自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

小朋友生病了,是任何父母都不願發生的事情, 小朋友年紀少不懂事, 大人應以身作則, 安排他們在生病時好好休息, 而不是在生病時仍要子女回校上課。

你有你的工作, 因工作問題未能照顧子女這些籍口恕我不能接受, 因你的子女生病, 上學只會禍及無辜, 連累更多了小朋友或教職員生病。

我不知道你是否愛錫你的兒女, 但我作為一個母親, 當子女生病時我只會放他在家休息, 病好了亦會休息多一會, 只因我清楚明白疾病帶給患者的後果。

可能你會認為傳染並不是一個問題, 但現實中, 你已破壞了我一家的珍貴回憶。

我爸爸患了癌症, 已到未期, 今年1月腹水嚴重, 醫生說如果控制不到, 只剩餘2個月壽命, 幸運地爸爸腫瘤受控, 但情況仍不樂觀。

我女兒因患了你兒生病時所傳染的手足口病毒 (可能你認為不是你兒傳染), 生日當日我本已約好我爸爸媽媽, 家人一起慶祝生日, 亦可能是我爸爸最後一次為我女兒慶祝, 但好可惜, 這個生日會因我女兒生病已取消了。

另外, 爸爸難得可以出院一起吃團年飯, 亦因為我女兒生病了, 我們一家未能出席。

我媽媽已有65歲了, 本來我是與媽媽一起照顧我爸爸, 但因女兒生病, 這兩星期要我媽媽一個人來回醫院送飯, 我感到很抱歉辛苦一個老人家去照顧另一老人家。

我自己因做好了手術, 需要休息, 但亦受到女兒感染, 患者要照顧患者。

可能你會覺得我誇張, 但我可以告訴你我所說的全是事實, 我最珍惜與爸爸及我女兒與公公相處的時間全因你的自私行為而告吹。

請各家長在小朋友回校時, 多多留意小朋友身體狀況。

我不希望再有小朋友或大人受到感染, 每個人均過著愉快的校園生活, 謝謝。

--------------------------------------------

我今日鼓起勇氣交給幼稚園的一封信。

funfun759    發表於 17-1-26 14:49
APIGMA    發表於 17-1-24 16:13
davywm    發表於 17-1-24 12:36

伯爵府

支持你! 你一家take care!

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

take care

子爵府

回覆樓主:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

take care

珍珠宮

保重,加油,我支持你嫁!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

Take care

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇得出你有幾嬲同幾心痛,保重呀!

侯爵府

BK Milk勳章

Take Care

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淘寶 發表於 17-1-24 11:05
小朋友生病了,是任何父母都不願發生的事情, 小朋友年紀少不懂事, 大人應以身作則, 安排他們在生病時好好休 ...
保重呀

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

保重

珍珠宮

回覆:此致: 妄顧他人子女的家長

支持你,同祝福你一家

翡翠宮

珍珠宮

保重,祝福!

大宅

回覆樓主:

祝福你

子爵府

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我支持你,俾我都嬲死。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持你!

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做得好, 各位家長請自重, 返工唔係藉口!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至