論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

只是好奇,想知道佢係新僱主度仲係咪乜都唔識,個幾鐘抺一隻窗(一隻out of 一排窗),唔食飯要食餸,係浴缸洗垃圾筒,攞嘢話手痛,要吹住風扇掃地,黑面,要求僱主務必對佢好...唔知佢係咪真係搵到冇老人冇車冇狗冇大人係屋企冇嘢做嘅工。

象牙宮

那一家中介公司之產物? 極本。 帶故意性吧?

個幾鐘抺一隻窗。 從未做家務? 还是白痴?
唔食飯要食餸。 唔識營養? 食物金字培?
攞嘢話手痛, 傷殘 人士? 手傷殘
吹住風扇, 掃地。 腦 傷殘 ?

冇老人, 冇車, 冇狗, 冇小孩, 一> 兩公婆家庭 kwa. 二位雇主: 必須
對清結沒概念, 唔介意家中亂七八糟, 无需執拾, 唔識何謂企理, 不懂干淨,
對油污潰, 黑污, 塵漬冇感覺, 對食物也求其, 冇意識什么是難食。
以上條件, 才可以稱得上 屋企冇嘢做嘅工。

或 恨有個囡嘅雇主, 當她 如豬如宝公主。冇嘢做。
因做性工作者, 也要做, 打理房間整結, 吸引男人進屋吧?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 17-2-8 00:23
那一家中介公司之產物? 極本。 帶故意性吧?

海外印,第一次出城做嘢。第三日喊話聽唔明,一個月後叫我炒佢補錢佢返印尼,第二個月再叫我炒佢但我同佢講佢要唔做要佢要補一個月比我先走得,最後佢辭工,二日搵到新工,週圍同其他印傭唱我地,第三個月走左。佢走左後我地覺得係大解脫。不過非常好奇佢係新僱主度係咪都咁衰同係咪已經比人炒左。

象牙宮

merrypris 發表於 17-2-8 08:41
海外印,第一次出城做嘢。第三日喊話聽唔明,一個月後叫我炒佢補錢佢返印尼,第二個月再叫我炒佢但我同佢 ...

那个中介公司? 

1。 被工人唱,工人是你家老几? 我們生存為了自己,難道是工人么? 自己財富 會少左?
还怕工人唱?工人微不足到的東西。 對不?
2。 第三日喊話聽唔明, 找中介人,為何挑一个無法溝通人? 
3。 一個月後叫我炒佢, 原因?
4。 以后再說, 叫她resign, 貼你一个月。並通知 immigration。故意玩。

佢走左後我地覺得係大解脫。 
老套D,能不用工人就不用吧。找/想方法解決家務,小朋友事項。
別以為有工人是享受。雇工人非表示自己身份高左。有冇工人也非表示身份低左。和自己身家/財富毫冇关系。
冇工人用,即想死,自己須檢討下。那地方須簡化?。

須明白港人心态
1。港人信工人多于僱主, 比例是很高的。  
2。港人什么都想快,心急。最好即時有。
3。你不去信給入境處,冇人會知工人事。
4。HK"外傭需求"工求人。多坏多衰工人都會有工做。

工人唯一只會唱雇主。 它不唱雇主,能做什么? 告我吧???
明白工人心理。 

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

佢辭工補一個月俾你走? 我都好好奇個工人喺新僱主度做成點...

大宅

merrypris 發表於 17-2-8 08:41
海外印,第一次出城做嘢。第三日喊話聽唔明,一個月後叫我炒佢補錢佢返印尼,第二個月再叫我炒佢但我同佢 ...
佢咁樣學埋衰野玩博炒,去邊度做都唔會留得耐,準備回家鄉耕田

複式洋房

bboo1 發表於 17-2-8 09:42
佢咁樣學埋衰野玩博炒,去邊度做都唔會留得耐,準備回家鄉耕田

個agent 係細公司,介紹過做到四年幾的好工人俾我地,所以今次揀人粗心左。問題係agent 度有好多工人hang around, 因宿舍係後面。有溝通障礙agent 叫果度啲印姐翻譯,佢地點翻譯鬼知咩。佢正式辭職果日,agent個印姐翻譯做Endax 要辭工,跟住Endax 第二日已經搵到工。我地懷疑係啲印姐作反食agent 夾棍,自己收agency fee 賣啲新女。呢個印姐係我地面前講到Endax 好差,試過俾佢的女女profile 俾我地睇。後來轉左agent, 請菲,有問題亦自己解決唔再搵agent 問,亦唔鼓勵工人去agent 度,係agent 度仲易學壞

首頁

尾頁

跳至