單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

大家吾好灰心啦,做人其實真糸吾好容易
因為人生裏真的有好多高山低谷要走過
仲有吾好咩責任都攬上身
因為有D事一隻手掌系拍吾響架
希望大家同我一樣,無論日子如何
都要學識笑住面對。。
當我仔仔掛著爸爸。。我都會同他講
媽媽愛你,錫你多過自己,你知道嘛。。。
你心態如何。。你的日子必然也如何
所以大家要加油

大宅

小乖2號 發表於 17-1-28 16:05
如題

我系屋企自閉左半年拉!到依家都放吾底!每日都會喊!好怕出街!見到人地一家人手拖手!眼淚就忍吾住流。點解我會搞到甘?每日問自己同一個問題。。但都系冇答案!我每日就好似行屍走肉甘!人前要笑!人後就喊!搞店個仔之後就系我最痛苦既時間!呢d日子仲要過幾耐?想解決。但又怕個仔連媽媽都冇埋!但生存亦只有痛苦。眼淚

複式洋房

YU0608 發表於 17-1-30 08:21
我系屋企自閉左半年拉!到依家都放吾底!每日都會喊!好怕出街!見到人地一家人手拖手!眼淚就忍吾住流。 ...

不如你揾社工或專業人士幫你舒緩情緒,世界上唔只你一個行這條路,大把人同你一樣咋,包括我。

別墅

雖然我話要努力樂觀面對,但我呢幾日其實都係對人歡笑背人愁,仲要D親戚問起佢喺邊我只可以話佢唔得閒,連唔開心都唔可以比人知。
呢幾日佢仲有打黎噓寒問暖,但其實佢自己又好堅決唔再一齊,唔知佢打黎做乜,其實佢咁做令到我個心仲痛!!

大宅

小乖2號 發表於 17-1-30 08:38
不如你揾社工或專業人士幫你舒緩情緒,世界上唔只你一個行這條路,大把人同你一樣咋,包括我。
...

社工只會叫你去申請綜緩!可以幫到你d咩?

男爵府

YU0608 發表於 17-1-30 08:21
我系屋企自閉左半年拉!到依家都放吾底!每日都會喊!好怕出街!見到人地一家人手拖手!眼淚就忍吾住流。 ...

你需要見心理醫生

大宅

回覆:充裕 的帖子

你好叻呀!加油

大宅

睇呢個post睇到喊

bb而家只係得三個月大
佢爸爸係十二月離開左人世
係街見到人地有爸爸 一家人好幸福
就會覺得好痛
覺得自己永永遠遠欠左bb咁
每一日都好掛住我男朋友(未註冊結婚)
但係我只敢同bb講

洋房

其實大家唔好氣餒 , 每個人都有自己嘅路, 呢一刻你覺得自己命唔好, 但你點知日後唔好呢?? 做人最緊要有志氣 , 別人負你 , 唔好再個問題推返落自己到, 真係要活得比佢好..... 識多D朋友, 出下街行下睇下嘢 ( 唔一定要買嘢 ) 你就會覺得呢個世界好大, 仲有好多好多嘢等緊你哋 ...... 而且你哋有小朋友 , 更加要努力 ! 佢哋睇你頭!!

洋房

回覆 YU0608 的帖子

千析唔好亂諗嘢 , 你要做個榜樣俾阿仔睇 , 媽媽係一個勇敢又有志氣嘅人 , 女人唔一定要靠男人, 信我! 你一定做得到。

洋房

大家加油 !
我也是一個單親媽媽, 剛剛離婚 ,有一個女兒 ,希望能跟你們做朋友。

大宅

yeett 發表於 17-1-31 12:12
回覆 YU0608 的帖子

千析唔好亂諗嘢 , 你要做個榜樣俾阿仔睇 , 媽媽係一個勇敢又有志氣嘅人 , 女人唔一定 ...

吾靠男子呢句說話我同自己講左好多次!得到既眼淚仲慘!為左養個仔!我走水貨。餐廳。酒樓。洗車。酒吧!咩都做!為咩?為左養個仔!但每次見到前夫同個賤人富貴買野時!個心真系痛到冇動力!點解可以甘賤!自己個仔吾養!俾錢個賤人都算!點解我要甘辛苦。而我甘辛苦又得到d咩?我都好想爭氣!揾份正職。但邊個幫我湊仔?冇工反邊個俾錢我?俾個會可憐我?為左個小朋友仲可以去到幾盡?爭在未去做雞咋!真系好後悔生佢出黎害自己

洋房

YU0608 發表於 17-2-1 09:05
吾靠男子呢句說話我同自己講左好多次!得到既眼淚仲慘!為左養個仔!我走水貨。餐廳。酒樓。洗車。酒吧! ...

唔好咁諗嘢!點解要將個衰人所做嘅一齊推落自己到,為咗佢做雞?值咩?佢眼尾都唔會望下你.....
佢可以咁對你,遲早個女人都係同一下場,你應該興幸自己早走早著..... 小朋友無錯架,你有佢個刻你都無諗過個男人會咁對你,你仔仔都係受害者,連你都咁樣,你仔仔點算..... 你仔仔幾大呀?返學未?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吾靠男子呢句說話我同自己講左好多次!得到既眼淚仲慘!為左養個仔!我走水貨。餐廳。酒樓。洗車。酒吧! ...
媽媽, 加油 你今日嘅付出, 將來你仔仔會知道, 佢一定會好孝順你

大宅

tracytang 發表於 17-2-1 16:53
媽媽, 加油 你今日嘅付出, 將來你仔仔會知道, 佢一定會好孝順你

佢吾駁我嘴!吾頂我!我已經過得好平靜拉

子爵府

小朋友幾大,可以搵社工幫你排育嬰園,n班,仲有社區保姆可幫湊,費用可以按你收入申請減免,你就可以做份長工,其實香港有好多支援的,搵人幫手,唔好衰比d賤人睇。

大宅

小乖2號 發表於 17-1-28 16:05
如題

我都想同你哋做朋友, 有時可以互相支持下. 我都單親咗年幾, 有2個仔仔, 一個18一個15, 仔仔跟我, 幸好咁多年我都全心全意湊佢哋, 佢哋好跟我, 大家好似朋友咁好friend, 有時街上好多人仲以為佢哋係我細佬, 不過有時都有寂寞孤單嘅時候, 都好想有個人真正照顧到關心自己....

大宅

充裕 發表於 17-2-1 22:32
小朋友幾大,可以搵社工幫你排育嬰園,n班,仲有社區保姆可幫湊,費用可以按你收入申請減免,你就可以做份 ...

我之前都吾知去邊度揾社工!問學校個個社工!佢俾左社署個d社工我!佢話我系媽媽度住。有媽咪照顧。有屋住。有飯食。冇野需要人幫!叫我想申請綜緩個時先去揾佢

大宅

YU0608 發表於 17-2-1 18:18
佢吾駁我嘴!吾頂我!我已經過得好平靜拉

唔好睇個賤人呢一刻活得幾好,人生流流長,放長雙眼,將來仲有大把日子。無人知將來邊個真正活得好

別墅

YU0608 發表於 17-2-2 00:32
我之前都吾知去邊度揾社工!問學校個個社工!佢俾左社署個d社工我!佢話我系媽媽度住。有媽咪照顧。有屋住 ...

社區褓母唔洗經社工搵,之前我朋友個工人玩嘢突然走左都搵過呢D資料,小朋友幾大?

首頁

尾頁

跳至