在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

小小背景,中學因嚴重濕疹被欺凌到有抑鬱,做野之後康復。本身諗住我返工時間比我媽湊,但我媽覺得辛苦,99要返工,同老公傾過,因為我人工好低,決定我辭職做ftm..

生完之後晚晚都潮熱焗醒,個人好煩躁,bb出世超輕磅2.1kg,4磅6,2個月有小腸氣做完手術,3個月又抽筋,醫院排除左腦部同代謝病問題,未搵到原因,keep住食藥冇再抽了。

成日聽到我家人話佢咁輕先會咁扭計咁難湊咁多病,點解我大肚唔食多啲,佢又成日唔肯食,真係好炆。而家4個月有14磅,我表姐個囡已經18磅幾,一餐食8安,心裡明白唔應該比較,但成日聽佢話自己個囡點大食,我就唔開心。下月28號終於要返醫院睇精神科。

別墅

不用比較,我個仔從來未食過8安奶,歲半都係食4-5安!同埋佢前2個月時,都係20磅!但佢好健康的!所以你都唔使擔心體重!我覺得肥d只不過可愛d姐!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

本身我都覺得個仔而家總算冇事冇幹,只係唔食多奶姐。。輕得黎健康就得,而且我已經避免見佢地,但我媽又掛係口邊,同我仔講,你睇你表妹乜乜乜,我e丈仲話我做咩改個名咁文弱書生feel, 改壞個名咪易病囉,又話佢個孫個名就正喇聽得多真係好煩

別墅

咁想叫x大牛定x健康呀?!

同你媽講,我唔想再聽比較既說話!另外自己都要放鬆d! 同b去多d公園,大家都健康d!

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

加油,我小孩也是出世係輕(2.2kg),食奶差。現在兩歲追番曬。
直接同親人講唔鐘意聽比較,再講就走,不見面。做人無謂為了人家搞到自己不開心。他不開心好過我不開心。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Purple_0322 發表於 17-3-31 23:49
本身我都覺得個仔而家總算冇事冇幹,只係唔食多奶姐。。輕得黎健康就得,而且我已經避免見佢地,但我媽又掛 ...
半夜醒, 有冇搵出原因? 會唔會考慮睇中醫調理一下?

你會唔會考慮去做野, 至少有精神寄託? 好過響屋企為左d 胡言亂語而煩惱.

你家人講d野真係唔好理咁多, 學下左耳入右耳出.... 我好憎呢d 批評文化, 有根據又善意的話我當係參考, 九唔搭八果d 聽完就算.

水晶宮

你不如同老公商量下請人湊,等你好好治療情緒不穩

大宅

4個月14磅唔輕呀,尤其是bb咁細就經歷咁多都仲增重得咁好,bb好努力,媽媽你都要加油,唔需要同其他人比較㗎,我女半歲先有16磅,而家10個月喇都仲係飲緊6安奶,但佢好精靈活潑,係細粒妹d,但我覺得冇問題喎。

首頁

尾頁

跳至