母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

全埋身3個月,阿囡3個月大。未滿月時阿囡有黃,有幾日黃好高醫生要佢照燈,冇b係身果3,4日就泵住奶先。之後都冇用過泵機。
到囡滿月後想返工時,再拎泵機用,發現自己埋身後冇乜多餘奶泵出黎,1安什至半安都冇。都試過半夜起身泵一次睇睇,b未食果邊(果陣都泵得出)。但咁樣儲法唔點。果陣囡又經常醒,自己一個湊,根本冇精神時間泵。所以決定暫時ftm,到6月時返工。

同埋我自己係唔受泵,所以前排拎返個泵機出黎,埋身後用(二來增奶)。點知……舖樽底……手擠都得好少。我諗阿囡食晒,同埋已經供需平衡所以冇多餘奶可以泵出(好耐冇漏奶滴奶)。阿囡食完一邊,再比另一邊佢食埋,佢啜兩啜就唔啜(平時大多數食晒兩邊,有時食一邊就夠)啜兩啜果邊摸到仲有奶,諗住泵出黎,點知泵唔出⊙_⊙手擠都得一條幼柱……擠極半安都冇……點算

埋身太耐完全唔受泵T_T可以點做……以後都會咁?

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試下邊餵邊泵,出得快啲同多啲

大宅

我亞b 都係3個多月,同你一樣全埋身,2個多月時要準備一啲儲備ready 返工,初初係邊食邊泵先,都係得好少⋯慢慢儲上去⋯我b 現在仲未補過一餐奶粉⋯所以大家一起加油呀!

複式洋房

回覆 中女 的帖子

但我囡平時食晒兩邊,邊埋邊泵會唔夠佢食……如果泵完果邊比佢食,佢唔肯啜係咁喊好有性格,出奶慢少佢寧願喊==同埋佢比我教到佢埋身按時食奶,唔係feed on demand
所以好煩惱T_T

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