論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

1. 有次無意中扭下條碗布見到好多泡,問佢話用洗潔精洗過!即係冇「羅」乾淨啦?!

2. 工作期間用手提電話的慾望異常強大!初來時已講明工作時間內不可用電話,仍然多次被我發現佢偷用,甚至斷正都冇句sorry,毫無悔意!

3. 蚊網無故打開到大人手掌咁闊(利申:住郊區),問佢話唔覺意high到!我真係high佢啦!唔覺意開到咁大?明知開咗都唔跟手閂番佢?估計佢匿入去用電話但冇訊號,咪開隻窗伸手出去搏收得好啲!但又衰蠢+懶+無記性!偷食完都唔識抹嘴!

4. 今朝見佢吸塵抹地一間百零呎地下冇雜物嘅房間搞咗半個鐘,同上手差太遠,心血來潮check下佢whatsapp最後上線時間正正係佢清潔房間之時,忍唔住又彈個message醒佢,同佢講再係咁就收起佢電話臨瞓至比番佢或嚴禁叉電,又唔高興。

5. 小朋友瞓晏覺佢用電話,咁我ok嘅given佢做晒基本嘢,但基於佢自制能力同自律性極低,我冇明言咩時間可以用,畢竟工作期間supposed唔容許做私人嘢係常識吧?!
Anyway我又心血來潮check佢whatsapp,居然發現冇咗最後上線時間同雙藍剔!咩意思先?!我明白冇權限制佢whatsapp設定,但實在壓抑唔到內心嘅憤怒於是大興問罪。佢解釋啱啱更新完唔知點解會咁......(下删5000),當我白痴?!跟住慌慌張張拎部電話比我睇以示清白又叫我幫佢fix(最搞笑平時成日話唔識英文但whatsapp用英文版本),我當然趁機幫佢強行set番嗰兩樣嘢,理由係我唔希望第時send嘢比佢話未睇/收唔到呢啲bs!我連膠紙同插蘇保護蓋都拎咗出㴝準備封曬佢房啲電掣架喇!

6. 對佢信任度係0,而家行開行埋就算我喺屋企都會鎖書房門同鎖匙長期跟身。

7 三不五時要check下佢電話同個人喺邊,亦常有匿入廁所扮大事實則偷用電話嘅紀錄。

成日咁防同check,真係好累。慶幸工主辭職了,可以鬆一口氣!

大宅

littletwinsma 發表於 17-3-14 01:15
1. 有次無意中扭下條碗布見到好多泡,問佢話用洗潔精洗過!即係冇「羅」乾淨啦?!

2. 工作期間用手提電話 ...
真係好累呀,簡直精神崩潰=(

大宅

littletwinsma 發表於 17-3-14 01:15

昨晚我夜返,我那個睡左就長開燈,我剛剛叫佢睡覺就關燈,又黑我面唔應我,我有咩錯呀大佬,已經浪費咁多金錢請你回鄉,仲要浪費我D電...

珍珠宮

之前請過一個海外菲都有成日玩電話呢個問題,但佢個理由係在家湊囝好悶,掛住老公,所以要同老公傾電話!最後忍了九個月,送佢返菲算了!

大宅

Evachau 發表於 17-3-14 08:44
之前請過一個海外菲都有成日玩電話呢個問題,但佢個理由係在家湊囝好悶,掛住老公,所以要同老公傾電話! ...
我那個個理由係:之前份工都可以成日玩電話﹗

別墅

pylau 發表於 17-3-14 08:36
昨晚我夜返,我那個睡左就長開燈,我剛剛叫佢睡覺就關燈,又黑我面唔應我,我有咩錯呀大佬,已經浪費咁多金 ...

我件工主勝在好戲,從不黑面任鬧唔嬲仲好似好好禮「excuse me mem」、「thank you mem」。但原來呢啲人至恐怖,喺背後暗地裡搞好多嘢同唔知佢諗咩!

而家喺廳工作又不斷跌嘢碰撞,製造噪音,好想兜巴星佢!

