論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lily-of-valley 發表於 19-5-18 09:48
鞋, 佢地D發音, 將ma'am講成mum. 其實佢地D英文, 對耐咗, 靠估至知佢地講乜。 佢地亦好多唔明。 如叫 ...

我叫工人去街市beef shop等, 佢去左bake shop

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

gilgil39 發表於 19-6-22 07:46
我叫工人去街市beef shop等, 佢去左bake shop
因我唔點食beef, 通常食pork. 要用D好簡單的英文, buy bread, vegetable shop.

但有時真係聽唔掂。 個次番屋企, 佢問 DUCKY mum, 認真考起, 原來佢慧 The Key maam.

複式洋房

先生太太

複式洋房

回覆 jumug 的帖子

都係架, 其實好正常都會叫Maam & Sir,
我地都好正常0甘叫佢0既英文名~
都無0羊問題~ 我0個個都係印.

大宅

回覆 stupidfirstmom 的帖子

想問如果屋企係我同細佬妹(全部成年)同阿爸阿媽住,想工人叫佢兩老先生太太,咁我地幾姐弟點叫好?直接俾佢叫英文名會唔會太casual?又唔想叫小姐少爺咁高級,還是大細madam同sir?有冇版友有類似家庭組合可以交流下?

別墅

appleng2127 發表於 17-1-15 15:54
我家姐姐要求佢稱呼我做太太,一嚟到已經叫我做姐姐,教咗成個星期,佢唔多願意講!直情唔出聲,唔講嘢!黑面!!
...

叫我英文名,我覺得叫先生太太,太階級,我以前叫老細都唔會叫x先生

男爵府

叫先生太太

男爵府

happymina 發表於 19-11-20 15:17
回覆 stupidfirstmom 的帖子

想問如果屋企係我同細佬妹(全部成年)同阿爸阿媽住,想工人叫佢兩老先生太太, ...
我同事話都係叫小姐, 少爺咁

首頁

尾頁

跳至