興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻貓,3-4歲,以前咩都食,濕糧又食,但近呢一年唔肯食濕糧,唔食蒸雞柳,唔食魚,只食貓餅餅,貓草、脫水雞柳、菜、士多啤梨葉,係咪太奇怪?
我係放長糧的,但我覺得佢越食越少,明明個碗有糧,有時又要喵我俾幾粒新嘅餅佢先食,每次食幾粒就食完,有時天氣凍,佢可以全日係被入面瞓大半日先出黎食野
水有飲,便便都算靚,同埋日日都有得痾,其實正唔正常?
多謝解答!

大宅

BB防敏心得分享勳章

rachelwmt 發表於 17-2-2 20:27
我隻貓,3-4歲,以前咩都食,濕糧又食,但近呢一年唔肯食濕糧,唔食蒸雞柳,唔食魚,只食貓餅餅,貓草、脫 ...

如果貓貓饮食習惯有改變,應看看醫生,另外,體重有冇輕了,check 下kidney 有冇問题

大宅

回覆樓主:

同我個d一樣 成日食乾糧 以前好鐘意食濕糧 家下比較少食 但2隻都好肥 都好 濕糧咁貴

別墅

nf8001 發表於 17-2-11 18:36
同我個d一樣 成日食乾糧 以前好鐘意食濕糧 家下比較少食 但2隻都好肥 都好 濕糧咁貴
...

你唔驚佢因為飲唔夠水搞到老來有腎病咩?
剩食乾糧貓貓每日起碼要飲200ml水㗎
除非唔打算醫,唔係嗰筆錢一定多過食罐嘅錢

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

我D食濕糧好ok

侯爵府

rachelwmt 發表於 17-2-2 20:27
我隻貓,3-4歲,以前咩都食,濕糧又食,但近呢一年唔肯食濕糧,唔食蒸雞柳,唔食魚,只食貓餅餅,貓草、脫 ...
想問吓你貓貓而家點呀? 我家貓貓同你貓有類似情況, 又係濕糧食幾食就行開, 乾糧都係食少咗.

上星期同佢去睇醫生同驗血, 報告又一切正常喎, 係除咗一項消化不良之外, 請問有咩食物可以幫助消化架?

首頁

尾頁

跳至