嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女女今年五歲半,患有先天性vsd心漏 , 左右心室間隔缺損,小洞有6mm, 由細到大都不需要藥物處方, 每年做一次心臟超聲波檢查, 日常生活暫無大影響, 但因為缺損癒合的機會越來越渺茫,最近預約了私家心臟科醫生--梁平,希望在照顧方向上得到專業意見, 如果要用外科手術處理心漏問題,女兒的情況不能夠應用微創,一定要使用傳統開胸手術

我身邊沒有朋友有類似經驗,好希望如果你們知道有小孩曾經做過開胸手術,可以分享一下有沒有併發症或者手術後創傷後遺症等?
康復後的情況理想嗎?
謝謝你們的分享亦可以pm我whatsapp聯繫

大宅

minglpc 發表於 17-3-24 10:22
女女今年五歲半,患有先天性vsd心漏 , 左右心室間隔缺損,小洞有6mm, 由細到大都不需要藥物處方, 每年做一 ...

點解先天心漏而家先決定做手術?

大宅

BB防敏心得分享勳章

alice327 發表於 17-3-30 12:35
點解先天心漏而家先決定做手術?

係, 我都想了解
點解唔洗食藥?

大宅

moneypigpig 發表於 17-5-2 22:58
係, 我都想了解
點解唔洗食藥?

因為心漏個洞有機會自己埋,埋咗就可以唔使做了

洋房

回覆 minglpc 的帖子

我囡囡現在9個月,2個月時健康院醫生聽到佢心臟有雜聲。排政府兒科,上個月排到,照咗超聲波,係心房間隔缺損,洞有9mm-12mm,約咗下個月見瑪麗醫院醫生,我都好擔心、無助。

洋房

點解你地咁遲先照到既?我BB未出世己經照到😢完本揾左私家8月幫我開刀,依家佢唔肯收我,將我refer去公立,我都好傷心同擔心😭請問你地BB出世後有咩要注意?會唔會成日嘔奶?

複式洋房

Hihi~ 我都係有VSD嫁 一出世個心就穿左3個窿 3-8歳既時候自然生埋左兩個 直到15歲個年 青春期 confirm 第三個窿唔會生埋 醫生先決定做手術 手術係傳統開大刀 𠝹開劍骨 駁人工心 停左個心 之後開心係穿窿既位置 縫上一塊好似潛水布既野 之後再令心臟重新跳動 整合劍骨 自此心口會有一條6寸長左右既疤痕 因為當時我青春期 驚影響乳房發育 所以唔可以着壓力衣 肉牙增生得....旺盛 手術後要努力做物理治療 咳痰練返好個肺 住左兩日ICU 喪嘔 之後上返普通病房 一個星期左右就出得院 我係係暑假頭做手術 9月已經正常返學 只係半年冇上PE堂 細個醫生成日嚇我媽 話我過唔到3歲 到3歲又話我過唔到15歳 仲話我會30歳心腋衰歇.....我宜家33歳 有兩個小朋友啦 咪好地地 不過醫生驚會遺傳所以 陀b個陣check得好detail 我嘅病歷比較舊 希望可以幫到你 don't worry!

複式洋房

仲有一點補充呀 做完手術 由於心口好痛 個人會傾向向前摺埋 即係膊頭前傾縮胸 日子耐左宜家攪到有D寒背 仲成日會背脊痛 應該做完手術冇耐就要叫物理治療師攪攪佢 唔好比佢養成習慣

大宅

Vivian0517 發表於 17-5-15 00:15
點解你地咁遲先照到既?我BB未出世己經照到😢完本揾左私家8月幫我開刀,依家佢唔肯收我,將我refer ...

照結構時照唔到,係出左世兩日醫院兒科醫生聽到個心有雜音,再去照超聲波,先知係VSD,但而家冇野可做,只係定期覆診,睇下佢會唔會自己生埋!
醫生話而家主要睇下佢飲奶時有冇氣喘,有冇抖氣唔辛苦咁!touchwood BB飲奶暫時都ok!
BYW,點解私家唔收做手術?

大宅

karenren_ckw 發表於 17-5-15 01:09
Hihi~ 我都係有VSD嫁 一出世個心就穿左3個窿 3-8歳既時候自然生埋左兩個 直到15歲個年 青春期 confirm 第三 ...

謝謝分享!睇到你的手術過程都好驚驚!我都好怕小朋友最終要做手術!

洋房

回覆 anniemyy 的帖子

佢地話公立設備完善d,但公立態度好差,我想約見醫生,佢話呢度唔係私家,醫生睇完報告會覆咁樣..我八月生,依家都唔知點,25/5 先有得去公立見醫生😢😢好擔心

洋房

唔知飲多點燕窩會唔會令BB發育好d,個心個窿會自己快點埋口呢,因為我一照結構醫生就照到,有成大約8mm

別墅

anniemyy 發表於 17-5-15 18:59

照結構時照唔到,係出左世兩日醫院兒科醫生聽到個心有雜音 ...

我想問下你bb係平時照顧上有無咩困難?例如會五會成日喊,點tum都喊,飲奶好急,成日嘔奶果d?

複式洋房

女女今年五歲半,患有先天性vsd心漏 , 左右心室間隔缺損,小洞有6mm, 由細到大都不需要藥物處方, 每年做一 ...

請問你地小朋友有無好易氣管炎?同氣喘?

大宅

bettyyy1 發表於 17-5-18 17:40
我想問下你bb係平時照顧上有無咩困難?例如會五會成日喊,點tum都喊,飲奶好急,成日嘔奶果d?
...

我個bb飲奶so far都ok,係有時慢d(30-45 mins),佢冇咩點喊,訓多!基本上都唔難湊!

大宅

我bb都做左開胸手術,暫時無咩併發症,係話個hole仲有少少漏,但醫生話唔會好影響,唔值得再做手術,但要keep住覆診

別墅

我老公有先天性心漏,幾個月大就係梁平醫生幫佢做手術,我老公現在都31歲,每年檢查都好正常!但就遺傳左比呀仔,呀仔出世有2個洞,現在2歲有一個洞已埋,另一個由5mm埋至3mm!

別墅

回覆樓主:

我仔仔都有心漏病 最初出世3個窿 然後食藥直到依家6歲啊洗食藥 醫生話最後個窿都好細 差唔多成年先覆診一次

別墅

lanmas 發表於 17-5-21 16:00
我bb都做左開胸手術,暫時無咩併發症,係話個hole仲有少少漏,但醫生話唔會好影響,唔值得再做手術,但要ke ...

請問仔仔出世幾耐就做手術?
做完要留院幾耐?
要幾耐覆一次診?

大宅

Gazettereita 發表於 17-5-26 09:14
請問仔仔出世幾耐就做手術?
做完要留院幾耐?
要幾耐覆一次診?

佢4個半月就做左,前後住左10日到,而家都要覆診得好密,遲點穩定了可能先會隔長點覆診

首頁

尾頁

跳至