母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

好多問題,想請教!
我囡10日人仔,呢幾日可能我上奶較多,佢次次埋身都成日瀆到咳,可以點解決?
同埋佢人奶b抖氣都有痰聲,係咪正常架?
同埋每次係食單邊定雙邊?我次次要佢食雙邊就會食到嘔奶,係咪過飽?
但我又驚佢係嘆奶,唔知佢夠唔夠飽?

子爵府

睇母乳書教,如果太多奶,就兩餐都俾Bb 食同一邊乳房,咁樣可以減低刺激造奶。如果另一邊谷就擠一些出來,但唔好擠盡,如果唔係又係刺激造奶了。另外兩餐之間唔好再泵奶或擠奶,咁樣又係會刺激造奶的。另外都可以冷敷,亦會減少一些造奶。

一般來說,上左奶之後唔使一定食雙邊,之前醫院姑娘教,每次啜雙邊就要刺激上奶,上左就唔使一定咁做了。睇BB 夠唔夠飽係要數濕片,每日有五至六張較濕的片,體重有增長就OK了,健康院姑娘都會監察住的。
抖氣有痰聲,我B 都有的,那時醫生就話無問題。但每個B 情況不同,如果你擔心可以問下醫護人員。

別墅

jeanne1120 發表於 17-3-13 22:42
睇母乳書教,如果太多奶,就兩餐都俾Bb 食同一邊乳房,咁樣可以減低刺激造奶。如果另一邊谷就擠一些出來, ...

收到,謝謝~!

禁止訪問

子爵府

Poo得好勳章

上奶多出得快,可以先擠走D先比BB食,因為會出得冇咁快,同埋後奶其實比較有營養

別墅

回覆樓主:

同埋阿b食奶時多時少,試過啜左幾分鐘就瞓左,如果咁既情況,我唔泵出離,個胸會唔會收奶架?
但泵走我又驚佢瞓陣又搵食,到時我清晒奶咪無得俾佢囉?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