論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我親戚本身用梗個工人,大概一年,我見到佢做得唔錯而我又六月尾要生第二胎,想轉佢個工人去我屋企做。親戚可以放個工人比我。

想問問呢個調動轉合約有無咩手續?

謝謝

子爵府

pingu210 發表於 17-3-7 23:02
我親戚本身用梗個工人,大概一年,我見到佢做得唔錯而我又六月尾要生第二胎,想轉佢個工人去我屋企做。親戚 ...
你這種情不屬特殊情況不能直接轉合約,除非現僱主移民或以經濟原因終止合約工人才可轉僱主完成餘下合約,你親戚要終止合約而你又要從新申請合約才能僱用工人,要注意姐姐會成為斷約工人有可能要回鄉等visa。

子爵府

你想工人盡快上工最好先叫你親戚預早通知入境署終止合約,如預早一毎月,你自己同時入紙申請這工人,因入境署要確認工人何時會終止合約才會批出新合約。

象牙宮

pingu210 發表於 17-3-7 23:02
我親戚本身用梗個工人,大概一年,我見到佢做得唔錯而我又六月尾要生第二胎,想轉佢個工人去我屋企做。親戚 ...

親戚 vs 工人 提早完約 ..... 親戚
損失金錢。 付了中介費, 其它...才用1年。

你 vs 工人 做新合約 ....工人可不回國, 在你家做。

工人就無金錢損失。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

謝謝解答:mother:

男爵府

我家搵到斷約工人,都要經過入境處方面,
去澳門一兩日,當是回家鄉,再回香港得手續就上任,也是代表已出境了。

珊瑚宮

正式来講。上手在那间A準请。就二家人去番那間A準搅

一樣要比A準錢及机票

如做犯法野。就工人直接去你屋企開工至完约。但有乜山高水低或工人反咬你地。自負盈虧。 完约後轉约一樣要比A準錢及机票
玩具萬歲!

珊瑚宮

呢種自帶工人轉僱主。最平二千幾三千幾已掂。不包机票
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至