自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

oceandeepsea 發表於 17-3-30 16:33
依家咩年代,好多人都識諗,生唔生,係個人決定,唔生既決定唔難,只要婚前,大家有共識就得,反而生左既壓 ...

高學歷 不等於 識諗咗,高分低能嘅例子多的是,大把人到左30歲都唔知自己做緊乜,唔好以為全世界都好似文章作者咁成熟先得㗎

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有小朋友都同意,生仔唔係人有我有,唔係因為長老要有後代,而係一世既責任!

日月水火    發表於 17-3-30 17:11

珍珠宮

Ocean11 發表於 17-3-30 15:09
回覆 72leelily 的帖子

完全同意! 最怕果D"平有平養"嘅思想, 今時今日, 仲有得平嗎?? 一程地鐵過海返工都 ...

唔知而家d人講平養係點平法

大宅

BIGPAT 發表於 17-3-30 16:48
...
以前D人話養一個細路要400萬,而家試下保守計數啦:

窮養 = 600萬

中養 = 800萬

富養 = 1000萬

哈哈 真係 "平有平養,貴有貴養" 啦

珍珠宮

1997112 發表於 17-3-30 16:52
以前D人話養一個細路要400萬,而家試下保守計數啦:

窮養 = 600萬
我自己都叫平養,但一個月開支都要幾千,
我媽媽仲要收3千蚊咋, 日夜,
奶粉尿片千幾, 已無學野, 第日學野都揀社區中心,
仲有未計, 每月傷風感冒....睇次兒科3百幾..

1997112    發表於 17-3-30 16:58

大宅

回覆 1997112 的帖子

謝謝樓主分享, 當中佈說出大部分不生育女士心聲!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

1997112 發表於 17-3-30 16:38
高學歷 不等於 識諗咗,高分低能嘅例子多的是,大把人到左30歲都唔知自己做緊乜,唔好以為全世界都好似文 ...

應該係我太成熟,所以見到篇文,覺得無咩特別

用戶要求終止服務

/

子爵府

回覆 BIGPAT 的帖子

分享下朋友超勁平養4個B的方法...(大既讀大學,細既剛出世)家計會驗孕($70),政府產檢(FREE),生B($350/3日2夜)
0-3歲:埋身餵人奶(FREE),用尿布($100一打),。
DIY肥皂洗野,二手BB衫褲。
屋企咁多B,係屋企PLAYGROUP~
3-6歲:直接讀有學卷k,半日制免費.茶點,校服幾百...
小學:興趣班JOIN返學校,500蚊一季,樓下學校唔使坐車,遊學+補習唔JOIN...
中學:無補習,無遊學,暑假做PT儲到錢學樂器...
大學:因為夠窮,所以FREE學費...其他使費自己做PT賺~

*買衫去UNIQLO/淘寶...
*睇醫生去街症($45)
*無零用錢
*朋友送二手玩具,圖書館借書
*1歲戒奶,無飲奶粉,

我估佢每個B既開銷不超過$40萬

伯爵府

親子王國15週年勳章

kchan1997 發表於 17-3-30 16:56
回覆 1997112 的帖子

謝謝樓主分享, 當中佈說出大部分不生育女士心聲!
冇錯, 明明唔關啲三姑六婆事, 但啲塘邊鶴就最鍾意加自己啲無謂意見, 仲要出口"教訓", 以為自己生咗就好偉大受景仰, 最乞人憎就係呢啲

伯爵府

BIGPAT 發表於 17-3-30 16:48
...

其實住公屋咪慳好多囉!我都想住,佢地有錢過我,好多都無報正,有啲仲呃埋老綜,但 buffet 靚車 旅行常常見

男爵府

20jack09 發表於 17-3-30 16:23
生不生小孩係個人(夫妻)既事。沒有對與錯之分。沒有自私或偉大既加冕。
但係用香港既問題、父母既不足... ...

係,講一大篇嘢都係想帶出生細路係自私,唔生係明智,用一大堆外在內在甚至乎生態大自然地球太陽月亮宇宙...理由去維護自己的想法!作者唔生係佢嘅個人選擇,人哋生唔生又關佢X事,佢有資格去評論人咩

公爵府

回覆樓主:

生唔生純粹係個人决定,長輩睇法係以佢地自己經歷去睇呢件事,都唔講得上係錯。做人除左童年唔駛煩經濟,成人之後都係要為口奔馳。有無後代既煩惱真係要到某個年紀先知道,宜家講既全部都係假設,無絕對。

大宅

rean_chau 發表於 17-3-30 18:34
生唔生純粹係個人决定,長輩睇法係以佢地自己經歷去睇呢件事,都唔講得上係錯。做人除左童年唔駛煩經濟,成 ...

其實唔可能係純粹個人決定,難道個BB無人權?

父母可以選擇要不要細路,但細路不可以選擇要不要父母,請問這些父母有問過個BB想唔想來到世界嗎?

我想:一個負責任父母嘅做法應該係,在把一條新生命帶到世界之前,應該先問問自己,這樣做是不是對孩子的將來利益而言是最好的,當然父母雙方都要有共識

公爵府

1997112 發表於 17-3-30 19:14
其實唔可能係純粹個人決定,難道個BB無人權?

父母可以選擇要不要細路,但細路不可以選擇要不要父母,請 ...

咁樣講,何止人,萬物都有權,你食飯前有無問過粒米比唔比你食,條魚想唔想咁死?

APIGMA    發表於 17-4-1 19:50

男爵府

回覆樓主:

吾生有吾生的理由,不是死罪

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

Kathy1018 發表於 17-3-30 18:21
係,講一大篇嘢都係想帶出生細路係自私,唔生係明智,用一大堆外在內在甚至乎生態大自然地球太陽月亮宇宙. ...

我都覺....同埋作者諗多左...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

emmafish 發表於 17-3-30 14:54
講得好

所謂「天職」,而家地球人口多到爆炸,唔繁殖又唔會使人絶種,天咩職吖

我曾經響BK 有人講, 生仔好似為人類做件大事....個仔好似會拯救地球咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ocean11 發表於 17-3-30 15:09
回覆 72leelily 的帖子

完全同意! 最怕果D"平有平養"嘅思想, 今時今日, 仲有得平嗎?? 一程地鐵過海返工都 ...

識人自己又國際學校又盛...一個月幼稚園係我成個月人工, 佢同我講平有平養......口爽爽

除非好似早2代咁, 餵飽食飯就算..咁就平有平養囉

大宅

好有道理

首頁
12345...8

尾頁

跳至