想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今年初,我的寶貝終於來到這世界。由12年至今,經歷了過連續小產(空心胎,無心跳), 化學, 服促排藥多次失敗,連續IUI失敗,最後1IFV PGS 奇蹟的成功了。

我因小產做過兩次刮宮, 身體不及以往, 多年嘗試無數方法,中藥西藥,做過很多驗查,看過很多出名醫生, 曾發現抗體, 免疫,NK CELL 問題, 最後在威院進行多項檢查及排除懷疑問題後進行輔助生育。在放胎後一星期開始見紅3足個月,BB最後8磅多足月生。

這版陪伴我多年, 不孕的心酸, 委屈,羨慕, 埋怨; 小產的傷痛,自責, 恐懼; 反覆失敗的絕望,懷疑, 沮喪…哭過無數次, 身心疲累抑鬱, 這全部我都經歷過。現在回來希望給大家分享我的孕路,送上好孕祝福, 願大家否極泰來,心想事成。

PS. 因照顧BB 時間有限, 要分享的太多,需分多次發帖

有唔少jm pm 我, 所以我係度一次過回應多人問既問題啦:

1. 我IVF 打針其間我有KEEP 住食中藥同針灸

2. 放胎後第二日再針灸助著床(冇落電)

3. 人工周期未驗血前千萬唔好自己停藥, 因為你唔知自己有冇BINGO的。(我放胎後第五日已出好多血, 曾經想過停藥放棄, 宜家想噃起都覺得自己好蠢)

出血都唔好慌, 唔一定係小X GA !

4.所謂bingo 症狀真係唔能作準....我除左出血之外, 一d症狀都冇, 疑神疑鬼, 人都癲。控制唔到的事無謂諗咁多令自己徒添煩惱。

5.塞黃體藥對我出血情況冇乜幫忙....只要bb 檢查正常, 不明原因出血都唔洗太擔心。我足足三個月冇停過出血。一過左3個月就自己停血...

6.成個ivf + pgs 我用左大約14萬...pgs 費用睇你有幾多day 5 胚胎。我有6粒, 額外加2萬幾蚊。另外pgs 要雪胎, 所以又要雪胎費。

如果當初我一早做pgs 就唔洗行咁多彎路...雖然冇野係百分百成功, 但pgs 至少排除部份胚胎問題。如果有多次小產經驗的值得一試。不過ivf 前一定要耐心調理身體同心靈。我覺得ivf 過程心理質素好緊要, 即使BINGO 後保胎時的情緒都有好大影響。既來之則安之。送上我大大的祝福。如果JM們再有問題都可以PM 我問GA !

男爵府

回覆 20170101 的帖子

第一次小產

2012年開始計劃生育, 當時剛28,以為自己年輕應該冇咩問題, 一試就5年。

第一次試了6個月自然懷孕成功,開心得很。當年咩都唔識, 冇特別安胎, 結果去到6週流啡,人生第一次照陰超, 見到的只有空空的胎囊, 醫生話冇野可做,叫我噃屋企休息2星期再回來檢查。那兩星期渡日如年, 不停在網上搵資料,結果最後仍是判了死刑, 仲接受了人生一次手術。 做完手術當即醒來情緒失控,大哭。還記得當年好怕自己小產的事給人知道, 6299都避見好幾個月,同事問到都只是說做婦科手術, 心虛得很。

男爵府

共勉之 推 bb快高長大 (emoji)

大宅

20170101 發表於 17-3-11 17:06
今年初,我的寶貝終於來到這世界。由12年至今,經歷了過連續小產(空心胎,無心跳), 化學, 服促排藥多次失敗, ...

共勉

複式洋房

想聽你的分享,因我也打算做PGS. 4年來條路十分難行

大宅

今年初,我的寶貝終於來到這世界。由12年至今,經歷了過連續小產(空心胎,無心跳), 化學, 服促排藥多次失敗, ...

辛苦了,恭喜你當了媽媽,日後幸福快樂!

大宅

接好孕 祝樓主一家平安 BB快高長大

慣性流產媽媽呢條路真係好辛酸
因為我也經歷當中

別墅

恭喜你!祝bb快高長大

別墅

恭喜樓主!

