影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-10-17 15:03
【八卦】呢個收視真係睇唔明
《娘道》,連黨報都批思想落後,居然收視甘高
《涼生》,10點檔收視好過好多黃 ...

娘道個故事都幾攞命,唔只黨報,有婦女組織都嘈話封建落後,就係呢套嘅導演話唔買收視。涼生我見好多人話棄劇,實在頂唔順套劇又長又悶,演員唔討好(唔只講馬).
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

原來「你好,之華」有胡歌客串,我見有周迅已經想睇,有埋胡歌就最好啦。

王國長老

ashlia 發表於 18-10-8 23:01
回覆 rose-mag 的帖子

各位喜歡胡歌的姊妹大家好。想請問一下曾經看過如夢之夢的朋友是如何購票的呢?有 ...

你有冇開微博同玩貼吧?可以去揾胡歌貼吧睇下,佢地喺微博貼咗有關消息同購票方法,但我冇買過,唔知流程係點。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-18 00:10
娘道個故事都幾攞命,唔只黨報,有婦女組織都嘈話封建落後,就係呢套嘅導演話唔買收視。涼生我見好多人話 ...

而且d大台大劇普遍收視差。唔知道係大臺唔敢造假所以還原基本盤,抑或細臺頂風作案。

涼生cut曬馬d戲份,得罪書粉同馬的粉絲,涼生真係小說的靈魂人物啊!受眾本身就少好多了。劇情又真係拖,我估佢收視真係唔好,聽講係片方同意換檔,芒果臺就俾埋d尾數佢,大家好聚好散。否則收視對賭的話,佢地可能收唔返d尾數。

雖然當時佢係俾粉絲鬧到關微博,不過小馬講的係“你”,而唔係“你地”,指向性好明顯。都唔明d人識唔識計數,自己有份投資,最緊要套戲收得,咁先有得分多d。無一套內訌的戲會收得。而家“涼生”唔收得,小馬一d損失都無,老闆就慘咯。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-10-18 00:57

而且d大台大劇普遍收視差。唔知道係大臺唔敢造假所以還 ...

帶資入戲,收得就好,唔收得蝕入肉,而且補戲都應該要補錢俾另外演員啩,咁而家咁樣會唔會偷雞唔到。。。。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-18 01:27
帶資入戲,收得就好,唔收得蝕入肉,而且補戲都應該要補錢俾另外演員啩,咁而家咁樣會唔會偷雞唔到。。。 ...

好似話因為佢要改戲,所以小馬殺青之後,病緊都俾佢地捉返去補戲,而之前5、6個月拍果d就無曬喇。仲有通稿話小馬演技差,感情戲演唔好,所以要cut曬涼生姜生感情戲,加多d姜生同另一位的感情戲。如果演員演唔好,導演當時又收貨?成套拍完殺青先cut?

cut人戲就算喇,咁樣唱臭人,過份了!唔好以為人地無脾氣,無粉絲先得噶。小馬直接懟佢地,都幾夠膽!我當時居然錯過呢一場偶像親自懟對方的大戰,太可惜喇!

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-18 00:15

你有冇開微博同玩貼吧?可以去揾胡歌貼吧睇下,佢地喺微 ...

今年好複雜,好似要買一套其他話劇,先有優先購買權。我抵制呢d捆綁銷售。

有個客從英國返黎,想去睇,托我買飛,我都唔敢應承。

公爵府

一哥,你在逼顏控脫粉嗎

公爵府

【八卦】網絡熱度(以前叫點擊率)。

娘道,收視率好,畢竟電視觀眾係大媽。但如果點擊率高,我覺得好神奇咯。

公爵府

原來今日如夢開票啊!我地又有閣老搶到啊!

不過而家已經搶曬了,3個售票平台都崩潰左!

大宅

rose-mag 發表於 18-10-18 00:15

你有冇開微博同玩貼吧?可以去揾胡歌貼吧睇下,佢地喺微 ...

