嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡岩岩1歲多啲,要轉3固,睇健康院書仔或網上都教媽媽將早餐固體。但囡囡朝朝起身都好眼訓咁,平日係朝早8點飲完奶就訓返,訓到12點再食午餐,如果早餐食固體我怕佢食唔到。
請問有無媽媽係午餐,下午茶,晚餐食固體㗎?

另外,如果早餐食固體,你地通常整咩俾bb食呢?可否分享下?

水晶宮

mrs_snormal 發表於 17-3-8 23:12
囡囡岩岩1歲多啲,要轉3固,睇健康院書仔或網上都教媽媽將早餐固體。但囡囡朝朝起身都好眼訓咁,平日係朝 ...
都冇話唔得嘅,但我嗰時理解同做法係一歲後轉三正餐固另加下午茶。你意思係佢朝早8點起身其實仲好眼瞓,只能飲奶然後即瞓,唔會玩一陣先? 我嗰時係朝早起身即畀奶(當時仲係人奶),然後我起身整早餐畀自己再畀啲佢一齊食,通常好簡單,可以係麵包、水果、乳酪、芝士、麥皮等,因為我自己都係食呢啲。

大宅

回覆 EstrellaDamm 的帖子

好多謝你嘅回覆!
係呀,佢係朝早8點飲完奶就即訓,唔會玩陣先,可能因為佢比較夜訓。佢時間表係:
8:00 飲奶
12:00 固體
16:00 飲奶
20:00 固體
23:30 飲奶
而每餐之間就會有水果,芝士,麵包,yoghurt等等。

或者我先學下你咁,照飲奶,但份量少啲,然後再俾少少水果,麵包之類,咁樣當早餐,睇下佢慣唔慣。

水晶宮

mrs_snormal 發表於 17-3-8 23:45
回覆 EstrellaDamm 的帖子

好多謝你嘅回覆!
佢係自己8點醒一醒? 如果唔係,有冇可能瞓晏少少?

係呀,試下朝早
畀少啲奶,再畀其他嘢食佢。

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-3-9 00:16
佢係自己8點醒一醒? 如果唔係,有冇可能瞓晏少少?

係呀,試下朝早
唔係呀,朝早8點係我整醒佢㗎。
你意思係晏少少先整醒佢(例如9點零),等佢無咁攰,然後可以食到固體?

另外,佢而家餐餐奶都飲200ml,除左早餐減份量,其餘兩餐其實有無需要減呢?

大宅

mrs_snormal 發表於 17-3-9 00:22
你意思係晏少少先整醒佢(例如9點零),等佢無咁攰,然後可以食到固體?

我覺得唔使正醒佢,等他訓到自然醒再比早餐佢食

水晶宮

mrs_snormal 發表於 17-3-9 00:22

如果你唔整醒佢,其實佢會瞓到幾點?
佢而家飲三餐奶,三餐都係200ml? 理論上如果三餐固OK就可以減到兩餐奶。不過個個小朋友唔同,亦唔使一次過大減嘅。早餐減啲加其他嘢,慣咗遲啲下午茶嗰餐都攞其他嘢代吧。

大宅

原來我應該考慮唔好叫醒佢
諗諗下,朝朝俾人整醒去食野,好似好陰公

其實我一直朝朝都整醒佢,真係唔知佢其實可以訓到幾點。不過印象中好似試過我自己訓過龍,到朝早10點個b都未醒!如果係咁,10點先食早餐又好似太遲....

或者我再試下真係唔整醒佢,睇下佢訓到幾點先。然後早餐就試下減量嘅奶+少少固體。其餘兩餐奶就再觀察下睇下有無需要減,諗返,佢最近有時又真係會飲唔晒啲奶,可能有時咁岩食多左水果麵包etc。

Btw,佢而家係3餐都200ml。

大宅

岩岩試左唔整醒佢。原來佢係會一直訓到12點幾,直至食午餐,仲要結果都係我整醒佢

即係,佢由尋晚12點訓到今朝12點.........

大宅

mrs_snormal 發表於 17-3-9 14:14
岩岩試左唔整醒佢。原來佢係會一直訓到12點幾,直至食午餐,仲要結果都係我整醒佢

即係,佢由尋 ...

可否提早訓覺 我覺得太夜訓遲d返學會好唔慣 而且早訓對腦力同長高都有好處 早餐唔一定要固體 夠營養就得 如果夜晚早訓 第二日可能會早d醒 可以系兩餐中間加點心足夠 午餐同晚餐都係固體 下午茶可以奶 小吃 或者粥仔都可以 同埋儘量唔好太夜食飯 對消化唔好 而且容易蛀牙 良好作息時間最好由小就開始執行

大宅

橙寶 發表於 17-3-12 21:49
可否提早訓覺 我覺得太夜訓遲d返學會好唔慣 而且早訓對腦力同長高都有好處 早餐唔一定要固體 夠營養就得 ...
好多謝你嘅意見我都發覺我應該將囡囡嘅時間表推前,等佢早啲訓,如果唔係第時返學就唔知點算。都係因為我唔好,我係夜鬼,影響左佢生活習慣。
其實呢幾日我都試左早餐俾少左奶,然後加麵包/芝士,見佢起初未係好慣,食得比較慢,但都有食晒,另外日間都會有其他點心,打算慢慢黎,觀察下佢適應成點。
黎緊再試下早啲訓,希望佢做到啦

子爵府

回覆樓主:

一歲夜晚要訓12個鐘係正常,一歲夜晚12點先訓有無打算調教一下bb訓覺時間?

