自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

如果要收一萬蚊息,要買500萬股票嗎?

子爵府

hiuyat 發表於 17-3-5 22:54
如果要收一萬蚊息,要買500萬股票嗎?

月收定年收一萬?假設月收一萬,約$300萬(4%息)

wcpcelia    發表於 17-3-6 11:20

大宅

964000 發表於 17-3-5 23:00
月收定年收一萬?假設月收一萬,約$300萬(4%息)

謝謝回答!咁股票好似好過出租樓喎,依家都唔知仲有冇300萬樓,仲要收到一萬蚊租

男爵府

hiuyat 發表於 17-3-6 15:49
謝謝回答!咁股票好似好過出租樓喎,依家都唔知仲有冇300萬樓,仲要收到一萬蚊租
...
但股票價格可升可趺...拎得3M出來買貨..你要預頂得住風險...同埋冇一只股票100%保証到派息率

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

hiuyat 發表於 17-3-6 15:49
...
買樓可借mortgage, 有槓桿效應.買300萬樓你唔需要300萬本金...
你有300萬本金相信亦唔會只買300萬樓.....

但買300萬股票你真係要有300萬本金. (當然有d人會借稅貸等等黎買...但始終股票可以咩都冇...借錢買就唔太建議了)....

大宅

lambxx 發表於 17-3-6 15:51
但股票價格可升可趺...拎得3M出來買貨..你要預頂得住風險...同埋冇一只股票100%保証到派息率
...

嗯,你都有道理。所以白日夢空想下haha

大宅

gloriatutor 發表於 17-3-6 15:55
買樓可借mortgage, 有槓桿效應.買300萬樓你唔需要300萬本金...

明白明白!thx

大宅

gloriatutor 發表於 17-3-6 15:55

但如果係一個老人家有300萬for退休,咁買樓應該借唔到按揭,應該點好呢?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我真係儲緊收息股票用黎退休架. 當年息有24萬我就會HEA做工, 隨時退休 !

主要係大藍籌+REITS, 約6% 息

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

hiuyat 發表於 17-3-6 16:00

但如果係一個老人家有300萬for退休,咁買樓應該借唔到按揭, ...
老人家...唔建議買樓啦......留返d現金流好過.....用黎醫療等等.....
可分散d, 部分買股票收息 (target 5-6%息率at least), 部分現金備用 (始終你買得股票for收息, 現金流, 一定係要長線少少, 有複利效應先著數, 但老人家而家先黎搞有點遲...anyway)....
老人家純想拎d現金流, 可先考慮高息但低增長股....
如果你搵d得3%息但高增長的, 怕現金流果邊應付唔到..
當然都睇仲有冇其他收入, 或者年紀多大, care唔care高增長吧.....

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

pi0219 發表於 17-3-6 16:03
我真係儲緊收息股票用黎退休架. 當年息有24萬我就會HEA做工, 隨時退休 !
Same for me我仲年輕, 想慢慢儲, 複利效應..
但如樓價在一個合理水平, 我都想買樓, 平衡組合同風險~~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

gloriatutor 發表於 17-3-6 16:10
但如樓價在一個合理水平, 我都想買樓, 平衡組合同風 ...

大家一齊努力,

我已經用左4年時間儲股, 機會要等, 宜家D貨都係20000點或以下買落既, 我會用多10年時間累積.

每年可能只有1-2次機會買平股, 但你年輕, 大把機會 !

珍珠宮

唔…你呢目標相當明確,又可推動自己積極儲蓄,值得借鏡!

珍珠宮

pi0219 發表於 17-3-6 16:15
大家一齊努力,

我已經用左4年時間儲股, 機會要等, 宜家D貨都係20000點或以下買落既, 我會用多 ...

你儲咩貨?可以分享下嗎?

大宅

jm你好有計劃呀比d冧把泥好wor

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

pi0219 發表於 17-3-6 16:15
大家一齊努力,

我已經用左4年時間儲股, 機會要等, 宜家D貨都係20000點或以下買落既, 我會用多 ...
同意, 收息果d唔駛出出入入, 一年幾次買股機會, 要好好訓練自己耐心
所以同一時間我都有另一個倉係中線玩下咁, 冇咁悶, 平衡下心理

公爵府

redhot 發表於 17-3-6 16:16
你儲咩貨?可以分享下嗎?

當然可以 ! 呢D只係街外錢 ! 但溫馨提示 : 收息股要低價入, 千其唔好宜家高追, 以免賺息蝕價 !

我有2388, 405, 435, 2638, 1098

以前有過內銀1398 同3988, 亦曾儲過3 同5 但最後比我OUT走.

公爵府

gloriatutor 發表於 17-3-6 16:17
同意, 收息果d唔駛出出入入, 一年幾次買股機會, 要好好訓練自己耐心
所以同一時間我都有另一個倉係 ...

係呀! 如果可以低價買到收息股真係好正, 每年都有唔錯股息收.

如果中線我中意內銀, 貪佢波幅大

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

pi0219 發表於 17-3-6 16:32
係呀! 如果可以低價買到收息股真係好正, 每年都有唔錯股息收.

如果中線我中意內銀, 貪佢波幅大
jm我同你一樣諗法
收息一定係睇息率入, 息率高於某%入, 以確保有一定效應....

內銀波幅大, 升幅少, 中線炒賣+收息

pi0219    發表於 17-3-6 16:49

子爵府

gloriatutor 發表於 17-3-6 16:10
但如樓價在一個合理水平, 我都想買樓, 平衡組合同風 ...

Same here, 要儲架嘛,逢冧市入一筆,冇人叫一次過入晒3M

首頁
12345...6

尾頁

跳至