影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-10 15:12
話晒馬天宇32歲,孫怡25歲,點都俾同43歲冇咁多代溝嘅,而且馬天宇都好似幾玩得。配音改劇情真係唔夠佢地 ...

馬天宇自己配音噶,不過孫怡唔係。而家主要係改孫怡的台詞,同偷加旁白。例如原著入面,姜生涼生有一場重頭戲,涼生在千島湖上示愛。姜生明白涼生心意,好感動。因為佢係愛涼生,希望得到涼生回應,而家終於得到了!結果電視劇加插姜生回憶,回憶佢同天佑d點滴,然後加插獨白,話佢終於明白最愛係天佑。

你話馬同孫嘔唔嘔血?原著粉都嘔晒血喇!

呢個花絮,都可以睇到好多野。例如有d人無做功課,現場先背台詞。例如3個演員之間的親疏

http://krcom.cn/5887009359/episodes/2358773:4301672080445325

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-10 15:12
話晒馬天宇32歲,孫怡25歲,點都俾同43歲冇咁多代溝嘅,而且馬天宇都好似幾玩得。配音改劇情真係唔夠佢地 ...

馬天宇大部分時裝片都係原音,不過古裝片,例如幻城同三國機密就用配音演員。

其實佢有d痴脷筋,可能同出生地有關,東北人都係咁。有時吐字唔清。我記得以前話對配音要求好高噶,例如香港台灣演員容易有口音,普通話唔純正,所以唔俾佢地用原音。

公爵府

【八卦】講起改原著,呢個仲誇張!

“2019腾讯视频v视界大会宣布,电视剧#孤城闭# 主演@王凯kkw 饰演宋仁宗,米兰Lady同名小说改编,张开宙执导,朱朱编剧
北宋皇帝赵祯将自己最心爱的女儿徽柔嫁给了李家的子孙李玮。朝堂之上,庆历新政大臣和老派权臣之间针锋相对,斗争风起云涌,赵祯为国事殚精竭虑。徽柔内侍怀吉建立了深厚的感情,对李玮万般排斥,终于与婆家起了冲突,不顾一切地夜扣宫门,引发滔天非议。赵祯呵护的“言路通畅”、“监督国君”的风气,使他在爱女和维护治国理念之间挣扎。最终,公主未屈服于“成为李玮真正妻子”的命运,却与怀吉永生不得相见。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-11-10 03:58

馬天宇大部分時裝片都係原音,不過古裝片,例如幻城同 ...

咁就係啦,我完整睇過馬天宇都係古裝,所以我一直以為佢都係冇自己配音。。。嘩,演員自己配完音都可以咁樣改劇情,真係幾嗱喳吓。個視頻見到馬天宇同孫怡好玩得埋,連工作人員都玩埋一份,反而天祐真係有少少格格不入。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-11-10 05:28
【八卦】講起改原著,呢個仲誇張!

“2019腾讯视频v视界大会宣布,电视剧#孤城闭# 主演@王凯kkw 饰演宋仁 ...

呢套又點改呀?睇小說個大綱,比較難拍成大片,其實不如唔好改編咩小說啦,自己編劇咪算囉,買個版權仲要自己改,真把鬼。WK排頭,但佢做宋仁宗?邊個做佢個女?年齡層上有D問題吓話?

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-11 07:22
呢套又點改呀?睇小說個大綱,比較難拍成大片,其實不如唔好改編咩小說啦,自己編劇咪算囉,買個版權仲要 ...

呢套男女主係公主同太監懷吉,係好經典的言情小說。而家變成父皇宋仁宗的一生⋯⋯Wk粉話用wk演,你地執到啦,頂級配置!書粉就嘔晒血!

好心喇,自己寫個劇本講宋仁宗喇,何必借人地套小說改主線。

原來可以直接改主角,美其名曰“切入點唔同”,又學到野喇!

好似話楊紫做公主,江疏影做皇后。

不過,我覺得而家正午真係請唔到大牌了,所以套套所謂大製作都係wk。包括大江東去同孤城閉。好彩我唔係書粉,否則心痛死。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-11 08:56
呢套男女主係公主同太監懷吉,係好經典的言情小說。而家變成父皇宋仁宗的一生⋯⋯:hahaha ...

我就係以為我搞錯,孤城閉小說係公主同梁懷吉係主角,宋仁忠頂盡係男三,男二應該係駙馬,咁一係叫WK演懷吉做主角,但佢又一定唔肯啦,但其實呢d小人物演得好係討好架。楊紫點做WK個女呀?發瘟咩,姪女都勉強啦。而家正午冇自己小生,出面又未必有大牌肯演,不如拍番d正路少少架啦。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-11 07:19
咁就係啦,我完整睇過馬天宇都係古裝,所以我一直以為佢都係冇自己配音。。。嘩,演員自己配完音都可以咁 ...

