親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

seaheart88 發表於 17-2-13 15:19
每程個半小時其實可接受,我都係坐08:30動物號,回程普通車。。。你食埋晚餐回又得,在旭川aeon 上又好幾 ...
我下年1月第1次去北海道 2大2小 (2歲同5歲)
暫時plan左行程

DAY 1 香港 - >新千歲 住札幌
DAY 2 KIRORO
DAY 3 KIRORO
DAY 4 小樽 住札幌
DAY 5 旭川動物園 住札幌/旭川 **未諗定
DAY 6 旭川/札幌 住札幌
DAY 7 鈴蘭丘陵公園
DAY 8 新千歲 ->香港

冇咩idea, 唔知仲有咩值得去

男爵府

HippoStore 發表於 17-2-13 13:19
請問旭川day trip 會吾會好hard 的?

我2016新年帶仔仔即日來回都坐動物園號,8:30去程,16:30回程,足夠時間行哂成個動物園和睇企鵝!回程仲可以行埋旭川站Aeon 超市。

男爵府

Winwinbabe 發表於 17-2-13 15:26
我下年1月第1次去北海道 2大2小 (2歲同5歲)
暫時plan左行程

行三井outlet ! 呢個outlet 幾好行,又係室內!有小朋友都唔怕!

男爵府

HippoStore 發表於 17-2-13 00:50
小樽station去kiroro 係15:10
但之前有人分享過by taxi 去係4000-5000 yen ,甘我應該by taxi 去kiroro, 因 ...

one way taxi between Kiroro & Otaru should be around 7000 yen, not 4000-5000 yen wor
By the way, how much is the room rates for Sheraton Kiroro for the coming Christmas?

大宅

24-31/12/2017 會去函館

大宅

ivy0121 發表於 17-2-13 09:53
其實如果一心想帶小朋友去睇企鵝,可以考慮即日來回旭川睇,有旭川動物園套票買,即日來回都ok 架!旭川動 ...
THANKS, 咁多媽媽推介旭川, 等我再花D 時間研究下先
之前睇書係話JR 站再要坐40MINS 巴士, 所以有所郤步, 但其實係咪真係得呢條路線去架? 請指教

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

回覆 HippoStore 的帖子

如果喺我,我會放叮噹館 在最後一天,始終大風雪日子,早出好過遲。就以我新年時,由登別回札幌,原定早上八點半的火車,要成十點半先到。

大宅

siuap 發表於 17-2-13 16:24
one way taxi between Kiroro & Otaru should be around 7000 yen, not 4000-5000 yen wor
By the way, ho ...
YESYES, 之前記錯左, 爬返文先知係7000 YEN
KIRORO CHRISTMAS - 我係HOTEL.COM SEARCH 2大2小, BELOW 4000 / NIGHT

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

bblover123 發表於 17-2-13 23:11

如果喺我,我會放叮噹館 在最後一天,始終大風雪日子,早出好過遲。就以我新年時 ...
我諗住DAY 1 叮噹館, LAST DAY 就OUTLET 咋!

男爵府

無咁少, 我新年離開 Kiroro 時早上九點, 要坐的士, 去到小樽築港站(比去小樽JR 近少少)都要7200 yen, 四五千無可能.
不過你睇查清楚你去 Kiroro 是否六日及紅假。每日有車是 17/12 - 9/1 咋.

大宅

bblover123 發表於 17-2-13 23:22

無咁少, 我新年離開 Kiroro 時早上九點, 要坐的士, 去到小樽築港站(比去小樽JR 近 ...
爬返文, 係AROUND 7000 YEN 先岩丫
咁查實我可以DAY 2 坐15:10 果班車去KIRORO 喎! 加埋都只係AROUND 3千YEN, 時間又好似NOT BAD

男爵府

咁你要book 咗先。我們坐車由札幌入 Kiroro,成車滿。但就唔知小樽那裏是否一樣咁多人。

大宅

bblover123 發表於 17-2-13 23:37

咁你要book 咗先。我們坐車由札幌入 Kiroro,成車滿。但就唔知小樽那裏是否一樣咁 ...
如果想去一趟小樽運河, 但唔去小樽住查實WORK唔WORK 呢?
因為小樽運河都係出名架嘛, 都真係想去欣賞下.

男爵府

都得。不過你入 Kiroro 時一喺入番去小樽坐車 , 一喺在札幌坐中央巴士入.

男爵府

HippoStore 發表於 17-2-13 23:46
如果想去一趟小樽運河, 但唔去小樽住查實WORK唔WORK 呢?
因為小樽運河都係出名架嘛, 都真係想去欣賞下.

我都係小樽即日來回!主要目的睇運河!夜晚食埋飯就返札幌住!唔使搬酒店咁麻煩。

男爵府

HippoStore 發表於 17-2-13 23:04
THANKS, 咁多媽媽推介旭川, 等我再花D 時間研究下先
之前睇書係話JR 站再要坐40MINS 巴士, 所以有所郤步, ...

最快應該已經係坐JR了,巴士反而仲慢。

大宅

ivy0121 發表於 17-2-14 00:38
我都係小樽即日來回!主要目的睇運河!夜晚食埋飯就返札幌住!唔使搬酒店咁麻煩。
...
我本身個PLAN 係DAY 1 由AIRPORT 到小樽, 再小樽去KIRORO, 之後KIRORO 去返札幌

即係DAY 1 由AIRPORT 到札幌, 由札幌去KIRORO, 再由KIRORO 去返札幌好D?

如果係咁, 都係要MOVE HOTEL 的.

大宅

ivy0121 發表於 17-2-14 00:40
之前睇書就係話要JR 個幾鐘, 再轉40MINS 巴士, 即一程要成兩個半鐘, 來回五個鐘, 有D 怕怕哦!

瑪瑙宮

大廚勳章

HippoStore 發表於 17-2-13 23:04
之前睇書係話JR 站再要坐40MINS 巴士, 所以有所郤步, ...

其實坐的士都唔貴架又唔使一定企。。有時好多人排架巴士費事遲咗睇唔到企鵝行路啦。2500-2800yen 巴士企足40分鐘車來又有暖氣好辛苦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

ivy0121 發表於 17-2-14 00:40

坐完jr去到旭川站,都要搭巴士或者的士先至去到動物園。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...6

尾頁

跳至