母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為之前去健康院啲姑娘話無必要泵奶 ,話用左奶樽後就難埋身

但陪月姨姨就話一定要買 如果唔係BB食唔到咁多 就回奶

到底打算全埋身仲有冇必要買電奶泵?

別墅

回覆樓主:

有買泵的話,可以用來追奶,或者幫手泵清啲奶,可以泵定等人幫你餵奶,咁你就可以返工/去街/休息。

伯爵府

我覺得有係好d。
但如果你話係唔係必要,咁又唔可以話必要。

別墅

MayMay_xo 發表於 17-2-20 02:01

但陪月姨姨就話一定要買 如果唔係BB食唔到咁 ...

平平地買定個看門口,因為妳打算全埋身唔代表妳一定做得到,好多因素影響,萬一埋唔到身都可以泵住先,如果有d多奶媽咪,就算埋身都可能要泵,例如bb只食一邊已夠,同埋如果妳之後要返工,都要泵架

別墅

回覆樓主:

梗有機會用到,好似bb 瞓到過鐘都未醒,但自己已谷到爆,就要泵啲出黎,唔係塞左就麻煩。

大宅

我今胎全埋身,無用過泵。阿仔兩歲。。 。 全職媽媽無返工。
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

mrschoy 發表於 17-2-20 12:23
我今胎全埋身,無用過泵。阿仔兩歲。。 。 全職媽媽無返工。

因為我都係FTM 所以心大心細買唔買 因為唔想買左之後用唔著 造成浪費

大宅

JpAurora 發表於 17-2-20 11:21
梗有機會用到,好似bb 瞓到過鐘都未醒,但自己已谷到爆,就要泵啲出黎,唔係塞左就麻煩。
...

咁又係 如果谷到脹晒自己都會辛苦

大宅

kkk23 發表於 17-2-20 09:56
平平地買定個看門口,因為妳打算全埋身唔代表妳一定做得到,好多因素影響,萬一埋唔到身都可以泵住先,如 ...

BB 食一邊夠 呢個問題之前都無諗過 ,咁睇黎有需要買一個平平地看門口

複式洋房

我係全職媽媽,阿囡3個月大。

頭一個月係唔建議用奶樽或者奶嘴!bb要學識食媽媽奶頭。

本來我打算全埋身餵,冇需要買泵。點知阿囡一出世發燒,要留院。我同老公要即時去買泵同埋所有配件。我會建議買泵。就算唔買都要一定揀定,睇定喺邊有得買。到有需要嗰陣唔使徬徨。

並且,一定要識得點樣手擠奶。原因:
1. 上奶之後先用到奶泵。
2. 谷奶時無奶泵/bb都要識文奶

依家我套泵都有用!有時儲起d奶做後備,自己輕鬆d可以去下街。萬一遲咗返屋企都仲有後備頂住先。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

一定要買, 第一胎無買, 點知勁谷,痛同脹, 後來借左手泵泵出黎先舒服, 所以最後要買部電泵。

我都係全埋身,先比女食, 食完泵埋其他,初初佢食得好少,所以我勁脹痛同硬晒一舊舊, 好慘。

大宅

amiuchan 發表於 17-2-20 15:59
我係全職媽媽,阿囡3個月大。

頭一個月係唔建議用奶樽或者奶嘴!bb要學識食媽媽奶頭。

多謝你意見(emoji)

大宅

我ftm 第一胎 全埋身兩個半月
囡囡幸運地無黃到留院照燈之類

泵係問朋友借左看門口,第三日太谷泵過,之後谷都有泵,搞到愈黎愈多奶。我覺得無買定泵既需要,不過有睇定想買邊款既需要,假設bb要留院先教屋企人即刻去買。

如果打算全埋身,睇定母乳資訊。初初出得唔順,可以暖敷或者沖熱水涼、再按摩下乳房再俾bb埋身,唔谷先好,少少谷姐係已經開始啲奶儲住左。

如果真係谷到痛,可以一樣按摩下,不過就要凍敷。

其實呢啲,我諗姑娘一定會教,同埋初初真係會有好多擔心,但係保持心境開朗同埋相信自己一定有奶就得。

加油

複式洋房

平平地買個看門口都好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