懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我也遇過幾次唔開心情況, 次次都係D阿嬸

早幾日和老公坐MTR去產檢時, 見到一個超大個肚入車廂, 估計都有7個月或以上, 佢見有位就去坐, 點知俾個50幾歲阿嬸撞開佢, 為左搶位坐

我自己都係懷孕, 離遠見到都很驚訝

d阿嬸自己都係女人, 亦都有好大機會生過小朋友, 點解可以咁樣蝦返大肚女人

又唔見佢地會話d男人

別墅

樓主唔好太難過,只能講他們狗眼看人低,唔係好人,不要為呢D世人攪到自己唔開心。

只能跟自己講將來自己/子女唔好好像他們咁不了解事情就隨便鬧,當看到個反面教材

別墅

回覆 lulalulahey 的帖子

坐地鐵係完全反映到依家D香港人冷漠無情。我已經29周,成39寸腰,D人仲好意思同我爭位,仲會面露勝利的表情。而其他人,一係扮瞓(但見到我有位就會自然醒)又或者玩手機,係少許同情心都冇。
你下次不如上車就戴口罩,即使人地見唔到個肚,都會覺得你可能係唔舒服,唔需要受D無謂人既氣

珍珠宮

回覆樓主:

咀咒人嘅人,通常自己都會唔好~

複式洋房

回覆 carmen517 的帖子

同意啊,如非必要,不搭地鐵

複式洋房

呢加D價值觀錯晒 成日宣傳話要讓坐比老人家 老野大晒咩 無我地班後生佢地點會有咁好福利

大宅

君君仔 發表於 17-4-1 15:48
呢加D價值觀錯晒 成日宣傳話要讓坐比老人家 老野大晒咩 無我地班後生佢地點會有咁好福利 ...

明明d老人家仲好中氣過我地但d廣告宣傳都仲係講到好似老人家就最優先咁
搞到有部份老人同中年老人扮晒老同大肚婆搶位仲要大大聲聲咁

大宅

我37w啦!已經唔會撘西鐵地鐵呢類,除非好好精神企得。宁願比全程巴士撘幾個站。讓位真係唔洗諗,唔撞埋黎已好好。

大宅

回覆樓主:

星期日搭巴士返屋企 巴士上好多人,咁咁啱有個關愛座 咁我做錯落去啦 ,咁有個婆婆上車,佢仲專登喺我面前企咗一陣, 睇下我讓唔讓比佢坐,跟住呢同後面嗰啲位,佢仲話依家啲後生,真係呢坐曬我哋啲位, 前面嗰個阿伯喺度都冇位坐,真係陰公

複式洋房

講真,讓比你坐係人情,唔讓都係道理,
駛乜理個啲懶係有道德嘅人。
我試過,3個月個肚已經好大,
由彩虹上巴士入屯門,
企足全程無人讓都算,
我聽到坐係車尾對年輕情侶講
(哎呀,無人讓比個大肚婆呀!)
但係講嗰個都唔會讓比你。
就算而家35週去產檢,啲人見到都唔會讓,
個個都低頭扮睇唔到!
直到而家都試過2次有人讓,已經好多架啦!

別墅

宜家懷孕4個幾月 老公叫我唔好揸車 盡量坐地鐵巴士 但我大部分時間都係寧願企 就係因為試過比人話類似說話
hi everyone

複式洋房

lulalulahey 發表於 17-3-23 11:04
因為啱啱有咗有時會攰,個頭另下另下又會暈,
所以返工上車時見有位就坐低咗。

樓主,,我而家39週.雖然個肚唔大
但搭地鐵時都冇人會讓坐...
有時好累想坐都廢事...

複式洋房

吾洗理呢啲人啦!而家啲阿嬸同阿伯都好煩。成日覺得自己岩晒,似老賣老,我都好憎啲阿婆成日撞人又推人驚死無位坐咁! 痴根~

首頁

尾頁

跳至