6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

基本上配方奶粉已經提供足夠嬰幼兒 (1 歲前) 每日要吸取納既份量,唔需要再額外添加,1 歲後食奶份量少咗,所以先提醒係食物中加入少量鹽去補充。

http://www.kmcmh.gov.tw/Web_News_File/c610960008.PDF

日常食品 (魚、肉、菜等) 都含有納,所以係烹調過程中亦都唔需要再額外加鹽,額外再加當 1/3 茶匙計已經有 667mg 鈉,已經超出 6-12 個月幼兒可吸取既鈉。

簡簡單單當比 6-12 個月小朋友食一塊白麵包,白麵包每 100g 有 500-700mg 鈉,1lb (454g) 有 8 塊,一塊有約 200-300mg,再加上 3-4 餐奶同加固食品已經係足夠或超出當日所需攝取量,唔再需要額外加。

幼兒飲食“鈉”要多留意!

雞粉鈉含量驚人 食得健康7件事

中式白麵味淡含高鈉

方包含鹽多過薯片

嬰幼兒肝腎等發育未完全,所以健康院同醫生先會不停強調唔需要額外加鹽,以免負荷唔到影響日後成長。

水晶宮

多謝分享,依家1歲前都唔會俾鹽佢食

大宅

同意!
一歲前唔會比鹽,就算一歲後都會盡量唔比,因為有好多食物都有鈉
多謝分享

大宅

Momoko303 發表於 17-2-24 15:05
同意!
一歲前唔會比鹽,就算一歲後都會盡量唔比,因為有好多食物都有鈉
多謝分享
搵資料時睇到即食麵 1144mg 唔出奇,原來我地係超市買開既中式白麵條都咁勁時,有 d 嚇親呀

男爵府

開心吸收勳章

引用:同意!一歲前唔會比鹽,就算一歲後都會盡量

原帖由 Momoko303 於 17-02-24 發表
同意!
多謝分享
Agree!!
一歲前一定唔俾,一歳後我都唔打算俾,幼兒嘅飲食應該以清淡為主,避免加任何調味料。
有時真係唔明部分媽媽,一方面咁堅持餵母乳,即使過咗一歲仍繼續,但另一面,又唔介意俾佢地bb 咁早食鹽糖,甚至街外食物。

別墅

原來蘇打餅乾含量都咁高既

大宅

BabyRonXo 發表於 17-2-24 16:55
Agree!!
一歲前一定唔俾,一歳後我都唔打算俾,幼兒嘅飲食應該以清淡為主,避免加任何調味料。
有時真係唔 ...

小朋友食得清淡定重口味,亦都係由家長決定。

口講唔食得怕敏感,但又比其他可能引發更嚴重敏感症或其他問題既 JUNK FOOD 小朋友食,我都唔知佢地想點。

珍珠宮

多謝你嘅分享,一歲前我地都唔加鹽

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝分享,但係99經常煮粥仔都驚佢唔食所以會放...自己又要返工,所以都係冇辦法

珍珠宮

多謝分享!依家一歲幾了,平時我煮嘢比佢食都唔會可以落鹽。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,多謝分享,我生大囝果陣唔知,加固體之後,99都會加小小調味,依家細B一定要注意下先得。

公爵府

我要做媽媽 發表於 17-2-24 22:09
多謝分享,但係99經常煮粥仔都驚佢唔食所以會放...自己又要返工,所以都係冇辦法
...

其實佢哋嘅味覺好敏感, 盡量唔好俾咁多咸嘢佢哋食,食慣嘢就麻煩

首頁

尾頁

跳至