼左野 已經15日

洋房

回覆 MaryC05 的帖子

幾間我都用過,4PX 仲用過好幾次!
不過今次勁PK, 我合共6件貨,16/12/2017 到齊倉並落單order送上門,到今日8/1/2018 都仲搞緊,追佢賠償又話要再同倉核實,總之追乜都只係耍9你,吾係話要查証,就係話要核實,問佢要查証 or 核實幾耐? 都只係話相關部門同事會跟進同盡快給你回覆!
就係噉樣次次打電話(有D仲要係 oversea call ), 追了8-9次,加無數msg!

問佢有冇經理 or 部門可以投訴,都只係話:現在已經標注跟進了,建議耐心等待!

以後如果不是有大件焗住要用佢,都真係吳好啦!每次打去追,就只係照往D Pre-set好的答辨來覆,再問佢都只係重複再讀一次。搞到火x滾!

大宅

畀面勳章

回覆樓主

真係火都來,我件貨聖誕前集左到今日仲係無聲無色!打去又話再派送,到依家仲未收到

大宅

呢排 4PX 真係有的問題,問客服「清關」都等了4日了。仲要繼續等.等.等.

更新:等了4日終於收到了。其間追了客服2次。

4PX 對我來說的優點是:
(1) 自取點近我,120CM以下的貨都可以。
(2) 有的帶電池的物件,或噴劑都可以運。
(3) 首KG收費平,尤其是自取點收費。

複式洋房

之前幾次用呢間第四方公司嘅上門收件佢都幾快,但係今次改做自提點取貨就真係瀨晒嘢,等左成個禮拜,件貨明明已經喺將軍澳但係就唔係俾短訊我去攞,等佢救命就死咗好耐啦,以後都唔會再用呢間公司。順豐貴少少,但係就冇出過啲咁樣嘅差錯。我寧願比多幾蚊唔使咁難受。

象牙宮

MaryC05 發表於 17-1-14 14:45
[罷用淘寶集運-物流服務商4PX递四方速递]
講真 從來冇試過係淘寶買野買到咁嬲嬲到要打上網去叫人唔好再用 ...

真好煩。想了解一下: 你淘什么東西, 多大, 多重? 用 "淘宝官方集運"?

淘宝官方的集運, 有限制 呎寸, 重量。

我準備淘一个塑柜, 想用淘宝集運。家附近有點。
私家集運, 步行十多分鈡, 來回半小時。又拉貨。有冇好主意?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

呢間垃圾上個星期2比錢,今日都仲未收到貨

大宅

回覆 MaryC05 的帖子

今次用4px真係4pk喇,中伏!

1)唔知4px幾時改左單邊限制長由120cm得返100cm,所以我件貨由2kg變左大件計成10kg,原本$13變成$90,夠唔夠痴線!仲要局你送上門+收$25上門費……你會諗不如退件啦,由大陸集運倉退返大陸賣家收$130快遞費,係咪有病!
咁我話自己叫大陸快遞去集運倉取回貨品,4px又唔肯,你話係咪4pk,同搶有乜分別,迫你用佢d貴收費!

2)唔知4px係咪就執,好多自提點都摺埋左,超級唔方便!

3)4px客服個個完全遊花園,問非所答,九唔搭八,投訴無門⋯⋯
最鐘意關閉對話,三十秒話你長時間未回應關閉,一係叫你稍等,之後自動cut你對話!
同埋佢地故意對話不留記錄,你關閉對話會無晒對話內容,所以一定要自己截圖!

我加入罷用4px,等佢執,唔好害人中伏!!!

首頁

尾頁

跳至