懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我5週流過一次啡,住左2日醫院,驗完HCG話個胎長緊。7週又流,仲肚痛左成晚,照完話個胎位置同心跳都冇問題。

而家9週,無啦啦又流啡色分泌物,冇流落護墊度,係去小便抺到,量唔多,係淺啡色。唔知關唔關事尋日食左熱氣野,咁岩食完一陣就有啡分泌物。西醫角度有啡就開黃體素同訓床,冇咩可以做。中醫我之前都有睇,就話我自己免疫系統未開門俾bb, 反而打緊佢。做完針疫好d,但過年未開門。

唉!點解次次覺得情況有點好轉就有唔好0既野出現!我已經在家休息左一個月,盡量訓床/坐,點解仲係咁?好無助!究竟我係咪應該覺得流啡已經是常態?好期望快d 12週!

大宅

goldenkiwi888 發表於 17-2-3 12:29
我5週流過一次啡,住左2日醫院,驗完HCG話個胎長緊。7週又流,仲肚痛左成晚,照完話個胎位置同心跳都冇問題 ...

少少啡係正常㗎,因子宮要為 bb 安排一間合適嘅房,令到有少少啡出咗嚟。
當然自己要留意啡量會唔會突然多咗或紅咗啦~咁就要盡快睇醫生喇。

祝順順利利

複式洋房

bipa 發表於 17-2-3 12:50
少少啡係正常㗎,因子宮要為 bb 安排一間合適嘅房,令到有少少啡出咗嚟。
當然自己要留意啡量會唔會突然多 ...

有d人又話有親啡都係唔好所以憂心,希望只係長大得太快、牚親啦!

大宅

goldenkiwi888 發表於 17-2-3 13:29
有d人又話有親啡都係唔好所以憂心,希望只係長大得太快、牚親啦!

嗯,撐親嘅啫 ~ 放心,愉快好孕

大宅

goldenkiwi888 發表於 17-2-3 12:29
我5週流過一次啡,住左2日醫院,驗完HCG話個胎長緊。7週又流,仲肚痛左成晚,照完話個胎位置同心跳都冇問題 ...

明白你心情!
我四週至九週流啡,第十週终於停左。
之後十一週流好多血,入院住左幾日,之後一直流啡,宜家十三週喇,都仲流緊。
你要放鬆心情,唔好自責,畀多d信心BB,多訓床,有d野係你就係你既,心境正面係好緊要。
加油!祝福你!

珍珠宮

好多媽咪都有過咁既情況,我都有,一開始都好擔心。但一定要臥床,唔好周圍走。

別墅

我有左5週後就開始每日小便都抹到少啡,有食中及西安胎藥,去到12週就無喇,之前都有照返工架,要放鬆心情唔好操勞呀,可能之前的m未清西醫都照唔到咩事,我而家已經21週了,bb好健康努力長大,要比多些信心bb (emoji)(emoji)

複式洋房

RubyYu07 發表於 17-2-3 16:23
好多媽咪都有過咁既情況,我都有,一開始都好擔心。但一定要臥床,唔好周圍走。
...

多謝支持呀!已經大部分時間訓床喇,希望好d啦

複式洋房

RubyYu07 發表於 17-2-3 16:23
...

多謝支持呀!已經大部分時間訓床喇,希望好d啦

複式洋房

chiching621 發表於 17-2-3 17:17
我有左5週後就開始每日小便都抹到少啡,有食中及西安胎藥,去到12週就無喇,之前都有照返工架,要放鬆心情 ...

我流完啡後分泌物慢慢變為杰杰地0既黃色分泌物,好似感mo果d濃痰。我覺得下腹+下面好敏感,攞杯水都好似扯住咁。你地係咪咁嫁? 而家好似廢人咁(emoji)

複式洋房

minlu18 發表於 17-2-3 15:56
明白你心情!
我四週至九週流啡,第十週终於停左。
之後十一週流好多血,入院住左幾日,之後一直流啡,宜 ...

大家一齊加油呀!互相支持

別墅

啡唔緊要的,是之前陳舊的血排出來而已,不是正在出血。多休息就OK啦

別墅

我而家6wk 都好似你咁
去廁所抹就見啡 無流出來
食梗小白球 病假7日訓床

我早幾日照醫生話可能周數未夠未有閃閃
而家每日都好擔心呀

別墅

chiching621 發表於 17-2-3 17:17
我有左5週後就開始每日小便都抹到少啡,有食中及西安胎藥,去到12週就無喇,之前都有照返工架,要放鬆心情 ...

我都係咁 廁所抹就有 每朝起身果次抹比較多 之後會變小。你係咪都係咁?
因我要2星期後先去照閃閃 好擔心

複式洋房

boobootiny 發表於 17-2-4 10:35
我都係咁 廁所抹就有 每朝起身果次抹比較多 之後會變小。你係咪都係咁?
...

我自己就間唔時先會有啡分泌物。訓醒未流出黎,通常冇野,坐一陣先會去小便時抺到。之後慢慢變黃,好似濃鼻涕。如有埋腹痛就真係咩都唔好做,訓床。醫生方面,我一驚就去睇,一個月黎已睇左好多次,唉。中醫一個星期睇一次針灸,針灸感覺真係穩d, 但持續唔到好耐。最慘而家放緊農歷年未開。

複式洋房

boobootiny 發表於 17-2-4 10:35
...

同埋我6週幾已照到閃閃,你會唔會改早d安心d? 醫生可以幫你做埋內診

別墅

goldenkiwi888 發表於 17-2-4 13:18
同埋我6週幾已照到閃閃,你會唔會改早d安心d? 醫生可以幫你做埋內診

我係大前日流啡即刻去照 已經照左肚同陰超
醫生話睇size 似5-6wk
所以佢叫我過2wk 再去照

我其實心15/16 想下星期去搵另一個醫生照
但怕仲早未有閃閃 而家唔知點好

複式洋房

岩岩又照左超聲波,9週4 BB正常!
但原來我子宮入面有零點幾cm積血,醫生話我腹痛、流啡都有關係。之後有機會身體自行吸收,有機會排佢出黎,即係話,有機會再流啡。成因不明,有幾會係著床時排唔清(我次次M頭一日都係排小啡嫁)。之前照左咁多次(唔同醫生)都冇人同我講,直到我頭先自己問先話有。所以唔知係新定太細照唔出。

想問呢樣野普遍嗎?係咪會慢慢縮細?有冇經驗分享?

複式洋房

boobootiny 發表於 17-2-4 13:48
我係大前日流啡即刻去照 已經照左肚同陰超
醫生話睇size 似5-6wk
所以佢叫我過2wk 再去照

都係要接近7週先照到。如果你覺得你個醫生OK咪等下囉, 太早期最慘係未照到B住。如果橫店會在私家生不妨搵多個醫生比較下。

別墅

goldenkiwi888 發表於 17-2-4 15:26
岩岩又照左超聲波,9週4 BB正常!
但原來我子宮入面有零點幾cm積血,醫生話我腹痛、流啡都有關係。之後有機 ...

我之前來m 前都係會先流啡
唔知係咪有關係呢

首頁

尾頁

跳至