自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

http://bkb.mpweekly.com/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%84%A6%E7%82%B9/%E3%80%90%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%A6%8D%E6%82%A3%EF%BC%8E%E6%BF%AB%E7%94%A8%E6%8A%97%E7%94%9F%E7%B4%A0%E3%80%91%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%E6%95%99%E6%8E%88%EF%BC%9A%E3%80%8C%E6%B2%99%E5%A3%AB%E3%80%8D

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

謝謝分享。

我們真的要好好正視這個問題

伯爵府

rolandbb 發表於 17-3-19 08:59
http://bkb.mpweekly.com/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%84%A6%E7%82%B9/%E3%80%90%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%A6%8D%E6 ...

其實可以叫bk開始幫手做統計, 呢度咁多媽媽

珍珠宮

正所謂藥物三分毒,不論中西藥都勿濫用。
香港部分家庭醫生,為左個人利益勿視病人濫蠻多藥後果。好無醫德。不過病人自己都應該要介心急,以為食多D食重D就好快D。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我有叫醫生唔好開比小朋友架! 之前佢話好mild! 我都唔想
放下自在

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

rolandbb 發表於 17-3-19 08:59
http://bkb.mpweekly.com/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%84%A6%E7%82%B9/%E3%80%90%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%A6%8D%E6 ...

,我睇開個醫生好多年,我只有睇佢先會好,睇其他人要睇幾次,所以我懷疑佢係開好重藥物的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝分享

男爵府

我奶奶最興,小朋友有鼻水食兩日藥未收佢就係咁叫醫生開抗竹生素

公爵府

回覆樓主:

真系好可怕,大家真系要多加留意

珍珠宮

wantaima 發表於 17-3-19 09:48
香港部分家庭醫生,為左個人利益勿視病人濫蠻多藥後果。好無醫德 ...

我地屋企都好少食藥,醫生都唔會濫開抗生素。我覺得係香港人太心急,一般感冒5-7日都好正常,但係好多人食左2日藥唔好就話個醫生唔得

gigiic    發表於 17-3-19 12:07

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

睇開有個醫生又係,試過同亞仔一樣病徵感冒,小朋友就開抗生素,但大人就唔會開

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女淋巴結發炎腫起晒我都冇比抗生素佢食,諗住第二日睇中醫結果到左第二日又好返唔痛仲冇腫添。上次都係飲中藥好返既

我就係食得太多抗生素好多藥都冇乜用,幾年前日日化療日日一大堆抗生素要食,到而家有事食藥已經冇用要入院打針打入血先搞得掂 抗生素真係咪亂食,食左就要食晒!唔好中間停左唔食
感激遇上你~

男爵府

del.

珍珠宮

AGa1111 發表於 17-3-19 10:10
我地屋企都好少食藥,醫生都唔會濫開抗生素。我覺得係香港人太心急,一般感冒5-7日都好正常,但係好多人食 ...

中藥食得多都會傷肝的。
抗生素我唔會比小朋友大人食,除非做手術或大病就無得避免。
平時小朋友病我會去睇醫生,去診斷咩病,如果只係普通感冒微燒幾聲咳,我唔會比藥小朋友,自己小心照顧幾日一定會好(食左藥只係可舒緩,一樣要幾日先好)身邊好多家長係仔女未燒有幾聲咳已食定退燒藥。我唔會比意見但會心痛個小朋友咁細已食咁多藥,大個後有抗藥性可能⋯⋯⋯

珍珠宮

BB.wai 發表於 17-3-19 10:13
唉!原來食抗生素有咁大隱患.我小朋友食過好多抗生素 懷疑中耳炎,懷疑肺炎但無照過X Ray ...

有發炎係要食抗生素

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

AGa1111 發表於 17-3-19 10:10
我地屋企都好少食藥,醫生都唔會濫開抗生素。我覺得係香港人太心急,一般感冒5-7日都好正常,但係好多人食 ...

係呀。感冒一般需要約7日時間就會好返,所以無必要開抗生素。香港人太心急、休息唔夠、唔介口等,令到病情無好轉,於是賴醫生開D藥唔夠,唉。

珍珠宮

rolandbb 發表於 17-3-19 10:50
係呀。感冒一般需要約7日時間就會好返,所以無必要開抗生素。香港人太心急、休息唔夠、唔介口等,令到病情 ...

傷風感冒係無藥食,藥物只係舒緩病徵,到最尾都係靠人自己 

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wantaima 發表於 17-3-19 09:48
香港部分家庭醫生,為左個人利益勿視病人濫蠻多藥後果。好無醫德 ...

話分兩頭,亦有好多人覺得食多d 藥好d,會快d 好番,又當抗生素係仙丹就要醫生開多d藥。

用戶要求終止服務

畀面勳章

AGa1111 發表於 17-3-19 11:04
傷風感冒係無藥食,藥物只係舒緩病徵,到最尾都係靠人自己 

抗生素係幫你減少細菌

堅有用

首頁

尾頁

跳至