有新手爸媽用環保尿布嗎?

bipa
|
可以分享一下經驗及感受嗎?

謝謝
tabaliso
|
我都好想用,但普遍媽媽們都話頭1-2個月繼續用紙尿片先,因換次數太多,怕容易放棄,所以我打算bb出世後,過多個幾月先買……
bipa
|
tabaliso 發表於 17-2-18 13:30
我都好想用,但普遍媽媽們都話頭1-2個月繼續用紙尿片先,因換次數太多,怕容易放棄,所以我打算bb出世後, ...

係喔,如果用,我都諗住第二或三個月先開始。
話晒第一個月嘅情況應該會好瘋癲
kolabear
|
可以參考下呢個page

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17247927

bipa
|
kolabear 發表於 17-2-18 14:03
可以參考下呢個page

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17247927

謝謝

想知下。。。多唔多新手爸媽用過而又放棄咗或分享下過程中嘅難處
love-momo
|
我係第二個月開始用,原因真係第一個月比較辛苦,又坐月又未習慣湊b。
開始用時係覺得麻煩,但用用下慣左其實好爽
yukiru
|

我預產期4月中,前兩日已經同老公去一田買左6條環保尿布加1個月份量嘅紙尿片返去,發現全用紙尿片嘅量真係好大好唔環保,同埋真係好貴,就算我買隻貴啲、200蚊左右一條嘅環保尿布,買6條都係等於3個月紙尿片嘅價錢,咁我見啲人話全用都係20條,咁都係$4000左右啫,都仲係平紙尿片好多喎~所以無論為慳定為環保,我諗我會好努力去適應

不過屋企人一致都話我自己願洗就冇所謂,所以無論如何坐月果一個月都係一定用左紙尿片先,費事辛苦屋企人嘛~

poonhome
|
bipa 發表於 17-2-18 12:33
可以分享一下經驗及感受嗎?

謝謝

決定左生完第二個月開始用,係亞馬X買寄香港免運費,$60一條左右。環保又平d
bbellchung
|
poonhome 發表於 17-2-18 18:04
決定左生完第二個月開始用,係亞馬X買寄香港免運費,$60一條左右。環保又平d
...

請問有無link或有咩牌子推介呀?
poonhome
|
bbellchung 發表於 17-2-18 18:31
請問有無link或有咩牌子推介呀?

Search [alva baby diapers]或者去官網訂都得
bipa
|
love-momo 發表於 17-2-18 16:30
我係第二個月開始用,原因真係第一個月比較辛苦,又坐月又未習慣湊b。
開始用時係覺得麻煩,但用用下慣左其 ...

hello love-momo ,你幾好嗎?

原來你都有用環保尿布,謝謝分享用後感

想知下你㨂咗用邊個牌子

bipa
|
yukiru 發表於 17-2-18 17:04
我預產期4月中,前兩日已經同老公去一田買左6條環保尿布加1個月份量嘅紙尿片返去,發現全用紙尿片嘅量真係 ...

是喔,如果用到,兩全其美 我諗我會試試用的
bipa
|
...

謝謝資料 $60 條好抵喔
love-momo
|
bipa 發表於 17-2-18 19:53

hello love-momo ,你幾好嗎?

hello!!冇留意係你tim,恭喜你啊!幾時預產啊?
我咪忙住湊b,好少上黎啦。

環保尿布好用架,我有係Amazon買Alvababy,都有淘寶買
bipa
|
love-momo 發表於 17-2-18 21:12
hello!!冇留意係你tim,恭喜你啊!幾時預產啊?
我咪忙住湊b,好少上黎啦。

多謝

預產期5月尾

好,我去Amazon 睇下先
bipa
|
...

請問是由美國Amazon 直送到香港免運費嗎?

poonhome
|
bipa 發表於 17-2-19 00:39
請問是由美國Amazon 直送到香港免運費嗎?

Amazon 同官網都係免運費
我要做媽媽
|
我覺得新手媽媽會比較應付唔黎架
mlcbb
|
如果出街係咪要用番紙尿片?

bipa
|
poonhome 發表於 17-2-19 10:55
Amazon 同官網都係免運費

謝謝回覆

因見亞馬遜唔送香港地址。。。。所以多問一句 :)