多謝資料。我平日都有跟開,北京重慶上演個段時間行唔開,所以只諗住試上海場。上劇場十月底開售,但一星期後至開放俾普遍會員,買到機會都好微。

公爵府

【八卦】金鷹獎的評選結果,俾下至網民,上至官媒一致反對

王國長老

hugoma2015 發表於 18-10-18 16:34
【八卦】金鷹獎的評選結果,俾下至網民,上至官媒一致反對

直接了當表示不滿不同意

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-19 12:10
直接了當表示不滿不同意
仲話觀眾對結果有好大爭議,其實一D爭議都無!觀眾一致SAY NO!

李易峰個團隊犀利,第一時間跳出黎話觀眾對熱巴獲獎不滿,將火力轉移去熱巴果度,李易峰又一次做背後的男人,躲過一劫。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-10-19 14:19
仲話觀眾對結果有好大爭議,其實一D爭議都無!觀眾一致SAY NO!

李易峰個團隊犀利,第一時間跳出黎話觀眾 ...

熱巴團隊就買熱搜推楊紫出嚟,話佢黑熱巴。。。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-19 14:27
熱巴團隊就買熱搜推楊紫出嚟,話佢黑熱巴。。。
熱巴唔敢正面懟李易峰,因為李易峰後台係華誼。

講起華誼,記得上年果套新《射雕》嗎?果個新郭靖就係華誼力捧小生咯,不過上年卷入一單女演員赤裸全身墜樓死亡案。好似無左下文。果個都幾順眼靚仔噶,估計就咁玩完。

公爵府

【八卦】講下電視台同廣告商D交易

我國內的表嫂跳槽去咗廣告公司。因為佢地有客戶贊助湖南衛視的黃金檔劇場,所以有機會接觸到電視台D人。

佢地話之前廣告商有睇過《涼生》的樣板,開頭10幾集都係小涼生同小姜生的成長史,鐘生無出場。跟住就有人提出要加鐘生的戲份,所以片方就cut曬呢D,又唔捨得CUT集數(因為按集數賣片),就將呢D劇情用回憶的形式呈現。

呢D鋪墊咁重要,刪除或者放響後面,都會影響演出效果。得不償失的。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-10-19 15:03
【八卦】講下電視台同廣告商D交易

我國內的表嫂跳槽去咗廣告公司。因為佢地有客戶贊助湖南衛視的黃金檔劇 ...

邊個提出加鍾嘅戲?資方?咁國內廣告商會唔會因為收視唔好或轉時間嘈電視台?香港係買時段唔係買戲,但見戲好會加買,好戲會炒賣到好貴。每年年尾就買定下年時間(早買平d, 個折扣都好勁多), 有時真係好似開賭咁要搏。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-20 00:02
邊個提出加鍾嘅戲?資方?咁國內廣告商會唔會因為收視唔好或轉時間嘈電視台?香港係買時段唔係買戲,但見 ...

係電視台或者廣告商提出要佢個角色早d出現。果陣已經拍好曬了,鐘已經加左2個月戲。所以只係調換順序,將前面10幾集小涼生同姜生的戲份當回憶。難怪我仲以為用回憶注水。佢地都害左套劇。

國內主要分2種情況,一買買一年,或者指定某套劇。後者比前者貴一倍左右。如果後者係大牌的戲,會更加貴,例如胡歌。收視唔好無得怨。涼生調檔係政策因素,屬於不可抗力,都無得怨。就算買一年果d,電視台都唔會保證有咩戲噶,大概話有邊幾套,播唔播,幾時播,唔會講死。當然,真係播之前,會同廣告商一齊審片。

公爵府

【八卦】娘道結局了,點解接檔劇收視一下跌咁多?無慣性收視?點解其他臺收視都無提升?佢d收視無遺傳俾接檔劇,又無分流俾其他劇,d觀眾熄曬機啊?

首頁

尾頁

跳至