夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

剛係FB睇到呢篇文章,抽一段同大家分享,我都要好好學習!

引文如下:

"幸福快樂的女人不會強求在男人心中至高無上的地位,再愛你的男人也會有他心裡不可觸及的底線,比如他的母親,不要用“難道我還不如你朋友重要嗎”“難道我還不如你的愛好重要嗎”去質問男人,這種質問方式已經人為地把自己和他的某些事情對立起來了。

很多女人,包括我自己都希望在愛人心裡擁有獨一無二的地位,可現實往往是很多東西我們無法超越,所以我們耿耿於懷,憤憤不平,最後兩敗俱傷,想想,多不值得啊,為什麼不嚐試著去愛他所愛呢?"

男爵府

開心吸收勳章

可惜有太多女人會要男人既心既全部, 而且仲會問好多唔太適合既問題. 好彩世界上都有好多叻既太太, 會好識做, 唔會過男人既底線.

男爵府

hunterml 發表於 17-3-17 10:15
可惜有太多女人會要男人既心既全部, 而且仲會問好多唔太適合既問題. 好彩世界上都有好多叻既太太, 會好識做 ...

對男人嚟講,父母、事業、子女可能都俾老婆重要,這些可以理解,但對男人嚟講真係連嗜好同朋友都排起老婆前面?如果係,咁老婆其實咪係好似工人,保母?

男爵府

開心吸收勳章

beebee67890 發表於 17-3-17 10:39
對男人嚟講,父母、事業、子女可能都俾老婆重要,這些可以理解,但對男人嚟講真係連嗜好同朋友都排起老婆前 ...
朋友對男人來講, 都係重要, 因為兄弟講義氣. 當然 .... 男人都要知分寸, 做兄弟既朋友, 都要識睇 "阿嫂" 會唔會炸型. 我班兄弟都好知時務, 無乜必要都唔搵我, 一切盡在不言中. 但大家心中都係共過患難既兄弟.

大宅

連同事都排係老婆前面,咁有咩用?

男爵府

回覆:有一句話,永遠不要問男人

有―句只可以共幻難,冇可能共富貴男人,由奇是捱出頭有啲環境,更加吾好問㸃解咁夜返?㸃解成日冇假放?

男爵府

tommy715 發表於 17-3-17 11:09
有―句只可以共幻難,冇可能共富貴男人,由奇是捱出頭有啲環境,更加吾好問㸃解咁夜返?㸃解成日冇假放?

...
老婆比一切人丶事丶物也要後,所以點解有啲女人都將老公放到咁後,相對的,真心淡,怪不了誰

子爵府

beebee67890 發表於 17-3-17 11:18
老婆比一切人丶事丶物也要後,所以點解有啲女人都將老公放到咁後,相對的,真心淡,怪不了誰 ...

so true, 相對的。

珍珠宮

開心吸收勳章

雲妮彭 發表於 17-3-17 09:23

引文如下:

「有一句話廯遠不要問男人」...睇到個標題,我諗起笑話一則....SORRY.....
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

如果價值觀相近,會少一點這樣的情況

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

唔可以一概而論...

我覺得都要睇下平時C6點看待老婆啦...
仲要睇下發生緊咩事...

多數呢句說話唔會問, 而係講出黎鬧囉..

自以為看透世事的正義之士咪回應我, 因為呢個世界好大, 每個人都有同故事, 你識幾多, 見過幾多CASE丫
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

伯爵府

好媽媽勳章

其實男人有好多種,睇你嫁左俾邊種.

有男人以家庭為重,佢會將家人既地位放先,
但呢種男人,可能你會覺得佢太"小家",發展有限;
有男人事業放先,好努力賺錢,但俾家人既時間就好少;
當然有D係家庭,事業,朋友都兼顧到既,
但為數好少....

夫妻相處其實真係相對和互動的,
各有各既溝通方式,只要雙方覺得無問題.

我自己就會主張老婆都要工作,有自己既朋友,
經濟保持獨立..唔好將"養家"放晒係老公身上,
保持公平既地位,每人都為家庭付出...
即係夫妻共同經營一個"家庭"...

老婆有獨立既經濟能力,有自己既朋友圈,
就自然唔會下下睇到個老公太實(當然要大家都尊重,愛護對方),
大家都有共同而又自由既空間!

大宅

tommy715 發表於 17-3-17 11:09

...

係呀,吾通佢答出面同第二個happy咩事實大部份所謂加班忙,通常都係假的

翡翠宮

講得啱嘅,其實自己心目中都有好多重要嘅人,如果老公成日咁問我,我都會頂唔順喇

翡翠宮

換位思考,將心比心,做好自己莫強求太多

複式洋房

So true.

子爵府

回覆樓主:

從來唔問
老公講既野唔等於佢會做
行為比說話重要
行為比說話誠實
有d野自己心知又何必問黎自討沒趣丫

伯爵府

2024年龍年勳章

雲妮彭 發表於 17-3-17 09:23

引文如下:

嘩睇完,原來我唔係幸福快樂嘅女人
我真係要求係至高地位,當然佢喺我心中亦是。
我仲以為自己好幸福。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至