親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

打算6月中一行人8大1小(歲半)去大阪京都~
因為有長輩又有小朋友,希望大家幫忙睇下個行程會否太趕太辛苦

行程頭半住大阪梅田、後半就住京都

Day 1
大約下午5點落機之後搭關空快速
預計最快都要7點半先到梅田check-in
係附近食晚餐(國產牛燒肉放題) > 執行李休息

Day 2
- 中午到黑門市場 (食lunch)
- 道頓堀、心齋橋、日本橋一帶購物
(晚餐:網元食蟹)

Day 3
- 10點到天保山海遊館
- lunch 之後摩天輪、觀光船
- 大阪生活今昔館
- 天神橋筋商店街
- 天然溫泉浪速之湯

(我同小朋友打算最多行少少商店街就返去休息,其他人可繼續行程)

Day 2-3 睇下邊晚有時間用埋周遊卡去HEP FIVE、sky building 睇夜景

Day 4
- check out搭JR去京都 > check in 放低行李
- 錦豬熊町食壽喜燒 lunch
- 伏見稻荷

Day 5
- 11點到金閣寺
- 搭巴士 + JR 去嵯峨嵐山 (唔坐小火車)
路線就參考小氣少年:竹林之道> 野宮神社 > (折返點往回走) 天龍寺(北門進,前庭出) >嵐山大街 >渡月橋、嵐山公園>嵐電足湯

Day 6
- 中午到錦市場
- 衹園花見小路
- 清水坂
- 清水寺 (到時因應維修情況可能skip唔去)
- 三/二年坂 (落斜坡)、寧寧之道
- 八坂神社
- 鴨川 、四条河原町
(晚餐:居酒屋)

Day 7
check out >京都站行一陣 、食lunch (locker 寄存行李) > 搭HARUKA去機場返香港

交通安排:
1. ICOCA & HARUKA 優惠券買"京都>機場" 呢1張
2. Day 2-3 用大阪周遊卡 2 日券
3. 京都就計過車費應該就用唔著京都觀光乘車券或巴士券

好需要大家畀啲意見,唔該曬

大宅

好奇一問:點解唔去左京都先去大阪?

大宅

留名 大阪既行程同你差不多
但京都我只等一日時間去玩
想問如果我朝早由大阪出發 去奈良餵鹿
之後就去京都食下野行下 就回程返大阪
咁樣會唔會好趕

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Chichiban 發表於 17-3-12 00:31
好奇一問:點解唔去左京都先去大阪?

因為我諗住行程初頭大家體力充沛啲,可以去shopping,同埋早啲去買,就算遲啲發現買漏或者當初猶豫不決而家想買返都仲有時間去補買~

京都嘅行程多數係瀏覽景點,到時亦可根據大家嘅體力刪改行程,感覺上應該比較悠閒~

始終有長輩同小朋友同行,唔想個旅程太chur~ 但呢個只係我嘅諗法,可能根本唔work,行程甚至可能編錯,所以想問下大家意見

大宅

flc0318 發表於 17-3-12 00:43
因為我諗住行程初頭大家體力充沛啲,可以去shopping,同埋早啲去買,就算遲啲發現買漏或者當初猶豫不決而 ...

因為我自己就擔心喺大阪shopping 買得多嘢好論盡,所以落機直接去左京都住兩晚先返大阪。不過你個方法都work,唔怕會買漏嘢

大宅

最關心BB問題熱投勳章

加左交通安排同因應個安排改左少少行程,好需要大家畀啲意見,唔該曬

伯爵府

flc0318 發表於 17-3-11 20:58

打算6月中一行人6大1小(歲半)去大阪京都~
HEP FIVE 和 SKY BUILDING 都是週遊卡的免費項目,點解要DAY 4比錢去,可以安排在DAY 2夜晚去.

HARUKA去大阪要在天王寺或新大阪轉車,唔想轉可以搭關空快速直達.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

jcctiu 發表於 17-3-15 19:00
HEP FIVE 和 SKY BUILDING 都是週遊卡的免費項目,點解要DAY 4比錢去,可以安排在DAY 2夜晚去.

HARUKA去大阪 ...

我仲怕day 2 行程會好密,如果夜晚去到HEP FIVE 同 sky building 就太好喇,免費又可以睇夜景~

咁 Day 4 因為打算係大阪站搭JR去京都,請問附近有咩其他景點推介,定係大阪站已經好好行?

thanks

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

06/05/2017 更新:
- Day 2 cut 左唔去通天閣同天王寺動物園
- Day 4-6 京都行程有加有減

但有幾個問題諗唔通:
1. Day 3 海遊館大家通常會玩幾耐?2小時?

2. 玩埋摩天輪、觀光船嘅話我自己估大約玩到3點,定還是太趕要cut 啲景點?

3. Day 5, 6 係參考人地嘅建議行程,但我見景點items 好多,其實會唔會好趕?

好需要大家畀啲意見,唔該曬

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

flc0318 發表於 17-3-11 20:58
打算6月中一行人8大1小(歲半)去大阪京都~
因為有長輩又有小朋友,希望大家幫忙睇下個行程會否太趕太辛苦:b ...

Day 3 可以 10點先玩摩天輪,應該唔使點排隊就可以坐到crystal 車廂,之後搭 11點的Santa Maria (10:50前到碼頭),之後 先食晏、然後去海遊館....

翡翠宮

flc0318 發表於 17-5-6 12:20
06/05/2017 更新:
- Day 2 cut 左唔去通天閣同天王寺動物園
- Day 4-6 京都行程有加有減

Day 5、6 個行程okay㗎。

如果你day 2主要係行街,咁無需買2日券,買一日券在 day 3 用就夠。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

chan803 發表於 17-5-6 12:40
Day 3 可以 10點先玩摩天輪,應該唔使點排隊就可以坐到crystal 車廂,之後搭 11點的Santa Maria (10:50前 ...

咁請問海遊館一般會玩幾耐?因為今昔館最後入場時間係16:30,定還是直接skip 左今昔館?thanks

翡翠宮

flc0318 發表於 17-5-6 13:04
咁請問海遊館一般會玩幾耐?因為今昔館最後入場時間係16:30,定還是直接skip 左今昔館?thanks
...

無去過

或者到時再決定是否去昔日館....

首頁

尾頁

跳至