生長激素係熟睡後夜晚10至2、3點分泌最旺盛,對小朋友好重要架

一歲應該以固體食物為主,兩餐奶+早午晚餐同下午茶食固體食物
我囡14個月,起身飲奶之後隔兩個鐘食早餐,我比囡食麥皮/麵/粥,食完一個鐘再食生果
健康院一歲bb餐單指引
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14732/14732_07.html

大宅

回覆 艾森 的帖子

我呢幾日都試緊推前佢時間表,希望佢早啲訓啲起身,但真係要啲時間適應
你囡囡10點食完早餐,11點食生果,咁幾點食午餐?

請問你介唔介意分享下你小朋友嘅全日時間表?thx

子爵府

mrs_snormal 發表於 17-3-22 04:43
回覆 艾森 的帖子

我呢幾日都試緊推前佢時間表,希望佢早啲訓啲起身,但真係要啲時間適應

我囡d時間好唔定
有時訓到朝早7點幾喊飲奶,飲完訓到9點或10點先起身,有時就一覺訓到8點幾就起身,仲有呢排小睡有時訓一轉,有時又訓兩轉,如果果日訓左兩轉小睡就會夜d先訓,第二朝會遲d起身,不過大多數9點幾訓,早訓就8點訓.....

所以d時間成日都唔同大概係咁...

8:30起身飲奶
10:30早餐(粥/麵/麥皮)
12:00生果
13:00小睡到自然醒
14:00沖涼
14:30午餐(意粉/飯)
16:30下午茶(烚蛋/蕃薯/生果+bb餅)
18:30晚餐(飯)
20:30睡前奶然後睡覺

大宅

艾森 發表於 17-3-23 00:45
我囡d時間好唔定
有時訓到朝早7點幾喊飲奶,飲完訓到9點或10點先起身,有時就 ...
多謝分享等我可以參考下!我囡囡有時都好唔定㗎

我囡囡比較細食,尤其係日頭,所以佢早餐食唔到粥麵之類,所以我就俾其他固體。

見你有俾麥皮,請問你係咪就咁加奶煮熱?

子爵府

mrs_snormal 發表於 17-3-24 01:49
多謝分享等我可以參考下!我囡囡有時都好唔定㗎

我囡囡比較細食,尤其係日頭,所以佢早 ...

我飲完奶粉呀囡飲人奶會肚瀉,我怕bb飲牛奶敏感,所以暫時無比bb飲牛奶,我會麥皮加水煮雞肉/豬肉,或者有時整蒸水蛋加黑芝麻粉同燕麥,聽落唔係好好食,但我囡又幾鍾意

大宅

艾森 發表於 17-3-25 21:31
我飲完奶粉呀囡飲人奶會肚瀉,我怕bb飲牛奶敏感,所以暫時無比bb飲牛奶,我會麥皮加水煮雞肉/豬肉,或者有 ...
我囡囡早排已試左牛奶,飲完無敏感。我試過牛奶煮麥皮,明明已經係好大路嘅煮法,但可能因為我自己本身好唔鍾意麥皮,試過覺得好難食,但囡囡又係好似幾鍾意,等我下次又試下你嘅方法先

洋房

我個仔剛剛一歳,最近由兩固三奶轉四固一奶,同試飲鮮奶,可以大家交流下^.^ 阿仔時間表如下:
8:00 120 ml fresh milk + 固體食物(如麵包、波波米、pancake 、麥皮、雞蛋等)
10:30 瞓覚
12:00 菜+肉+粉/麵
15:00 120ml fresh milk + 固體食物(如麵包、pancake、蛋糕等) + 生果
跟著即瞓
18:00 菜+肉+軟飯
20:30 210 ml 奶粉奶
跟著即瞓

而家日日都煩4固食乜,頭都大埋

大宅

winwincc 發表於 17-4-2 00:46
我個仔剛剛一歳,最近由兩固三奶轉四固一奶,同試飲鮮奶,可以大家交流下^.^ 阿仔時間表如下:
8:00 120 ml ...
多謝你嘅分享!同你一樣,我都係頭都大呀!以前固體食得無咁密,啲野無咁快就一個cycle。但而家3,4固,好似食黎食去都係嗰啲咁呀

題外話,你仔仔識用飲管杯未?飲奶用奶樽定杯?我囡囡都仲未好識,應該係話,佢好鍾意飲兩啖就攞住個杯當玩具玩(飲水),再唔係就飲一淡,bu一啖出黎,搞到我好苦惱!唔敢用飲管杯俾佢飲奶.........

講返正題,請問你pancake係點整㗎?

洋房

mrs_snormal 發表於 17-4-3 02:08
多謝你嘅分享!同你一樣,我都係頭都大呀!以前固體食得無咁密,啲野無咁快就一個cycle。但而家3,4固,好 ...

剛學用飲管杯,都叫識嘅,飲水肯用,飲鮮奶飲d "lur" d >.<". 可能又唔係太like 鮮奶。夜晚餐奶粉奶仲用緊奶樽,諗住等佢用飲管杯用好d先再轉。
Pancake 有兩款,有時懶就做蛋餅,雞蛋一隻加一隻/大半隻香蕉蓉,跟住用平底鑊煎,我太喜歡用油,所以就用煮食紙。其他谷友話可試牛油果。
另一款就真係pancake ,
預伴粉:
低筋麵粉250g
粟粉30g
泡打粉10g
撈勻放盒保存

每次取50g預伴粉,加入奶100ml及雞蛋一隻,攪均至無粒粒,有需要時可過篩滑溜d. 我用recolte smile baker 整,或用平底鑊煎都得。

首頁

尾頁

跳至