自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

係公司做緊野, 岩先檯頭電話響就好自然聽,
有個女人話佢係大x銀行打黎既, 問我有無d大額數要清之類,
我話無, 仲好奇咁問佢點解會有我電話 (係公司檯頭直線電話, 唔係手提轉左來電果隻), 個女人聽到我咁問就即收線,
我有d嬲嬲地咪上網搵大x銀行既服務熱線打去,
因我從無去過佢地銀行問任何服務野, 亦無申請過佢地信用卡, 根本唔應該有資料係佢地手上
熱線接通後個接線小姐話可能係d細既借錢公司, 我俾左個來電號碼俾佢 check左後亦証實唔係逐銀行既號碼黎, 接線小姐話會將個號碼俾警方, 聽佢講亦應該發生過類似情況
各位小心, 而家d個人資料實在通街飛, 之前我亦收過d 旅遊公司cold call 賣酒店同船飛果d, 價錢好吸引人去, 就係我俾卡號碼前我問果個人點會有我資料時, 果個人亦即cut線...
雖然我曾係電話到俾信用卡資料去買野, 但買野前有時多問幾句, 就有機會防止中招..

大宅

而家D人亂打一通架喇..
我公司都間中收到無聲/順風果類電話.
佢地求奇UP個大姓 ,如姓陳姓張
實有個中

水晶宮

imcd 發表於 17-3-31 10:55
而家D人亂打一通架喇..
我公司都間中收到無聲/順風果類電話.
佢地求奇UP個大姓 ,如姓陳姓張

我明你既意思, 但我個姓唔係d咩大姓, 即唔會係陳李張黃何楊趙曾劉林羅果d,
比例上係少人有, 如果只係求其up一個姓, 最少頭3幾十個都唔會up到我呢個...

珍珠宮

BK Milk勳章

幾時都有

男爵府

新加坡打黎都講得出我名,應該係之前響新加坡酒店留底,你話係咪週街係

wcpcelia    發表於 17-3-31 17:57

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個人資料大把,銀行/家居上網/ 手機/有線/送貨......就算自已名片都派唔少,根本無處不在~

最重要決定什麼前,都要分析好及想清楚才下決定~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

的確避無可避咁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

就算講得出我姓乜,
都唔會應佢

佢用呢個電話又拎到你多D料,
CONFIRM咗你姓乜,公司電話,
你在大X銀行有戶口
花花真美好!

大宅

我收過citi cold call, 其實我係佢地客戶,我問佢攞staff number (間間銀行staff都有),死都唔比,我再問佢係唔係citi staff, 佢答你當我唔係啦就收缐

大宅

回覆樓主:

我之前都有人扮痕生打黎,我話我係舊同事,佢即刻cut線。

首頁

尾頁

跳至