嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb出世左十幾日,面上由眼角開始,跟住到鼻與嘴之間的皮膚,最近連下巴都起左一點點紅色。是什麼來的?

每次食完人奶,我都有用手口濕紙巾幫佢抹面。我現在又無進補,又無食熱氣野。。點解呢?請各位指教~

回覆 bridebye 的帖子

Hello bridebye,都有機會係BB暗瘡,係初生BB黎講好常見,因為體內仲留有媽媽嘅荷爾蒙,刺激皮下油脂分秘,形成BB油脂粒,一般會自然消失冇需治療,媽媽用毛巾濕水同BB 清潔就OK 。而濕疹多見於面、手、膝頭等位置,皮膚會又紅又"",通常係接觸到致敏源引起。奶癬常見係BB面上,流口水/嘔奶後刺激到皮膚,面上可能會出現紅色一撻撻,甚至有粒粒。平時媽媽有冇同BB做保濕?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-3-15 18:07
回覆 bridebye 的帖子

Hello bridebye,都有機會係BB暗瘡,係初生BB黎講好常見,因為體內仲留有媽媽嘅荷爾 ...

謝謝,佢每次沖涼後都會幫佢塗bb面霜。我想問是否全面都可以塗,因為近口的位置我不敢塗,怕佢會食到落肚。另外,手仔都一樣,我不敢幫佢塗lotion, 怕佢食手仔,食埋lotion 落肚。
bridebye 發表於 17-3-15 19:28
謝謝,佢每次沖涼後都會幫佢塗bb面霜。我想問是否全面都可以塗,因為近口的位置我不敢塗,怕佢會食到落肚 ...
唔好客氣 BB皮膚幼嫩,媽媽可以係沖涼、抹面後,幫佢搽一層薄薄橄欖油滋潤皮膚呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-3-16 14:36
唔好客氣 BB皮膚幼嫩,媽媽可以係沖涼、抹面後,幫佢搽一層薄薄橄欖油滋潤皮膚呀。
...

:mother:知道
bridebye 發表於 17-3-16 15:03
:mother:知道

首頁

尾頁

跳至