懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家係17,其實12周開始個肚皮已經好痕..上兩個星期開始漫延全身.....

每一日都好似俾D頭髮絲係咁SO D皮膚咁咁辛苦~已經R到一達達紅印..有時R完會有成達蚊難咁……返工還好,放工返到屋企同訓覺就覺得好痕好難受..呢幾晚情緒都好低落,忍唔住喊…..

之前睇過兩次普通科同一次皮膚科,佢地都係話我因為有BB先會有濕疹..開左類固醇既藥膏同埋抗敏藥俾我……話忍到都最好唔好食藥咁我就真係冇食過佢D,連類固醇既藥膏都係塗左兩次……

自己上網見到人地話AI CREAM,舒特膚好,都買哂黎試….最後都係好痕….

西醫話要痕到生左先好,但我而家先4個月,點捱到生….

今晚BOOK左一間中醫睇,其實我都係試下我唔知應唔應該食D中藥…….

而家好似只有痕,冇任何方法咁…..

別墅

濕疹係腸胃有問題,試下食足營養,再用超保濕既精華搽

另外,有個偏方可以睇睇,用羅漢果煲水,用啲水黎抹患處,唔好過水,有朋友嚴重濕疹都試過話好

Good luck after all

洋房

我22周都係成個肚皮生一點點紅點,好痕,R到成個肚皮紅晒,夜晚痕醒,搽左純橄欖油同妊娠紋油都沒得.
之後買凡士林搽完冇咁痕,一個星期就消左紅點,聽朋友講凡士林用石油做,不過問左醫生話冇問題,可以搽,依家夜晚keep住搽都冇事啦.不過生紅點時我都介左牛奶,雞蛋,芝士.

別墅

我第一胎時都試過,最後,醫生教我用片糖煲水,沖完涼個時淋係身到,我試左幾次,對我好有效。

別墅

我都試過咁,試過好多方法都唔得,最後試左一隻天然嘅藥膏,搽左三至四日就無事啦,最重要係即時已經止痕不過始終係天然野,過4個鐘左右又痕返,我會再搽多次,如果有需要可以pm你

洋房

由我一有bb(第一胎)至到今日第21週,都被濕疹問題困擾住 :( 淨係上半前身(頸至腰)出紅點,訓左覺就痕到r醒。已經不停搽濕疹cream同精油都持續係咁。

男爵府

我啱啱生完幾日生濕疹,好唔開心喊左。但搽嘢搽完止到一陣,我覺得最重要休息,一抖多啲就會散,一唔夠訓又發

大宅

我都有啊,由6周開始痕,而家26周
我揸小麥油(可食用那種)+凡士林,效果不錯
不過個肚同背因之前R得太勁,而家仲一撻撻,唯有慢慢等佢好返,唔痕已經好感恩
之前用過片糖水沖涼,會舒服點,但我要返工,有點懶,冇KEEP住煲

水晶宮

我4week爆濕疹到而家11week
睇皮膚科話有左所以咁,佢比bb都用得嘅藥我。佢話倒12weeks會好d. 又真係,好左95%

另外不停揸aveeno

禁止訪問

複式洋房

我好明白你感受! 我第5WK 開始生,開頭生系頸,跟著生到全身都系!好嚴重,由粒粒變出膿變又紅又腫變粒粒再變好! 最嚴重好似嚴重燒傷甘!又痕又熱又乾。睇中醫6個禮拜,加戒口,加查Mustela濕疹膏,宜家好返, 印都無左!醫C話如果唔清曬D濕毒,會傳比BB的!

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我20wk 個肚都爆濕疹丫!樓主如果你啲濕疹係又痕又熱既可以試下去街市買一札芫茜,煲4個字,加鹽放到可接受溫度整爛芫茜沖完涼攞黎洗痕既位置!唔好再過水!我沖左14日好返哂真心分享

首頁

尾頁

跳至