跳至

首頁

尾頁

大宅

我係香港人 老公台灣人
女女係香港出世 而家歲半
想係佢入學前幫佢拎台灣身分證
請問大概流程係點?需要在台灣留幾耐?
老公需要一起留在台灣嗎?(因香港有工作未必請到咁耐假)
唔該晒

大宅

YING1987 發表於 17-2-7 21:29
我係香港人 老公台灣人
女女係香港出世 而家歲半
想係佢入學前幫佢拎台灣身分證

小朋友打算留台讀書嗎?
其實入左爸爸台灣既戶籍再申請居留權就得架啦,唔一定要拎張ID。
如果資料交齊,只要留台三星期就可以辦到居留,妳都可以同小朋友同步申請埋

大宅

wongchinghan 發表於 17-4-27 14:02
小朋友打算留台讀書嗎?
其實入左爸爸台灣既戶籍再申請居留權就得架啦,唔一定要拎張ID。
如果資料交齊, ...

唔該晒(emoji)
佢唔諗住留台讀書架
但6299成日話想佢有埋台灣戶籍
所以趁佢未讀書咪過去辦埋
原來要3星期架..我買左14日機票咋7月去辦

我都可以?我唔係要住好耐先有資格嗎?
Thanks

大宅

YING1987 發表於 17-4-27 14:36
唔該晒(emoji)
佢唔諗住留台讀書架
但6299成日話想佢有埋台灣戶籍

我估妳地應該係香港結婚,你同小朋友先入左老公台灣戶籍先,唔入就咩都搞唔到,大約十分鐘就辦好。
之後就搞三個月簽證去台灣辦居留。用旅客身分就唔辦得。
妳同小朋友做既野都係一樣。
妳話要搞好耐既係拎ID吧,其實有居留拎唔拎ID都差唔多

大宅

wongchinghan 發表於 17-4-27 14:42
我估妳地應該係香港結婚,你同小朋友先入左老公台灣戶籍先,唔入就咩都搞唔到,大約十分鐘就辦好。
之後就 ...

咦 即係拎平時網上果種簽證去係搞唔到架??
好彩你提一提我咋 3個月簽證係咪去返金鐘台北辦事處果度辦呀?

我地係香港結婚呀 即係我同小朋友都係拎3個月簽證去台灣 先辦入籍 再辦居留 大約需時3星期唔該晒

大宅

呃 同埋想問下 我地辦左居留係咪要拎埋台灣護照先可出境返香港 或者入境台灣?
定係可繼續用香港護照出入境?thanks

大宅

YING1987 發表於 17-4-27 14:48
咦 即係拎平時網上果種簽證去係搞唔到架??
好彩你提一提我咋 3個月簽證係咪去返金鐘台北辦事處果度辦呀 ...

係呀!要辦居留就一定要3個月或以上簽證,等台北果邊批落黎寄埋比妳大約二星期會收到。
記得帶齊資料去,早上8點就派籌,要早d帶埋身分證去拎籌。
如果妳都需要辦居留就記得辦埋良民証,一樣係力寶中心問人拎申請良民証既申請表,之後去灣仔警察總署辦(力寶後面),良民証有效期得3個月。
同埋妳同小朋友都要做移居用既身體檢查,香港得私立可以做,好貴,建議去台灣做,平好多,可以叫99幫手打電話去預約做外國人體檢,大約一星期可以拎到報告。
如真係台灣做體檢+辦居留。妳同小朋友就要留台一個月。
因為妳同老公係台灣未登記結婚,所以要同台灣果邊交妳地既結婚證明再辦入藉(過程好快),好似妳老公都要在場,因為佢要換新既身分證,後面會刻有老婆大人既姓名

大宅

YING1987 發表於 17-4-27 14:50
呃 同埋想問下 我地辦左居留係咪要拎埋台灣護照先可出境返香港 或者入境台灣?
定係可繼續用香港護照出入境 ...

有居留權唔等於妳係台灣人,
既然妳唔係台灣人又點會有台灣護照呢?
當然可以繼續用香港護照。
但辦左居留後會有本藍色既出入境許可證,入台就可以用藍色本野,就唔駛同人逼。
如果妳想拎埋台灣ID同護照就要坐移居監之後先可以申請。
有居留就可以有埋保健卡

大宅

wongchinghan 發表於 17-4-27 15:04
係呀!要辦居留就一定要3個月或以上簽證,等台北果邊批落黎寄埋比妳大約二星期會收到。
記得帶齊資料去, ...

我老公身分證已經有我個名我之前結婚之後有係台灣登記返

原來仲要做體檢先可以辦居留我之前查左好耐資料架喇 因為完全唔識 但做體檢岩岩先知 又係好彩你提我
一堆流程好頭暈 我好驚帶漏野白去

睇怕我張14日機票一定要改...

你好清楚d程序呀我之後有唔明可唔可以再pm你問呀 thanks

大宅

wongchinghan 發表於 17-4-27 15:09
有居留權唔等於妳係台灣人,
既然妳唔係台灣人又點會有台灣護照呢?
當然可以繼續用香港護照。

明白原來唔駛拎台灣護照架
今次辦左居留先 因為我諗住留兩星期咋 未咁快過去定居住 唔駛坐移民監

大宅

YING1987 發表於 17-4-27 15:28
明白原來唔駛拎台灣護照架
今次辦左居留先 因為我諗住留兩星期咋 未咁快過去定居住 唔駛坐移民監:wa ...

哈哈
有咩唔明可以line我,id:sarahwsy

大宅

wongchinghan 發表於 17-4-27 15:58
哈哈
有咩唔明可以line我,id:sarahwsy

thank you

首頁

尾頁

跳至