懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為啱啱有咗有時會攰,個頭另下另下又會暈,
所以返工上車時見有位就坐低咗。

當時係非繁忙時間,
同車廂有位阿嬸無位坐要企,其實佢係月台個陣已經無排隊又推人架喇,但點解佢會無位坐呢?
就因為佢上車之後揀位囉。

坐低無耐就有另一位企係到嘅女士望住我話「癡線架咁後生係到同阿婆爭位坐!」
係囉,點解咁多人坐係到偏偏要望住我黎鬧呢?
因為兩排位入面剩係得我一個望落最後生,仲係唯一一個女仔。

見佢望住我黎鬧,咁我咪回應佢「後生女唔可以有bb?唔可以坐低嘅?」可能有咗bb啲荷爾蒙改變,個人真係一句說話就著火;

點知個位正義女士仲奇怪,佢好似覺得我講大話咁「可以!你話有咗咪有咗囉!」然後一路藐我。

呢個時候架車去到九龍塘,好多人落車,原先個阿嬸同正義女士都坐咗係我對面,然後佢兩個就惺惺相識咁傾計,話自己後生個陣就唔會咁啦,啲後生想坐又咩都講得出呀,最離譜係一齊望住我,話我呢啲人會有報應........

成件事根本荒謬到無人有,其實我俾足車費,不論有無bb有無唔舒服都可以想坐就坐啦,點解宜家我坐低咗講明有bb都仲要受人白眼,仲要俾人咒有報應?

同車其他人仲要望住食花生偷笑,我真係委屈到當場喊出黎。

別墅

啲人最鐘意企喺道德高點指控人,但喺其實無道德嘅喺佢,你可以照坐,無需同人交代你身體狀況。相反,唔見得你個肚好大,佢見到就會俾你坐。
去啦!!!~比卡超

複式洋房

慢慢你會發覺其實社會有啲變左形
但有左之後你更會發現, 即使我宜家六個幾月, 都未必有人會讓
都係會有色眼鏡望, 都係撞完會比人鬧阻住

我前排係西鐵落車, 個呀嬸拉車即刻上車爭位, 正面撞到我
我望望佢都未出聲, 佢已經鬧左我 : 咩呀你撞到我呀, 大肚大晒呀

大宅

瞓得好勳章

我開頭有左,都試過你咁,不過你慘d比人係咁話,我有左20幾周,己經見肚,返工時間一樣無人理,佢唔撞你唔同你爭位坐已經好好(仲要係男人),我學精左,由3個月開始,唔理3721,一手托住個肚,做足大肚婆姿勢,起碼人地見到唔敢撞你,有無人讓座就真係看天意,我幾次都係上左年紀的人讓座比我

lamliu0    發表於 17-3-27 16:42

洋房

佢地甘衰既, 就算係後生, 但有左同有病時都可以坐架嘛~

大宅

瞓得好勳章

回覆 wpwlsy 的帖子

我都試過比人駡,屈我話我阻住佢,我心諗,八婆,大肚唔同你計,仲要撞我

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 15週年勳章

我之前都試過咁
所以已經唔會再搭地鐵 D人實在太無品
依家都係搭巴士/小巴多
冇理由為左D咁既人而動胎氣呀

複式洋房

回覆 KKEDU 的帖子

真係讓座好睇天意彩數, 我幾次讓座比我都係成頭白髮既婆婆

別墅

樓主好慘呀遇着啲人咁冇口德,唔好咁唔開心呀,以免影響BB,最緊要母子健健康康,呢啲人咁樣講嘢,佢哋自己受返

大宅

我成個孕期只有兩次有人讓位,其中一次係自由行女士

別墅

wpwlsy 發表於 17-3-23 12:16
慢慢你會發覺其實社會有啲變左形
但有左之後你更會發現, 即使我宜家六個幾月, 都未必有人會讓
都係會有色眼 ...

真係好癡線
佢好似先下手為強咁話咗你先算

別墅

KKEDU 發表於 17-3-23 12:22
我開頭有左,都試過你咁,不過你慘d比人係咁話,我有左20幾周,己經見肚,返工時間一樣無人理,佢唔撞你唔 ...

以前未有bb都唔明陀b媽咪點解係咪都摸住個肚
宜家我明喇
其實係護住個肚等啲盲毛撞埋黎都可以頂一頂

別墅

我有左7個月時個肚好明顯好大,可能我冇行過去兩排坐位個邊,不過都係冇人讓坐...惟有自己保護自己免俾人撞親

複式洋房

好慘啊,遇到呢d咁既人,佢地一定會有報應!

珍珠宮

回覆樓主:

所以到而家我都唔敢亂咁坐

大宅

lulalulahey 發表於 17-3-23 11:04
因為啱啱有咗有時會攰,個頭另下另下又會暈,
所以返工上車時見有位就坐低咗。
果d人完全冇素質 冇口德 媽咪不用勞氣 理直氣壯坐到落車

複式洋房

回覆樓主:

依家d 人好少會讓座,就算d 人下個站落車都唔會讓。
所以大住肚坐關愛座都會俾人眼望望,依家d 人心態唔同咗了

大宅

我6個月都未有人讓過,坐關愛一樣比人啤

大宅

係呀、企正關愛坐前面、0的人繼續睇報紙呀、
訓覺呀。唔好諗住有人讓呀!行又行得慢過人
好難先爭到位坐。

偶然都有人讓既、有左至今坐過2次人地讓既。
我明白有左唔係大曬、但我企得耐真係唔舒服、
阿媽唔易做....

侯爵府

Anna_Ba 發表於 17-3-23 23:07
係呀、企正關愛坐前面、0的人繼續睇報紙呀、
訓覺呀。唔好諗住有人讓呀!行又行得慢過人
好難先爭到位坐。

我依家28weeks+ 都未試過有人讓坐比我,特別放工時間,d人睇到都唔讓架!

首頁

尾頁

跳至