自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為唔係新樓,怕有呀飄,有經驗嘅jm可否指教下!感激

珍珠宮

回覆 conbella 的帖子

有無漂呢家野, 啊c 明話新樓都可以有架喎

最重要睇下銀行估唔估到價, 一般"有事故樓"係做唔到按

就算你本人唔信,銀行唔肯借, 你換樓想揾到人接難d

琥珀宮

conbella 發表於 17-2-27 01:37

哈哈!樓主買樓只係驚鬼,都幾好笑。

笑完,入正題,買樓最驚買著凶宅,上下二層都會影響,所以最好上網摷吓凶宅名單,或問清楚地產經紀上下有冇。

樓主,你唔使咁驚,鬼越驚越惹。有風水師傅講過髹油都會趕到靈體,即係大裝修,鬼都要走鬼。

揀光猛屋,裝修唔好用黑色,用淺色系,係暗位擺放長明燈,唔好在當眼處放大鏡。

珍珠宮

回覆 sjnl43 的帖子

一般銀行唔出估價, 你要明白有

不過咁如果上手有老人, 係屋企"唔c 服" 係check唔到架

不過睇樓戶主係咪到都好, 唔好踩呢到咁個到又咁,咁大個人你懂的

要商量返舖頭or 坐底tea 傾吧

珍珠宮

好媽媽勳章

一定要揀光猛的樓, 陽光可以曬到去客廳, 因為大部份人長時間會留在客廳, 客廳光猛比睡房光猛更重要.

子爵府

2018復活節勳章

jaycee_mami 發表於 17-2-27 08:26
一定要揀光猛的樓, 陽光可以曬到去客廳, 因為大部份人長時間會留在客廳, 客廳光猛比睡房光猛更重要.
...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首先你自己係入到屋覺得舒服啦,
最好早/晚各去望一次, 同埋最好係帶多幾個人去, 有小朋友就最好添啦

CACACAROL    發表於 17-2-27 11:30
是是但但    發表於 17-2-27 10:11

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

下下, 你驚阿飄呀~ 我以為你驚樓按壓力咋.

阿飄嘛.

你買樓個陣, 間屋一行入去FEEL 到唔舒服, 就SAY NO 得架喇.

帶埋細路去睇, 佢一大喊, 走得.

太暗, 陽光入唔到屋, 又走得.

早去睇一次, 晚又去睇一次. 氣場唔同要留意.

唔對山墳, 醫院, 基本上都OK 架喇.

但當然仲有好多嘢. 深D, 要搵風水佬架喇.

祝早日搵到安樂居~

公爵府

羅庚支針會亂撥

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

conbella 發表於 17-2-27 01:37
第一, 上兇宅網查過再跟aa去睇樓
第二, 搵銀行估價, 如同層有事發生過, 估價會偏低很多
第三, 問下大廈幾時做過維修, 最近一次係幾時
第四, 睇下大廈有幾多盈餘, 一般會貼在大堂當眼位置, 如果盈餘充足, 萬一大廈維修, 其實不用夾太多既錢出黎, 如大廈天台上有廣告燈箱出租或其他收入的話會更好
第五, 睇近不近垃圾房, 嘈唔嘈等,

伯爵府

pomanlife 發表於 17-2-27 09:53
第一, 上兇宅網查過再跟aa去睇樓
第二, 搵銀行估價, 如同層有事發生過, 估價會偏低很多
第三, 問下大廈幾時 ...

想問搵下銀行估價係唔係當睇中間樓先做嫁?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

koey_0611 發表於 17-2-27 09:55
想問搵下銀行估價係唔係當睇中間樓先做嫁?
睇啱就可以做架喇, 依家好似可以係網上打入地址都可以好快估到, 或經xx按揭幫你估價, 睇估價係高於/低於賣價, 再決定點殺價, 睇埋自己手上子彈, 和可以借到幾多錢, 過到壓測, 先至好落訂比aa.

伯爵府

pomanlife 發表於 17-2-27 10:04
睇啱就可以做架喇, 依家好似可以係網上打入地址都可以好快估到, 或經xx按揭幫你估價, 睇估價係高於/低於賣 ...

哦。可以上網估既
咁壓力測試上網做唔做到嫁?

彩鑽殿

koey_0611 發表於 17-2-27 10:06
哦。可以上網估既
咁壓力測試上網做唔做到嫁?
好簡單乍, 你d/l now財經個aap, 輸入你自己財政資料, 會幫你計晒, 過唔過到壓測都知道, 簡單d講, 每借100萬, 收入至少1萬先過到壓測

伯爵府

pomanlife 發表於 17-2-27 10:11
好簡單乍, 你d/l now財經個aap, 輸入你自己財政資料, 會幫你計晒, 過唔過到壓測都知道, 簡單d講, 每借100萬 ...

唔該晒

彩鑽殿

koey_0611 發表於 17-2-27 10:12
唔該晒
唔洗客氣, 個人覺得保險計, 唔好借得太盡

伯爵府

pomanlife 發表於 17-2-27 10:20
唔洗客氣, 個人覺得保險計, 唔好借得太盡

村屋係唔係估唔到價嫁?

彩鑽殿

koey_0611 發表於 17-2-27 10:25
村屋係唔係估唔到價嫁?
村屋就唔識, 應該係估到既, 但首期好似要比得多, 未必可以用h plan, 可能要用p plan

伯爵府

pomanlife 發表於 17-2-27 10:28
村屋就唔識, 應該係估到既, 但首期好似要比得多, 未必可以用h plan, 可能要用p plan
...

我依加求其入村屋地址。佢話估唔到

彩鑽殿

koey_0611 發表於 17-2-27 10:30
我依加求其入村屋地址。佢話估唔到
咁就要搵xx按揭嗰d問喇

首頁

尾頁

跳至