影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hugoma2015 發表於 18-11-18 16:58
靚仔到無人有

這張實在口水流不停!太太太好看了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

前面hugoma貼過,原來現場有人大叫逍遙哥,胡歌好鬼馬回應
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點解你咁靚仔架? 我女依然叫佢做哥哥,因為陪我睇琅琊榜果陣,我女勁鍾意飛流,覺得吳磊好cute, 而宗主就係佢哥哥

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-18 10:04
官媒方面就算報導,都只轉發新華社通稿。入面只講大陸藝人得獎情況。

...

我睇番來龍去脈,呢位傅小姐害人不淺,根據微博某博主追踪fb,話似乎非即興而為,叫人睇台文化部長同蔡english 嘅fb就睇到d 嘢。大會而家都好無奈,李安原本答應做主席都係想推廣華語電影,幫助培養多d新人,用埋自己人情牌去請曾經話過唔去金馬嘅鞏俐,而家台獨言論加陶晶瑩無視鞏俐(我覺得如果鞏俐真係有講過唔想被提及嘅話,而家咁多人鬧陶,鞏俐應該會出聲澄清,而家唔見有喎), 李安真係好慘。

有網友好中肯話中國管得緊,搞到大陸演員要紛紛轉發某條微博表態,但始作俑者係果個傅小姐,佢搞到中港台三地演藝人兩面不是人。

王國長老

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156922348446514&id=545201513
傅女士解釋自己頒獎禮所講嘅唔係宣揚政治,只係其他人曲解/太認真/小器。。。若如她所言,呢位女士就完全缺乏對政治嘅敏感度。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-19 08:04
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156922348446514&id=545201513
傅女士解釋自己頒獎禮所講 ...

但佢紅毯的時候就叫人去公投,根本就處心積慮咯

公爵府

我已經腦補1萬字黑幫父子文

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-19 09:07

所以呢,點解咁多人鬧佢,點解大陸演員要杯葛,信佢一成,雙目失明。做完唔敢認,冇guts, 仲打爛埋飯碗。

子爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-11-19 09:10
我已經腦補1萬字黑幫父子文

大小帥,流曬口水

子爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-11-19 09:07

文化部長迅速回應(仲有她倆合照),加上那位惹事者千字文面書,根本是已處心積慮。金馬只是她們的渠道及工具,又怎會理會對影藝人及業界的影響

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-19 06:39
我睇番來龍去脈,呢位傅小姐害人不淺,根據微博某博主追踪fb,話似乎非即興而為,叫人睇台文化部長同蔡eng ...

成件事就係一個局,大陸反應越激烈,民進黨越開心。所以冷處理就得了

反而國內有某d人的粉絲搏命攻擊呢次參加的明星,鬧佢地無骨氣,應該即時離席抗議。得獎後才不參加晚宴擺姿態,係“又要當婊子又要立牌坊”

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-19 09:21
所以呢,點解咁多人鬧佢,點解大陸演員要杯葛,信佢一成,雙目失明。做完唔敢認,冇guts, 仲打爛埋飯碗。 ...

係打爛好多人飯碗。大陸真係有黑名單噶!

之前大陸封殺韓星,好多製作公司中招,好多韓星參演的電視劇綜藝節目積壓賣唔出。

我估計呢排大家都唔敢用台灣明星。尋日收到個風,呢次搵范爺開刀,因為佢公司背後係台灣資本。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-19 10:28
成件事就係一個局,大陸反應越激烈,民進黨越開心。所以冷處理就得了

反而國內有某d人的粉絲搏命攻擊呢次 ...

邊d人粉絲呀?果d冇份被提名嘅演員粉絲?即係想當婊子都冇資格,當然冇得立牌坊啦。

即時離場?駛唔駛明係攞到獎都唔攞退番俾大會?咁係對藝術嘅唔尊重,對參與電影製作嘅所有人唔尊重。所以話囉,睇完蔡eng文寫嘅就會覺得係一早部署嘅,咁巴閉,下年大陸抵制金馬,等台灣電影自己頂晒佢,好老實,台灣近年有咩大作?對上比較賣座嘅又係邊套?有幾大藝術成就?

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-19 11:17
邊d人粉絲呀?果d冇份被提名嘅演員粉絲?即係想當婊子都冇資格,當然冇得立牌坊啦。

即時離場?駛唔駛明 ...
邊D人?老朋友啊,WK粉,李易峰粉,陳偉霆粉。呢幾位D粉絲比較多“小粉紅”,好“愛國”好雞血噶!

佢地就係話應該當即離場,退獎。呵呵,真係無智慧!離場抗議好,抑或上台“懟”返轉頭好?我地反對任何政治綁架藝術、體育活動的行為。如果因為某D人的言論,就放棄領獎,何嘗不是政治綁架藝術?