別墅

pylau 發表於 17-3-14 08:50
我那個個理由係:之前份工都可以成日玩電話﹗

我會叫佢搵過可以用電話嘅工例如接線生或cold call!

大宅

littletwinsma 發表於 17-3-14 08:51
我件工主勝在好戲,從不黑面任鬧唔嬲仲好似好好禮「excuse me mem」、「thank you mem」。但原來呢啲人至 ...
嘩,最憎呢D假到爆﹗真係好鬼激氣,講又唔鍾意,又唔用個腦諗下,我諗我地就快有燥狂症.....

大宅

littletwinsma 發表於 17-3-14 08:56
我會叫佢搵過可以用電話嘅工例如接線生或cold call!
我話我都好想搵份工可以成日黑老闆面,唔應佢,我叫佢唔該下份工同人講明你要24小時玩電話啦,唔好嘥人時間金錢累左人呀﹗

別墅

pylau 發表於 17-3-14 08:36
昨晚我夜返,我那個睡左就長開燈,我剛剛叫佢睡覺就關燈,又黑我面唔應我,我有咩錯呀大佬,已經浪費咁多金 ...

既然都洗咗咁多錢,我唔介意再洗多少少,比佢喺東南亞周遊列國,令佢有個難忘的回鄉之旅

子爵府

我果件菲一樣咁乞兒,仲要蠢過豬但以為自己好醒

大宅

我而家已經淘梗d亞加力盒..鎖住佢房d插頭位..

大宅

回覆 chichiho 的帖子

我個唔止以為自己好醒, 多多籍口, 重覺得自己好靚, 全日行路扭來扭去, 做家務都轉幾個髮型, 見住佢真係好厭好攰

男爵府

其實電話真係好難唔比佢地用,我家工人早上完成工作,午飯後有時要出去買嘢,有時唔洗,佢會一路用電話至3:30,然後接細路校車,跟住忙一陣,準備晚餐,又會繼續玩到我叫佢煮飯,不過如果我有事揾佢做,佢都會立即放低電話做嘢。但佢有個好處做嘢從來唔會拖長來做,我估佢會覺得因為做完嘢係可以休息,而我兩個細路都成10歳了。

大宅

ck2011 發表於 17-3-14 11:14
回覆 chichiho 的帖子

我個唔止以為自己好醒, 多多籍口, 重覺得自己好靚, 全日行路扭來扭去, 做家務都轉幾 ...
好攪笑又好嘔心,到底佢黎做野定做咩...我諗我地就黎比佢地攪到精神分裂,D人成日以為有工人洗好正,實質佢地做家務又唔係乾淨又無手尾,我寧願自己做好過,佢地係度總係周身唔自在..

大宅

ajfamily 發表於 17-3-14 11:16
其實電話真係好難唔比佢地用,我家工人早上完成工作,午飯後有時要出去買嘢,有時唔洗,佢會一路用電話至3: ...
咁做好本份玩一陣都無可厚非,最重要好似你工人咁聽話就得,如果唔鍾意就黑面唔啋我仲成日玩電話,真係激死

別墅

歌莉泡泡 發表於 17-3-14 10:36
我而家已經淘梗d亞加力盒..鎖住佢房d插頭位..

絕呀!

大宅

littletwinsma 發表於 17-3-14 14:01
絕呀!
我都唔想做到咁 不過新工人來..想好好調教佢~
我要佢地知道..給予唔係應份既...有本事就走出廳用我d插頭

子爵府

回覆樓主:

我家的印姐,去年9月底已送她走。而我家姐也在2月把菲姐送走。

我兩家沒工人也習慣了,我想自己辛苦d,也不想勞氣和吐血。

男爵府

pylau 發表於 17-3-14 13:21
咁做好本份玩一陣都無可厚非,最重要好似你工人咁聽話就得,如果唔鍾意就黑面唔啋我仲成日玩電話,真係激死 ...
試下同佢定規條,講清楚幾點做完嘢可以休息和講下電話,一個鐘又好,兩個鐘又好,如果冇改善就唯有落禁令唔比佢玩電話。我對待工人方式好簡單,佢合理我亦會合理。

首頁

尾頁

跳至