婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

驗到有低度鱗狀上皮內病變(LGSIL),我上網睇過,同埋聽左醫生解釋左
知道其實都係好少事,可以先做一個陰道鏡檢查先,電圈可做亦可不做,如果唔做,就可以等4個月或半年keep住check,因為佢有機會自己好番

以家我最擔心嘅係,我有無其他性病,我好肯定我有hpv都係我前度比我,而我地最後一次係上年11月
我上網睇過椰菜花會有一粒粒,或會出血,而我暫時係無呢d病徵,但我真係好驚好驚。我黎緊會再問醫生去check清楚。
請問有無人會知多d呢d資料,可以解決我心中的不安

大宅

Danielle928 發表於 17-3-5 13:20
驗到有低度鱗狀上皮內病變(LGSIL),我上網睇過,同埋聽左醫生解釋左
知道其實都係好少事,可以先做一個陰道 ...

唔使咁驚住,你驗左hpv未先?性病你冇症狀,你又唔使咁擔心,又冇生野,你擔心可以去做檢查。政府都有個社會衛生科專做性病,可以做埋性病檢查,但要真係有是但一樣野性病,先會免費幫你做埋愛滋淋病測試,你真係好擔心都可以試下去

大宅

抹片方面,我剛剛先做完陰道鏡,一開始知自己抹片異常都驚到不得了,因為當日乜都唔識,後來了解左後就心情好d,而家結果係cin 1,都冇咩可以做

別墅

回覆 neednicole 的帖子

醫生話係呢個階段驗唔驗HPV已經唔重要,因為一定中硬
但我好怕自己係中埋HPV6,11,即係花
如果中左花,我仲點識男友
Sis, 我真係好驚好驚
我以家未去做鏡檢查,我睇左幾個醫生,有d叫我唔洗做電圈,有d又話做埋
咁sis你有無做?
我希望可以靠自己抵抗力去整走佢

大宅

我同你一樣都係lgsil, 不過醫生一知我係呢個結果之後, 就即刻叫我入院做窺鏡同leep (係燒左d異常細胞)..當時我都係咩都唔識又怕痛...連搵多個醫生睇都無就入院了....因為入院撤底d check 好似安心d...

醫生都係話我唔嚴重..不過我都好擔心...入院做窺鏡同leep之後..醫生叫我3個月後再check抺片...唔好彩 keep住2次抺片都依然係lgsil....醫生話要靠自己抵抗力先會好番..同開左d維他命丸我食...黎緊5月我會再做抺片........希望會無事...如果keep住lgsil落去都唔知點算..

但我打算搵多個醫生check 同睇中醫.........

sis...大家加油!!!

別墅

我唔打算做LEEP
因為我怕之後又番發又要再做
我未婚又想生BB
聽講做得多會影響生BB
所以我希望靠自己去好
我以家好擔心自己係中邊隻HPV

大宅

Danielle928 發表於 17-3-6 11:06
我唔打算做LEEP
因為我怕之後又番發又要再做
我未婚又想生BB
我都有睇呢度D人話做LEEP 多過1次..好似會整簿子宮頸.....
我都係未婚未生BB.....
而家只好令自己好番.....

我都同你一樣擔心緊HPV result.......

大宅

Danielle928 發表於 17-3-6 09:16

醫生話係呢個階段驗唔驗HPV已經唔重要,因為一定中硬

我抹片異常,陰道理檢查cin 1,但hpv係negative ,所以唔一定有hpv。就算有椰菜花都唔使擔心,始終唔係梅毒淋病個d,個d先大件事呀

別墅

sis,
即係你做完抹片之後個報告係lgsil,但hpv係negative?你另外自己再check hpv test?

別墅

sis,
即係你做完抹片之後個報告係lgsil,但hpv係negative?你另外自己再check hpv test?

大宅

係未男性多性伴侶先會傳染 HPV俾女人?

別墅

回覆 wing1015 的帖子

我以家好憎我ex

大宅

Danielle928 發表於 17-3-6 15:22
回覆 wing1015 的帖子

我以家好憎我ex
你有冇問過佢會唔會係佢D ex傳染佢?未必係偷食

別墅

我係好唔開心
以為分左手後一了百了
點知佢仲耍留低d衰野比我

大宅

Danielle928 發表於 17-3-6 15:16

sis,

其實我本身對呢方面唔太識,我講過程你聽,希望幫到你。一個月前左右抹片結果,醫生話係異常,因為我唔識,當時好驚,以為自己出事,所以醫生講乜我都聽唔明,淨係知佢叫我排期去做檢查,當時我冇睇過報告,心諗睇完都唔明啦,加上個心好亂,就冇理報告寫乜,到我打電話去私家診所約時間做陰道鏡,姑娘話要去仁安醫院做,我話想係診所做,姑娘就問我報告寫乜,寫hpv係乜,我先拎黎報告睇,真係有句寫住 hpv negative ,佢話negative 就可以診所做陰道鏡,到我做完陰道鏡五日後,姑娘打俾我話報告出左係cin 1,我就問咁我有冇hpv ,佢話陰道鏡只係check異常,hpv係抹片時check,睇返你唔係係我地診所做抹片,所以我地唔知。憑以上對話,我估計抹片已包埋hpv ,你試下睇一次報告先,我報告寫左hpv negative ,醫生再寫左轉介信我去排政府,信上面又寫多次我hpv 係negative

大宅

Cin1可以吾駛做Leep, 搵個好d 既婦科醫生,做密d 檢查,例如3個月一次。發現嚴重左,咪做返相對應既治療。 如果你想知有無其他性病,你可以去做埋性病既test! 當初我知道自己中左HPV, CIN1 ,都有懷疑過自己會有其他性病!有次發現自己有黃色分泌物,簡直嚇死,後尾睇左醫生,拎左分泌物去驗,無事! 醫生都叫我吾駛太緊張,放鬆心情! 好多時病係因為太過擔憂而變得惡化,放鬆心情,增強底抗力,對你自己會有幫助

別墅

回覆 Genini_kwok 的帖子

咁你係中左邊隻HPV?我以家好驚係中花果隻
唉⋯⋯我究竟做錯D咩事
遇上佢係我一生的污點

大宅

回覆 Danielle928 的帖子

中左4隻高危,16/52/66/68,咪又係對上果個傳染比我。醫生當初都好擔心我有事,畢竟中左甘多,但3個月後轉返normal, 所以到而家都係keep 住每半年檢查。你有無打返HPV 針?

別墅

我想問轉返normal意思係點?
即係你再check時又無左幾隻?
以我所知中左hpv應該係跟一世

別墅

回覆 Genini_kwok 的帖子

我無打hpv
唉....有病我會面對,我最唔開心既係佢咁傳染比我,我無濫交,hpv無得醫,咁樣就一世
以為同佢以後不相往來
我諗我呢世係黎還債

首頁

尾頁

跳至