婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

prittwai 發表於 17-8-21 10:18
我都食緊,一盒$570
食咗一個月長出血,醫生開咗3日止血藥都仲係有血,再問醫生佢叫我再連出3日鮮紅血就停 ...

我開頭3-6個月食後黎m會時長時短時多時少,不過之後一路食,會變番平時咁,我而家m都少左,醫生話係正常。我食左頭個幾月止痛好快見效,個瘤開頭仲有細到,你要加油呀!

男爵府

cacamon 發表於 17-8-21 15:51
我開頭3-6個月食後黎m會時長時短時多時少,不過之後一路食,會變番平時咁,我而家m都少左,醫生話係正常。 ...

我都食緊,但超奇怪!
我一年幾前開始食,那時食左好快無乜經期,一路食左一年,5月停食,到8月食返,有經期,跟住幾日停左,但10日左右又經期,跟住,就不停經期,2個幾星期未停。

唔知想點!上年倉完全無呢個問題

大宅

joygigi 發表於 17-9-7 23:29
我都食緊,但超奇怪!
我一年幾前開始食,那時食左好快無乜經期,一路食左一年,5月停食,到8月食返,有經 ...

同我開頭食一樣,應該之後身體會適應番,可能同你中間停食有關,始終停食嗰時身體入面荷爾蒙水平又唔同左

男爵府

cacamon 發表於 17-9-9 09:11
同我開頭食一樣,應該之後身體會適應番,可能同你中間停食有關,始終停食嗰時身體入面荷爾蒙水平又唔同左
...

咁請問你那時係咪都繼續食?維持左幾耐先停經期?我一個月都未停呀,請指教,謝謝

大宅

joygigi 發表於 17-9-14 22:02
咁請問你那時係咪都繼續食?維持左幾耐先停經期?我一個月都未停呀,請指教,謝謝
...

當時有繼續呀(而家都食緊), 因為真係止到痛,之後覆診仲知道個朱古力縮左。

印象中唔算叫經期,因為時長時短時多時少,間中都有停幾日,之後又黎下,頭幾個月都維持係咁,問過醫生話係正常,證明黃體素係子宮做緊野,又無唔舒服,所以都堅持到

複式洋房

回覆樓主:

我由4月開始食呢隻藥,直到而家,大部分時間都係出血狀態,中間停過幾次,有時停幾日,又試過停個幾月,好彩d痛真係減輕好多,但唔知d經期幾時先正常返呢?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

waiyan827 發表於 17-9-16 17:11
我由4月開始食呢隻藥,直到而家,大部分時間都係出血狀態,中間停過幾次,有時停幾日,又試過停個幾月,好 ...

我早你小小食(今年初)到而家大半年,頭幾個月時多時小,試過連續個幾月無停過,又多,由8月起就好啲,間唔中黎小小咁,上星期見醫生,個瘤再細左1cm,呢隻葯真係醫到,大家努力
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

回覆 Melmel2004 的帖子

你食咁耐至細1cm咋

大宅

heidi425 發表於 17-9-18 18:21

你食咁耐至細1cm咋

我由 8cm -> 4.6 醫生話食呢隻葯個瘤唔會有太大變化

大宅

Melmel2004 發表於 17-9-18 19:41
我由 8cm -> 4.6 醫生話食呢隻葯個瘤唔會有太大變化

嘩 呢隻藥可以縮咁多!
唉 如果我朋友早知有呢隻藥就唔洗做手術啦

大宅

唔會有太大變化既意思係?

大宅

heidi425 發表於 17-9-19 12:32

唔會有太大變化既意思係?

意思縮細速度唔大,因我食呢隻葯之前打過停經針一個療程(唔係好記得好似係4針)嗰段時間係縮細快啲約細左2.5cm,食藥之後就縮細得慢啲,醫生都話食藥個瘤未必會細,但就真係無m痛,呢樣先緊要

大宅

原來喺咁,thanks

大宅

Melmel2004 發表於 17-9-16 17:47
我早你小小食(今年初)到而家大半年,頭幾個月時多時小,試過連續個幾月無停過,又多,由8月起就好啲,間 ...

仲細多1cm好好呀!之前聽過人講,打完停經針後幾個月再大番,但又唔可以再打,因為有機會引致骨質疏鬆。所以keep 住唔大唔痛真係唔容易!一齊加油!

大宅

回覆 cacamon 的帖子

請問呢隻藥對子宮肌瘤有冇用呢?

大宅

cacamon 發表於 17-9-19 20:02

仲細多1cm好好呀!之前聽過人講,打完停經針後幾個月再大番 ...

就係知道打完停經針個瘤有機會大番,醫生就叫我接住食呢隻藥,而家m唔痛又控制到,已經好開心

複式洋房

Melmel2004 發表於 17-9-19 21:43
就係知道打完停經針個瘤有機會大番,醫生就叫我接住食呢隻藥,而家m唔痛又控制到,已經好開心
...

你個醫生有冇講過呢隻藥可唔可以長期食用?

大宅

waiyan827 發表於 17-11-28 08:45
你個醫生有冇講過呢隻藥可唔可以長期食用?

因為我經血幾乎無停過,長期滲小小咁突然又多,醫生叫我停藥了,差不多停左3星期,而家等下次m完再照,醫生都話睇個別,有啲人得有啲唔得,呢度都有jm話可長期食,題外話,食藥期間肥左,停左呢排個人好似無咁漲

大宅

Melmel2004 發表於 17-11-28 09:28
因為我經血幾乎無停過,長期滲小小咁突然又多,醫生叫我停藥了,差不多停左3星期,而家等下次m完再照,醫 ...

我又無特別肥到喎,不過因為未開始食隻藥時痛到咩人都唔想見,所以食藥初期終於止到痛後,我過番正常人生活,出多左街,嗰排好明顯食多左野

經血而家都係好少好少,醫生話我食左咁耐,所以內膜都會穩定左。

大宅

cacamon 發表於 17-11-30 07:50
我又無特別肥到喎,不過因為未開始食隻藥時痛到咩人都唔想見,所以食藥初期終於止到痛後,我過番正常人生 ...

超羡慕呀,你個情況好好喎,我而家m到又去番多同痛,約左醫生下星期覆診,好沮喪,乜都做唔到咁。你要keep 住大家加油

首頁

尾頁

跳至