個視頻,馬天宇係背好晒台詞了,佢都唔使睇劇本了。孫怡同鍾就現場背緊台詞,馬就等到想訓著⋯⋯

馬天宇係按原著拍的,包括俾天佑砍手指,自焚,密室禁慾呢幾個重頭戲都有拍,結果全部無晒。下圖就係砍手指⋯⋯

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-10 17:25
個視頻,馬天宇係背好晒台詞了,佢都唔使睇劇本了。孫怡同鍾就現場背緊台詞,馬就等到想訓著⋯⋯

馬天宇 ...

天祐洗白晒,變成涼生一廂情願搶咁,邊得有四十幾歲人仲可以咁白蓮花,霸道總裁呢種人設一係就徹底D現實D,否則只係離地,好似之前套韓劇金秘書為何會這樣,個男主就係霸道總裁人設加自大自戀,個角色搞笑得嚟又有血有肉,唔係一味白蓮花。

個花絮都搞笑啦,最後果段係等到馬天宇打喊路,幾乎瞓咗,佢仲叫天祐可以返去,好多演員去到現場至讀劇本,但咁就冇機會將角色融入去,演一場入一場,好易唔連戲喎。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-11 09:03
我就係以為我搞錯,孤城閉小說係公主同梁懷吉係主角,宋仁忠頂盡係男三,男二應該係駙馬,咁一係叫WK演懷 ...

按照原著,馬天宇演懷吉就差唔多喇。而家,set咗wk做男一,咁就一定無更大牌的肯接懷吉了。而且,無主角光環的話,懷吉同公主分分鐘俾人黑死。

原著係講在封建禮教的束縛下,公主懷吉的掙扎反抗。而家分分鐘變成“你身為公主,就要忘記自己,就要以國家利益為重,唔可以反抗”。公主同懷吉就會變成國家利益面前,不懂事的孩子⋯⋯

咁樣改,可能容易過審。但成日都“國家利益民族大義”,好悶。反而按照原著拍,都可以引起人反思。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-11 09:34
天祐洗白晒,變成涼生一廂情願搶咁,邊得有四十幾歲人仲可以咁白蓮花,霸道總裁呢種人設一係就徹底D現實D ...

改天佑都算,最慘係改姜生,姜生唔愛涼生,先會搞到好似涼生一廂情願。

最慘係改d唔改d,例如原著未央用自殺要脅涼生,唔俾佢去法國,每次涼生去機場,佢就用汽油玩自殺。一邊係姜生對佢遲遲唔去法國會合的誤會,一邊係未央苦苦相逼,最後涼生崩潰,淋汽油上身自焚。未央先放手。結果電視劇版將呢d cut晒,變成涼生忙著做生意,唔得閒過去法國。但又播出一段涼生的遺言⋯⋯搞乜鬼啊!

公爵府

尋日係胡歌官網成立14週年,一哥有留言,唔知從第幾分鐘開始,自己拉一下進度

https://m.lizhi.fm/vod/1433529/2703071521176252934

公爵府

hugoma2015 發表於 18-11-12 07:26
尋日係胡歌官網成立14週年,一哥有留言,唔知從第幾分鐘開始,自己拉一下進度

https://m.lizhi.fm/ ...
成60分鐘一哥先出聲啊,又拉唔到快進,聽到我都訓著了

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-11 07:19
咁就係啦,我完整睇過馬天宇都係古裝,所以我一直以為佢都係冇自己配音。。。嘩,演員自己配完音都可以咁 ...

馬天宇從出道第一套戲開始,大部分古裝都係姜廣濤配。呢一位都算係國內配音屆一哥。琅琊榜20分鐘片花就係佢幫宗主配音。第一個視頻係佢配馬天宇的節選。第二個係佢配宗主。雖然無胡歌原音感情咁到位。但都好唔錯!把聲都幾襯演員外型配馬天宇的,角色性格,年齡跨度都幾大,可以睇下。

http://www.bilibili.com/video/av15845206

http://www.bilibili.com/video/av1464316

公爵府

呢一屆觀眾三觀唔正確

公爵府

【八卦】最近d收視都好“低調”,是否都不敢買收視了?

不過,“涼生”野榜0.2,收視0.6,成3倍係數,誇張d吧!湖南衛視係數一向0.5-0.7左右,極少超過1,唔好以為非黃金檔就可以買收視喇

公爵府

回覆樓主:

【八卦】好多我都唔識

而家d人,咩作品,獎項都無,就“紅”了!?

公爵府

【八卦】招商了,電視台網站開始招商了,睇下有咩好戲先

公爵府

《你好,之華》胡歌特輯

http://video.weibo.com/show?fid=1034:4303707177980476

子爵府

hugoma2015 發表於 18-11-13 15:51
《你好,之華》胡歌特輯

http://video.weibo.com/show?fid=1034:4303707177980476

首頁

尾頁

跳至