懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

daisy80 發表於 18-12-6 01:15
謝謝樓主無私分享
不用客氣,對別人有幫助就好了

大宅

mcesther 發表於 18-12-12 10:59
我無再過水的,記得煲薑皮水時用紗網袋或茶包袋袋好,否則整煲水都會充滿薑皮,藥材,沖到成身都是。
...

明白! 我雖然有媽可以幫手 但係都唔想佢太辛苦
睇到你呢個POST 即BOOKMARK 左 謝謝你

別墅

mcesther 發表於 17-3-9 18:23
我係一個懶得打超長post的人,不過第一胎的自己坐月經驗,讓我有d心得和方法,想同大家share下,因為見到呢到好 ...

正帖

洋房

睇完之後真係獲益良多 , 我dd 係19年中

想問下 你覺得有浴室寶有無需要為坐月而裝?

洋房

Hi, 我係新手媽媽, Its very useful, thx for sharing...

大宅

stbella 發表於 19-1-10 18:21
睇完之後真係獲益良多 , 我dd 係19年中

想問下 你覺得有浴室寶有無需要為坐月而裝? ...
我舊屋用過德國x浴室寶,好唔耐用,吹乾浴室又唔夠力,
我覺得只為坐月就唔需要買,反而若怕bb和媽媽沖涼凍,就買架暖風機吹住廁所門口,等出浴室或穿衣時不著涼就可以了。

大宅

Onnia 發表於 19-1-15 02:48
Hi, 我係新手媽媽, Its very useful, thx for sharing...
新手媽媽加油啊!!有咩困難上來講講,大家諗方法幫你

別墅

MommyPanel勳章

回覆 mcesther 的帖子

好好的分享, 謝謝你的心得

洋房

謝分享,學到好多,謝謝

大宅

回覆 JoeyPC 的帖子

你唔洗太驚未上奶會餓親bb。首先bb一出世,身體會有儲備,加上bb剛出世個胃只有一粒波子咁大咋,所以只需飲好少奶就夠。三來初乳係好傑身嘅,會令bb易飽及冇咁易濁親。補奶只會令bb吸少人奶,影響上奶及產量,所以正常情況下係唔需補奶。以上資訊係由衛生署舉辦的母愛蜜語學返嚟,建議想餵人奶的第一胎媽咪去上佢地嘅講座,費用全免。佢地每兩三個月就會再開講座。報名方法:http://npnhk.org/bfpc/

別墅

多謝樓主...
我第一胎, 準媽媽
學習到好多野, 相信幫我走少D''歪''路

祝大家都健康順利

別墅

mcesther 發表於 17-3-10 10:48
好,既然有jm需要,我就逐步分享我的經驗啦!!
先講我係人奶媽,未生前已好有決心餵人奶,經驗發現只要處理得 ...

請問:

d杞子,圓肉,陳皮等材料放入茶包之前要清洗嗎?

別墅

Very useful!!
新手媽媽,6月預產。
多謝樓主分享

複式洋房

多謝分享,好有用,學到好多野

大宅

新一年,幫自己個post推一下先,希望新一年幫到各位新手媽媽~

複式洋房

呢排搵緊陪月,朋友用過既已經幾個都無晒期,而家唸緊自己坐月得唔得~

睇到你呢個post真係超級details好有用!!!多謝你超有心機打晒出黎同我地分享,第一胎咩都唔識,睇完打左個底起碼安心d ~~
超讚!!!

複式洋房

mcesther 發表於 20-1-4 11:42
新一年,幫自己個post推一下先,希望新一年幫到各位新手媽媽~

多謝樓主~有番啲信心,一定搞得掂

大宅

clmccc 發表於 20-1-5 10:01
呢排搵緊陪月,朋友用過既已經幾個都無晒期,而家唸緊自己坐月得唔得~

睇到你呢個post真係超級details好 ...

係啊~自己坐月不是難事,現在社會支援很多,
省下兩萬蚊可以做好多野了~
你預產幾時??

大宅

回覆 mcesther 的帖子

但係點解好多孕媽share要係生之前買定泵奶機既?thanks

大宅

回覆 debbie0801 的帖子

或者你可以講下最無信心的是甚麼?讓我或其他有經驗的人為你想想方法

首頁

尾頁

跳至