論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Ma'am, Sir

侯爵府

appleng2127 發表於 17-1-15 15:54
我家姐姐要求佢稱呼我做太太,一嚟到已經叫我做姐姐,教咗成個星期,佢唔多願意講!直情唔出聲,唔講嘢!黑面!!
...

印:先生太太
賓:sir madam

JD930    發表於 18-9-18 11:22

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sunshine0613 發表於 18-8-30 18:28
印:先生太太
賓:sir madam

Yes

洋房

回覆 purple_lily 的帖子

認同

複式洋房

mum sir

別墅

我對上一個極品菲稱呼我 Ms Hung, 我個人覺得佢想同顧主平起平坐,所以咁稱呼我。
因第一個菲叫我做madam, 所以叫佢稱呼返我做madam, 不過三個月間,未聽過佢叫多過十次madam!

侯爵府

appleng2127 發表於 17-1-18 08:05
我就係已經開錯頭,讓咗佢叫佢個名!我再次同佢講唔好叫我姐姐!我朝早叫佢個名同早晨,佢直行直過!睇我唔 ...

但想做二奶?
以前亞二稱呼亞大做姐姐。

男爵府

太太

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

ma'am sir

大宅

我家工人姐姐叫我「小姐」、老公「先生」、仔仔叫名。換個多名工人也是這樣稱呼,不會稱呼我做「姐姐」或「媽咪」。如果咁叫我,我一定stop佢,太無禮貌啦!
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

菲,會叫我同老公做ma’am/ sir,
叫我啲囡就叫名。

我會叫工人個名,囡囡就會叫工人做”Dida”(菲律賓話auntie).
我同工人講電話我會自稱返自己個名

大宅

Msolivialeung 發表於 17-1-20 22:34
一定要佢叫你太太或者mamm!佢黑面咪繼續鬧到佢叫為止!如果佢叫你姐姐你唔好應佢,要佢叫到岩為止!
你可 ...

無論乜地方乜人都是以禮貌行為先?我个印姐係第二次來工作?一定早過主人起來梳洗就落街拎報紙,我們一出房門佢就叫早晨太太好主動,揍BB清潔打掃拖地诜廁所洗衫自動波,做咗幾個月吾錯,我們這一家第一次請姐姐真是幸運!

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

叫我做太太 叫c6做先生 叫我個仔做bb

別墅

個姐姐叫我地做"Madam / Sir", 我小朋馳叫佢 Aunti xx , 無理由姐姐la ,HA HA 個樣都唔似la, 唔好搞到小朋友亂la, Please!!

公爵府

回覆樓主:

Mam 同 Sir

侯爵府

appleng2127 發表於 17-1-15 15:54
我家姐姐要求佢稱呼我做太太,一嚟到已經叫我做姐姐,教咗成個星期,佢唔多願意講!直情唔出聲,唔講嘢!黑面!!
...

Mum

大宅

女仕尊稱可用madam, 簡稱ma'am, 絶對唔係mum,即娘親.......點解呢度咁多人叫工人稱呼自己做mum?我接受唔到囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Pianocake 發表於 19-5-18 09:15
女仕尊稱可用madam, 簡稱ma'am, 絶對唔係mum,即娘親.......點解呢度咁多人叫工人稱呼自己做mum?我接受唔 ...
鞋, 佢地D發音, 將ma'am講成mum. 其實佢地D英文, 對耐咗, 靠估至知佢地講乜。 佢地亦好多唔明。 如叫佢地買野, 我會寫中文, 叫佢地比賣的人執。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

太太
主 賜 平 安

子爵府

Madam, sir

首頁

尾頁

跳至