蔡根本就唔會理金馬的未來,佢眼裡只有選舉,佢就係要製造事端製造輿論,大陸越激動,佢就越開心,對佢的選舉就越有利。無恥的政客!

真係白費了李安,鞏俐的苦心啊!

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-18 19:44
邊D人?老朋友啊,WK粉,李易峰粉,陳偉霆粉。呢幾位D粉絲比較多“小粉紅”,好“愛國”好雞血噶!

佢地就 ...

呢班騎呢怪,好心啦,等多十年八年都未必去到金馬提名,當然講咩都天下無敵。所以我對將政治連落藝術度好反感,當香港金像獎將個大獎頒俾十年,我已經覺得冇啦,呢個可以以後慳番唔睇(雖則以前我都覺得冇咩公信力),金球獎、奧斯卡又何嘗唔係將政治藝術分開?呢幾年搞咩公開表態都削弱咗吸引力,但暫時都仲叫做有保証。有時藝人又好,運動員又好,一句抵制好容易,但十年功力就係等上台果一分鐘,人生有幾多個十年可以等?

李安、鞏俐已經上晒岸,可以喺岸上觀火,點解要再落手落腳?鞏俐仲要講明唔嫁又嫁,班政客唔好講到自己有幾祟高理想,悍衛正義,佢地嘅嘴臉令人好嘔心,真心為無辜嘅演藝人難過。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-19 12:55
呢班騎呢怪,好心啦,等多十年八年都未必去到金馬提名,當然講咩都天下無敵。所以我對將政治連落藝術度好 ...

呢次其實最受影響都唔系呢班大陸明星。人地缺席晚宴又發微博表示“中國一點都不能少”,上面已經收貨啦!官媒都知道佢地都係俾人擺上台,佢地表現得已經好好,既有對專業獎項的尊重,亦有對TD勢力的還擊。

最受影響的反而系台星。既然有人要玩表態,甘就大家都表下態啦!呢個表態先容易兩面不是人!大陸明星表態,以後就算無左台灣市場,有幾大影響?根本人地都唔CARE!反正一年台灣只引進10套大陸電影。

而台星呢?唔表態就係支持台獨啦,大陸封殺!表態反對台獨,台灣封殺!

其實任何一個獎項同政治沾邊,就失去公信力噶啦!大陸點解無一個電影電視獎會有人認同?就系因為太多政策片,主旋律片。建軍大業呢D爛片,百花獎都可以內定幾個提名,呢D就證明個獎唔夠公信力咯!

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-18 21:16
呢次其實最受影響都唔系呢班大陸明星。人地缺席晚宴又發微博表示“中國一點都不能少”,上面已經收貨啦! ...

所以好似霍建華咁,冇微博,無從表態,搏下懵,希望過到骨。
而家擔心胡歌套南方車站的聚會,有桂錀鎂,如果大陸要封殺台灣演員,套戲可以會有阻滯。

公爵府

Jumama2000 發表於 18-11-19 09:54
大小帥,流曬口水

我已經腦補緊,華仔系皇帝,坤哥同小馬系大小王子,一哥系謀士,一哥幫小馬爭皇位,但最後發現一哥先系皇帝親生,最後一哥做皇帝的權謀劇啦!

子爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-11-19 13:16
呢次其實最受影響都唔系呢班大陸明星。人地缺席晚宴又發微博表示“中國一點都不能少”,上面已經收貨啦! ...

如㦤傳的記者會叫停,除了地點是在台灣,霍建華是男主亦是原因,往後有台灣演員的劇集或電影都要低調。這次害慘了所有台灣演員。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-19 13:25
所以好似霍建華咁,冇微博,無從表態,搏下懵,希望過到骨。
而家擔心胡歌套南方車站的聚會,有桂錀鎂,如 ...
你睇,連我地都可以諗到,我地都擔心,D製片商廣告商一樣會擔心,所以以後台星搵食艱難啊!

“台獨”就是打擊台灣明星最簡單直接的方法,以後如果遇到爭資源爭戲份,對方團隊只要扒下佢有無台獨相關的言論,如果有,就可以一棍打死。

不過,講真,我唔多鐘意台灣娛樂圈的。之前大陸捉好多台灣間諜。我都信佢地滲透得比較犀利噶。之前馬可唔知點解得罪左鐘生果邊(雖然鐘生系港星,不過公司系台灣背景,經紀人父子仲系深綠),然後鐘粉直接爆馬可D比較樣衰的劇照,到處醜化佢。問題系,馬可劇照果套戲鐘生無份參演,而且仲未上映,D劇照屬於內部資料。普通粉絲肯定攞唔到手噶。只可能是藝人團隊、職業粉絲俾佢地,佢個團隊巴閉到可以攞其他劇組的內部劇照。細思極恐!

首頁

尾頁

跳至