自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下大家結婚後又打算生小朋友,會否因方便坐月時有人照顧,或小朋友有人幫手湊,而買番近娘家奶奶家住?

如果真係吾近,又怎樣安排湊小朋友呢?

男爵府

回覆樓主:

如果感情好就一定會住附近

男爵府

唔近唯有請工人、排育嬰園、請本地姨姨、四大長老

我果陣係阿仔未返幼稚園前都放響阿媽度(一至五過埋夜),星期六日自己湊

未入學前已經搬去阿媽附近,返學就即刻跟返我住,阿媽日頭幫手湊,學校都揀阿媽附近方便佢接送
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

珍珠宮

一定近老人家,
如果有小朋友,更加需要EVEN 有工人

另外, 婚後都要陪伴雙親的,
可多D 回去

wcpcelia    發表於 17-2-8 14:21

珍珠宮

回覆樓主:

初結婚時住近 99,想生 b 就搬番近阿媽。大肚時返到去坐低就有健康好味嘢食。阿仔出世第二年我爸媽一齊退休。當時我有工人但其實工人無乜點湊過我仔。而家仔 5 歲,我要返工嘅日子都係公公婆婆幫手

侯爵府

回覆:結婚後會否住番娘家-奶奶家附近?

我兩邊都近。。

girlbear    發表於 17-2-8 14:03

別墅

都係既,始終近就方便好多

不過因為我屋企嗰頭樓價都幾貴

所以先咁頭痕 又想住平d 但就吾近屋企

但又擔心將來生b 無人可照顧(emoji)

始終請工人我又吾太放心 又吾慣有個外人喺屋企住

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

回覆樓主:

生小朋友後住近女家媽咪會比較好!
婆媳板個邊發生幾多問題就係個bb俾左奶奶湊
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:結婚後會否住番娘家-奶奶家附近?

大家都係巿區,99同媽都返工,其實冇咩影響。

你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

冇。兩家都唔近,所以我仔出世就做ftm。真係突然有急事才請99幫忙看一陣

珍珠宮

我老公同我拍拖之前已經買左樓搬左,之前冇諗過生BB,99住屯門,我阿媽住港島,我地住九龍,冇一邊近。
我有一子3歲,兩公婆番FULL TIME JOB,未請過工人,仔細時本地EE,跟住入育嬰園,而家番全日制幼稚園,兩公婆每日接送照顧,99做BACK UP。6299冇做野同冇其他孫。

伯爵府

我住近娘家, 步行15分鐘就到. 我冇請工人, 平時都係公公婆婆幫手揍. 有時唔洗返學的日子, 公公婆婆會買餸時經過我屋企直接上嚟接走佢地, 非常方便.

別墅

Littlecatta2013 發表於 17-2-8 12:28
我老公同我拍拖之前已經買左樓搬左,之前冇諗過生BB,99住屯門,我阿媽住港島,我地住九龍,冇一邊近。
我 ...

你意思係仔細時請左個姨姨專for 湊b?!

珍珠宮

回覆 sammihysteric 的帖子

我仔2-8個月大時本地EE湊,唔上門,去EE家湊,每日兩公婆接送,晚上放假都係自己湊。
9個月入育嬰園到2歲幾,晚上放假都係自己湊。
育嬰園畢業後,而家番緊全日制幼稚園,晚上放假都係自己湊。
我呢個方法一定要兩公婆配合,同埋好辛苦。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

BIGPAT 發表於 17-2-8 12:06
一定近老人家,
如果有小朋友,更加需要EVEN 有工人

男爵府

回覆樓主:

如果關係唔差揀全近呀媽係幾方便, 請工人湊加婆婆公公睇住就最好, 自己又可以繼續返工。
遠就自己湊仲方便, 我有排返工前湊bb過婆婆屋企, 兩程車個幾鐘車程, 夜晚接返或一齊過夜, 變左自己屋企野好多都理唔到, bb又辛苦, 幾日喺呢度幾日喺果度, 有時會唔適應

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我2邊都近。。。不過我係自己揍。。4大長老自己都有工返的。間中有奶奶,姑奶做back up。

別墅

Littlecatta2013 發表於 17-2-8 12:40
回覆 sammihysteric 的帖子

我仔2-8個月大時本地EE湊,唔上門,去EE家湊,每日兩公婆接送,晚上放假都係自 ...

係。。聽落覺得好辛苦(emoji)

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

sammihysteric 發表於 17-2-8 11:51
想問下大家結婚後又打算生小朋友,會否因方便坐月時有人照顧,或小朋友有人幫手湊,而買番近娘家奶奶家住? ...

我想住娘家附近
不過樓價太貴
所以以家住緊既地方唔近娘家

首頁

尾頁

跳至