自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想分享下我個三歲女年初二喺公園撞到隻手,搵醫生睇嘅經歷,我真係孤陃寡聞,原來骨科都有兒科專科㗎!
當日撞到後,以為好小事,但呀女係咁喊著話要睇醫生,喺將軍澳週圍搵,因為公眾假期,一係滿左,一係唔開,好難至搵到個普通科醫生睇,點知個醫生一望就叫我去急症,果刻好徬徨,打左去好多間私院都話無位,逼於無奈去左將軍澳醫院,都好好彩,好快有得睇,證實份骨裂,建議入院打石膏,大部分醫護人員都算好,但個石膏打得好大舊又重,又(emoji)手,仲要打完一次第日拆除再打,呀女喊到拆天!喊到話要疴尿,個醫生誥咁你癩啦!仲話要6星期先拆得,心都實曬!
出院後試搵之前睇我媽媽果個骨科問下,佢介紹左個兒科骨科醫生,即刻去睇睇,個醫生真係所有野都從小朋友既角度唸,好識同小朋友溝通,仲引導佢講近件事出黎,安撫佢。之後同佢拆左原先個石膏,用左另一種專俾小朋友用既石膏再打,軟身同輕好多。拆嘅時候仲發現之前俾醫院(emoji)傷嘅傷痕,不過我女今次一聲都無喊過,全程好勇敢,換左新石膏之後仲開心笑添。
雖然仲有兩個星期先拆得,但我好慶幸有呢位醫生既幫忙,好想分享俾家知原來骨科都有兒科㗎!

男爵府

謝謝分享,祝女女快快康復!

子爵府

祝囡囡早日康復
樓主既分享令我學到野

男爵府

祝你囡囡早日康復另有問題pm左你,thx!

男爵府

祝你囡囡 早日康復!
我都有類似經歷 囡當時只得2歲多 佢係張椅子到跌左落嚟 喊左一陣 我地以為冇野 到第二日發現佢舉唔起手換衫 同埋佢話痛痛 先去同佢去睇私院 一照X Ray)'先發現原來跌斷鎖骨 但醫生話唔洗理佢 因為小朋友仲細 會自己癒合 但2星唔可以做劇烈動作 要睇佢睇得好實

子爵府

回覆樓主:

可以pm骨科醫生資料俾我嗎?thx

大宅

回覆樓主:

即係好似睇牙都有分兒童牙科,我仔跌倒冚到牙鬆,都要搵兒童牙科醫生睇,醫生會氹下佢又會同佢傾下計,我仔唔太驚不過埋單差唔多1000,好貴

子爵府

醫生會唔會好貴?可否把醫生資料PM我

大宅

evelynpkk 發表於 17-2-27 23:23
想分享下我個三歲女年初二喺公園撞到隻手,搵醫生睇嘅經歷,我真係孤陃寡聞,原來骨科都有兒科專科㗎!
當 ...

我囡囡同你女一樣都是年初二跌斷手骨,我老公即刻同女去左瑪嘉烈,我都覺得幾好彩都算快有得睇,留院一晚明早才打石膏,不過原本話要禁食做手術,好彩之後不用做手術,但餓了十多個鐘,醫生護士都幾好人。請問你知道拆石膏後會否很易一碰又再受傷嗎?

子爵府

回覆樓主:

你好!想知醫生資料!可pm我嗎?

子爵府

可否pm醫生資料比我,想知道是否同阿仔睇開果同一個醫生,謝謝!

伯爵府

謝謝分享!祝囡囡早日康復

大宅

鋒人院 發表於 17-2-28 01:58
我囡囡同你女一樣都是年初二跌斷手骨,我老公即刻同女去左瑪嘉烈,我都覺得幾好彩都算快有得睇,留院一晚 ...

應該唔會,個石膏打成個幾兩個月,拆之前會照x ray睇下d骨好返未,好返先拆,果時醫生話岩岩拆石膏用返隻手可能會無咩力,但慢慢會無野,阿女3歲時跌到隻手骨裂,我唔覺佢好易再受傷

公爵府

回覆樓主:

所以非必要下後都唔好睇政府

公爵府

minnie.mama 發表於 17-2-28 06:33
所以非必要下後都唔好睇政府

一家私人好

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:兒童骨科醫生- 原來好唔同,長,希望大家用唔著

祝妹妹早日康復

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

evelynpkk 發表於 17-2-27 23:23
當 ...

祝妹妹早日康復

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆 timycy 的帖子

我想問冚鬆左d牙有d咩要注意呀,因爲我仔上星期都冚鬆左門牙,不過佢未換牙,所以我無帶佢睇醫生

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

陰公

祝早日康復
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至