男爵府

20170101 發表於 17-3-11 17:27

2012年開始計劃生肓, 當時剛28歲,以為自己年輕應該冇咩問題, 一試就5年。

我都好明白,當初我都係28歲,試了半年就有,覺得係好簡單正常的事……

身邊的人好理所當然咁懷孕生b,回望自己的求子路的確不同,只能說這是上天對我們的考驗……
點知原來平安生個小孩出來係要經過咁多波折……

我現有一對小孩,好望好孕快來您身上

子爵府

請問你最後搵邊個做ivf?

大宅

樓主您好堅強,祝福您幸福

子爵府

真係好叻, 好鼓舞~ 我第一次試左半年就成功, 發夢都無唸過BB會中左T21...自己不過是32.之後一路食中藥, 做運動, 而家試左大半年都唔得, 睇左兩個醫生都無表面上無問題, 排卵又正常, 打算下半年去TW 做IVF算, 真係好灰.
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

男爵府

第二次小產

第二次小產

第一次小產, 好多人都試過,相信應該係自己唔好彩, 所以我和老公好快收拾心情重新出發。因為老公都唔細, 希望快D有小朋友,我地都好心急, 希望把握半年再懷孕的黃金時間再試, 期間食中藥調理身體, 日日量體溫, CHECK 紅D, 又搵另一個西醫追蹤排卵情況。雖然中醫話體溫升得唔太好, 但我堅持試, 結果, 4個月後我再懷孕。我仲記得我驗到有兩條線時, 第一個反應唔係開心, 係喊, 我好驚, 好驚再小產。

今次我好小心, 請假訓床休息, 中藥安胎, 又要求西醫開黃體酮我安胎(佢開頭唔肯, 話我呢個年齡好少會唔夠黃體酮), 每次去廁所都好驚見到唔想見既野...同之前一次懷孕一樣, 我身體完全冇任何特別孕反應, 只係間唔鐘子宮抽一抽M痛FEEL,體溫好似唔係好高, 所以心裡又生疑, 好擔心自己又再失敗, 心情放鬆唔到。

一直到第六週照陰超, 見到胎囊裡有野 !今次唔係空心胎! 雖然未見心跳, 但那即我地放下心頭大石, 以為自己唔係空心胎就冇事, 當日覆診後仲同老公去食餐好的慶祝。誰知開心左一日,第二日同老公因小事嘈咬, 之後去廁所發現見紅! 那刻我以為自己發夢, 差D暈底! 上次只係見啡, 今次竟然見紅。之後兩星期開始地獄瞓床安胎生活, 血沒有因此停止, 胡思亂想, 心裡總希望BB仍有機會冇事的。到判刑那天, 去到診所發血好似經期一樣, 胎囊有長大, 但胎冇長又冇心跳。 醫生叫我抽血再確定一下孕指素有冇升....我已打定輸數了, 結果我在同一年內經歷第二次小產。

今次, 醫生問我試唔試食藥流產, 避免再刮宮。食完藥當晚, 強烈M痛FEEL, 半夜小便時DUMP 一聲, 見到一舊手掌咁大的紅色肉....好恐怖...

連續食幾日藥後再覆診, 醫生竟然話仲未排清, 要繼續食藥....過幾日後血量開始有減少, 以為應該冇事, 誰知, 十幾日後突然又多血, 好似M一樣, 我再去覆診, 醫生估計係月經, 開了HORMONES 我食, 話如果係M, 食完血就停......好啦, 我又食多一星期藥, 血冇減, 時多時少, 忍唔住打電話問醫生, 佢只係叫姑娘回覆我, 講話我仲有殘留在子宮內, 叫我做手術, 又仲反話係我自己一開始唔做手術想食藥! 前前後後拖左近一個月, 一時又話M , 一時又話未清, 我好嬲, 呢個女西醫極唔負責, 缺專業, 收費一D 都唔平, 今次真係黑到冇朋友。接住我轉另一位醫生, 我用伯伯來形容佢。診所的超聲波看上係好舊款式, 不過佢一照, 就指住個熒幕, 明顯見到有殘留, 安排我手做手術。就係咁, 藥流失敗後仲要再做刮宮, 傷上加傷, 身心受創。呢次小產前前後後折磨左我成2個月先完。我和老公都好累。我決定休息一年。

個人覺得小產後真係要好好調理, 唔好心急, 因小失大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20170101 發表於 17-3-18 11:21

第一次小產, 好多人都試過,相信應該係自己唔好彩, 所以我和老公好快收拾心情重新出 ...

