自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女兩歲起,到五歲好左,專科醫生教用甘油浸浴,再搽椰子油,再搽潤膚膏。不過阿女在四歲開始學游水,教練話有幾個學生游游下D濕疹好左,中醫就話因為游水,抵抗力好左,所以濕疹都會好左

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

use QV cream

伯爵府

ilovemytwins 發表於 17-3-20 18:53
試下用呢隻 bath oil 我仔用之前都好勁,仲要用 1% 既藥膏都唔好,點知一轉左呢隻沖涼就好返晒。。。
...

Sorry唔記得貼相

大宅

Maryxu 發表於 17-3-20 18:48
就甘沖?份量幾多?使唔使過水?我仔都有濕疹

煲滾水,落蔗糖(兩片),見D糖溶咗之後,熄火,唔好加任何凍水,由得佢攤凍至小朋友啱沖涼嘅水溫,沖涼個時唔好落沖涼液,唔使過水,係要用D糖份滋潤皮膚。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

樓主加油

男爵府

qutong 發表於 17-3-20 20:56

煲滾水,落蔗糖(兩片),見D糖溶咗之後,熄火,唔好加任何凍 ...
請問小朋友沖幾耐好番? 好番之後都繼續用嗎?

水晶宮

畀面勳章

我仔3個月起濕疹發作。到1歲幾好轉,一路反覆到3歲半,qv ad lotion全部冇用,宜家靠嚴浩講個濕疹膏揸住先。

我發現原來水溫涼系有幫助,加油

男爵府

唔好怪自已,專心陪bb行濕疹路,我知有幾辛苦

我仔由1個月大開始就有濕疹,係點保濕都冇用,當時我已經好勤力同佢保濕(對自己塊面都冇咁勤力),試咗好多醫生推薦嘅牌子保濕,但直到兩歲前,一個月入面塊面好嘅日子都唔夠3日,直情係腫哂滲哂血水嗰隻,面同全身都有,我情願爛肉嘅係我,但醫生都冇辦法,唯有唔放棄保濕、戒高危嘅致敏原,繼續信醫生佢大大下抵抗力好就會好轉,足足捱咗兩年幾先叫好啲咋

所以大把小朋友同家長陪你一齊行呢條濕疹路,加油努力唔好放棄,雨過就天晴

子爵府

Arielchan 發表於 17-3-20 15:32
好心痛, 係我照顧得bb唔好

我仔一個月起已有濕疹 過程係好辛苦 而家已經三歲半 都重係有 其實我咩都試過 為左濕疹 敏感 我起碼用左十至二十萬 幾年來廿四小時人訂人 唔比他抓 可惜都無大作用 只希望將濕疹控制得幾小得幾小
加油 我仍然希望奇蹟會發生 希望仔越大越好 其實除左濕疹 我仔重有鼻敏感 氣管敏感 講真三樣中 最擔心係氣管 因氣管會影響生命 第二係濕疹 因會影響生活 我真係心力交瘁 但為左仔仔我會支持下去做到最好

子爵府

溫水冲涼,只用清水,不要任何冲涼液,洗頭水之類
睇西醫醫好先
用天然保濕

大宅

虎到金來勳章

唔好唔開心,我女都一樣有濕疹,佢塊面已經爛到好嚴重,依家仲搽緊類固醇藥膏

大宅

yy+bb 發表於 17-3-20 22:24
請問小朋友沖幾耐好番? 好番之後都繼續用嗎?

Keep住沖咗2個月左右,好咗之後冇再用蔗糖水沖涼,用返普通暖水,但就冇落沖涼液!

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

各位加油, 大家一齊努力

首頁

尾頁

跳至