努力加油 。

男爵府

小產後

經歷過第二次小產後, 休息左一年...其實心裡一D都放唔底, 諗野好負面, 好黑暗...同一時間, 身邊有超過十位認識的人都懷孕生BB...一想到咁就悲從中來, 經常反問上天點解要咁對我,在街上見到大肚婆覺好嬲, 又好心虛, 覺得小產係見唔見得光既事, 心情好差好抑鬱, 將FACEBK ACCOUNT 都刪除埋, 家人亦為我心急。
一年時間就咁過,日日量體溫, 食中藥, 定時針灸, 做運動, 量紅D做觀察....但身體好似冇改善過...
當我地想再開始造人的時候, 家人不幸得絕症, 結果生育計劃又要推遲。不過正因為咁, 我更想為屋企添新成員, 帶來新希望, 我唔可以俾自己再小產, 一定要生到BB...就係咁, 開始左我新一階段的備孕旅程。

男爵府

回覆 candycakee 的帖子

威爾斯李教授

男爵府

深圳醫院檢查

因為我覺得自己小產一定係有D原因, 所以我開始四出訪尋醫生做好多檢查。
經家人安排, 我先去了深圳一婦兒醫院做檢查, 掛號反复流產科。記憶中, 我去左幾次抽血。

當時抽血結果顯示, 抗精子抗體, 子宮內膜抗體, 自然殺傷細胞抗體...等等, 大部份都是陽性, 滿堂紅....那個醫生一見我報告, 就話如果我唔做治療下一次都會小產。在大陸, 連續兩次小產已經算是慣性流產, 要醫療跟進的。跟住醫生又話要叫埋我老公上來抽血,希望做免疫治療可減少排斥胎兒的情況。免疫治療大概是用老公D血做D分離再輸噃入我身體, 配合其他吊針用藥....我老公一口SAY NO, 所以冇再做跟進。我拎住份報告, 先後諮詢過大陸同香港中醫,大部份都話情況唔理想, 食中藥都解決唔到問題。其中有一位大陸的醫生好激話除非我換老公, 以我呢個情況, 好難再有, 有左都會小產, 陀到都捱唔住好早產 , 解決方法係換左左個老公!!!!!我聽到個心都碎埋, 唔通我真係冇資格有一個BB咩 !?

男爵府

抗體檢查

好啦, 今次再拎住報告去睇尖沙咀陳憶X醫生。陳醫生話大陸報告唔準確, 叫我同老公再抽血, 結果驗到凝血有問題, 下次再懷孕前先打溶血針至3個月.....至於抗體問題, 陳醫生話建議我試多次先再驗, 因為抗體問題要用IVIG 方法。

同一時間, 有親友之前又係多次小產, 佢最後睇左陳雲X 醫生成功生B, 所以我同老公又走去睇佢當多個諮詢。陳醫生睇左我D報告, 話我連續兩次小產,第三次的小產機會極高。佢話大陸個套方法會令身體白血球免疫出問題, 若touchwood 以後身體出大病會好嚴重。

原來佢同陳憶X醫生係同一派互相認識的, 佢話以我情況, 一定要拎D血去美國CHECK 抗體先有全盤治療方案(香港冇LAB 做呢D抗體測試)。好啦, 又洗成8千幾蚊去抽血。

結果噃來報告, 一大堆唔知咩既化驗結果, 最後又係有抗體問題, 其中NK CELL 指數高。陳醫生話我一定要係懷孕前後唔同階段用IVIG 吊針+humira 注射+ 類固醇+重份量葉酸+阿士匹靈方法治療 (配合埋IVF), 佢仲話全香港基本上得佢做呢套治療, 好多成功個案(佢講明佢自己唔係婦科醫生, 佢係免疫科的)

....單係陳醫生治療價錢係講緊20-30萬, 仲未計IVF.....我同老公都唔知信唔信佢好, 一來好貴, 二來要用咁多藥唔知會唔會有問題, 如果真係咁勁, 香港應該好多醫生會做.....

到呢刻, 我覺得為左搵小產原因已經走火入魔, 好迷失, 好累。

複式洋房

回覆樓主:

多謝jm 分享,係我今日咁blue 既一日見到你個share 我好encouraging
我第一次ivf 明天派彩,過去個11日簡直係煎熬,又唔敢偷驗,個肚又成日唔舒服,又驚上bk睇得多 亂諗野 (最後都係係忍唔住睇)
多謝你既分享,祝你同bb 健康快樂

首頁

尾頁

跳至